• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

    Αυτόν δεν τον πιάνει τίποτα και κανείς...Έχει μάστερ στη φοροαποφυγή

    Θανάσης Λασκαρίδης: Μάστερ στη φοροαποφυγή
    Η περίεργη διαδρομή του χρήματος μέσω Λιβερίας και Παναμά, με τη στήριξη ενός πρώην πρέσβη και ενός αδελφού πρωθυπουργού

    Η πλατεία Συντάγματος «συνορεύει» με τον Παναμά και «βαλίτσες» με χρήματα πηγαινοέρχονται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Λιβερίας απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων: όσο κι αν φαίνεται παράλογο το παραπάνω σχήμα, αποκτά απολύτως νόημα στα χέρια αυτών που έκαναν τη φοροαποφυγή επιστήμη.
    Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πρωτεύουσας, ανήκει στον Παναμά ή σε κάποιο άλλο φορολογικό παράδεισο, παρόλο που είναι γνωστό ότι ελέγχεται από Έλληνες επιχειρηματίες.
    Ο λόγος για τους αδελφούς Λασκαρίδη και δη τον Θανάση, τον επιχειρηματικό εγκέφαλο της οικογένειας -όπως λέγεται. Ως δεύτερη γενιά εφοπλιστών, οι αδελφοί Λασκαρίδη έμαθαν από νωρίς στο προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς φοροελαφρύνσεων που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πλοιοκτήτες από το νόμο. Επεκτείνοντας τις επενδύσεις τους, φαίνεται πως ήθελαν να φορολογούνται, όπως στη θάλασσα, και στην ξηρά.
    Οι κινήσεις τους αυτό μαρτυρούν, ειδικά στην περίπτωση της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε, στην οποία ανήκει και η «Μεγάλη Βρεταννία», μετά την απόκτηση του ελέγχου της, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
    Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Λασκαρίδης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον αμερικανικό παράγοντα, διαθέτει πολιτικά ερείσματα και στα δύο κόμματα που κυβερνούσαν τις τελευταίες δεκαετίες, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η πορεία του έχει διασταυρωθεί πολλές φορές με αυτή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, αρχής γενομένης από τα μαθητικά τους χρόνια.
    Στην περίπτωση της «Λάμψα», ο κ. Λασκαρίδης φέρεται να έλαβε τη στήριξη αρκετών εκ των παραπάνω προνομιακών γνωριμιών, ενώ δύο είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν τα προηγούμενα χρόνια και προκαλούν πολλά ερωτήματα.
    Το 2008 τη «Λάμψα» εξαγόρασε η εταιρεία Venture Ability με έδρα τη Δημοκρατία του Παναμά. Η Venture Ability, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αύξανε συνεχώς το ποσοστό συμμετοχής της μέχρι να εξαγοράσει πλήρως τη «Λάμψα», είναι προφανώς μία off-shore εταιρεία που υπόκειται στο «παραδείσιο» φορολογικό καθεστώς του Παναμά. Έξι μήνες πριν, ο κ. Λασκαρίδης φέρεται να διέψευδε την επικείμενη εξαγορά της «Λάμψα» από off-shore. Και μετά την εξαγορά, όμως, συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας. Πώς; Ιδιοκτήτες της Venture Ability, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, εμφανίζονται να είναι ο Θανάσης και ο Παναγιώτης Λασκαρίδης. Όσο για την έδρα της, αλλού εμφανίζεται να είναι ο Παναμάς και αλλού η Ελλάδα. Ο κ. Λασκαρίδης, δηλαδή, πούλησε τη «Λάμψα» στον εαυτό του, μέσω Παναμά, για να ξαναπουλήσει τα επόμενα χρόνια μεγάλο μέρος του ποσοστού της Venture Ability στη «Λάμψα» και σε ξένα funds. Σήμερα, έξι χρόνια μετά την εξαγορά, η Venture Ability εμφανίζεται να κατέχει μόλις το 8,25% της «Λάμψα».
    Αυτός ο πακτωλός χρημάτων μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στον Παναμά με πρόσχημα την πώληση μετοχών, αφαιρώντας σημαντικά φορολογικά έσοδα από τα δημόσια ταμεία.
    Το δεύτερο γεγονός που εγείρει ερωτήματα, έχει να κάνει με την απόκτηση από τη «Λάμψα» δύο off-shore εταιρειών το 2007, της Harvard Investmens Corporation με έδρα τη Δημοκρατία της Λιβερίας (φορολογικός παράδεισος που προτιμάται από εφοπλιστές παγκοσμίως) και της World Spirit Limited με έδρα τη Δημοκρατία του Παναμά. Για τις δύο εταιρείες, η «Λάμψα» κατέβαλε ως συνολικό τίμημα, ποσό ύψους 24.981.147,75 ευρώ (33.269.892,57 δολάρια). Το περίεργο είναι ότι ο κ. Λασκαρίδης έδωσε σχεδόν 25 εκατ. ευρώ για δύο εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 δολάρια (!) και μόνη δραστηριότητα εκείνη την εποχή τη σύναψη μίας δανειακής σύμβασης προς εταιρεία της Σερβίας.
    Και οι δύο πράξεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Λάμψα», μέλη του οποίου ήταν εκείνη την εποχή ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, και ο Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποχωρήσει από το Δ.Σ της «Λάμψα» ενώ ο κ. Μίλερ διατηρεί τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους μέχρι και σήμερα.
    Η ξεκάθαρη πρακτική φορο-αποφυγής και αποστολής 25 εκατ. ευρώ στον Παναμά δεν είναι το μόνο φερόμενο σκάνδαλο της υπόθεσης. Το όνομα του Τόμας Μίλερ είχε εμπλακεί στην υπόθεση του C4i της Siemens επί Χριστοφοράκου, ο οποίος με τη σειρά του είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της «Λάμψα» στο ελληνο-γερμανικό επιμελητήριο.
    Η παρουσία του κ. Νίκου Παπανδρέου δε, μαρτυράει τη σχέση του κ. Λασκαρίδη με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ενός εκ των προνομιακών διαύλων επικοινωνίας με την πολιτική εξουσία, καθώς έχουν καταγραφεί σε δημοσιεύματα και άλλοι.
    Η «Λάμψα» του κ. Λασκαρίδη, βέβαια, είχε μεγαλουργήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών την περίοδο Σημίτη, όταν οι οικονομίες του ελληνικού λαού «έκαναν φτερά» εν μία νυκτί. Μικροεπενδυτές είχαν ενισχύσει και τη «Λάμψα» στο πλαίσιο της τότε φρενίτιδας.
    Το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια ευρώ και του ελληνικού λαού, είτε μέσω του χρηματιστηρίου είτε μέσω δανεισμού από τράπεζες, να φύγουν από την ελληνική οικονομία και με ένα περίεργο αλισβερίσι μεταξύ Παναμά, Λιβερίας, Κύπρου να καταλήξουν σε off-shore, που ελέγχονται από τους ίδιους ανθρώπους: τους αδελφούς Λασκαρίδη. Ενδεχομένως νόμιμο ως προς το τυπικό μέρος, ως προς το ουσιαστικό όμως; Αν δεν είναι σκάνδαλο η απόπειρα φορο-αποφυγής, σε μία περίοδο που τόσα έχουν λεχθεί για τις off-shore και τις τεράστιες απώλειες του ελληνικού δημοσίου, με τη συμμετοχή μάλιστα έναν πρώην Αμερικανό πρέσβη και τον αδελφό ενός πρώην πρωθυπουργού, τότε τι είναι;


    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ