• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

    Οι δύο μεγαλύτερες επιδημίες του αιώνα

    Ποιες είναι οι δύο μεγαλύτερες επιδημίες που έχουν πλήξει τον πλανήτη από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα; Η χολέρα και ο ιός Έμπολα. Η χολέρα κτύπησε στην ύπαιθρο  της Αϊτής τον Οκτώβριο του 2010. Μόλυνε  περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και  σκότωσε  8.600. Ο ιός Έμπολα εμφανίστηκε  τον Μάρτιο στην Γουινέα και από τότε έχει εξαπλωθεί στην Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε. Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από  4.000 έχασαν την ζωή τους.
    Οι δύο επιδημίες έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Χτύπησαν δύο από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη με ελάχιστες υποδομές και ακόμα λιγότερους πόρους για την υγιεινή και την υγεία.  Η έλλειψη υποδομών ήταν  η αιτία που εμφανίστηκαν οι ασθένειες οι οποίες σύντομα εξελίχθηκαν σε επιδημίες.

    Η  Αϊτή, η  φτωχότερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο,  δεν διαθέτει κανένα σύστημα σύγχρονης επεξεργασίας νερού. Το φθινόπωρο του 2010, ειρηνευτικά στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών από το Νεπάλ εισήγαγαν την χολέρα στην Αϊτή. Στάθμευσαν σε μια στρατιωτική βάση στην αγροτική περιοχή τής Αϊτής, όπου οι ακαθαρσίες τους πετιούνταν, στους δρόμους, χωρίς επεξεργασία.

    Ο ιός Έμπολα έφτασε σε  εδάφη στην Δυτική Αφρική που πλήττονται από την φτώχεια και οι υποδομές υγιεινής και περίθαλψης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Οι βίαιες συγκρούσεις στην Λιβερία  είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι γιατροί να εγκαταλείψουν την χώρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όταν ξέσπασε ο ιός Έμπολα υπήρχαν μόνο 51 γιατροί για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα στους τομείς τής ιατρικής, των προμηθειών, των εγκαταστάσεων, και των εκπαιδευμένων νοσοκόμων και των γιατρών. Η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

    Και φυσικά χρειάστηκε και στις δύο περιπτώσεις η διεθνής κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ασθένειες όπως η χολέρα και ο ιός Έμπολα, που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους φτωχούς τού κόσμου, δεν είναι ελκυστικοί για κανένα. Οι  φαρμακευτικές εταιρείες  δεν προσδοκούν κέρδη από την ανάπτυξη της έρευνας και ως εκ τούτου δεν επενδύουν τα ποσά που θα επένδυαν για την καταπολέμηση μίας επιδημίας που θα είχε κτυπήσει τις ανεπτυγμένες χώρες. Η δράση του ΟΗΕ , ήταν καταρχήν περιορισμένη. Στην περίπτωση μάλιστα της Αϊτής, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το ρόλο του στην εξάπλωση της χολέρας, ή να προσφέρει οποιεσδήποτε αποζημιώσεις. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι υπήρξε  αργή διεθνή αντίδραση στην κρίση τού ιού Έμπολα και αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική ταυτότητα των χωρών που επλήγησαν όσο και στον ρατσισμό.

    Και το μέλλον; Τέσσερα χρόνια από τότε που η χολέρα εμφανίστηκε στην Αϊτή,  δεν υπάρχουν  αποζημιώσεις για τους πληγέντες Αϊτινούς και  κανένα νέο σύστημα επεξεργασίας νερού για την πρόληψη μελλοντικών κρουσμάτων δεν έχει εγκατασταθεί. Πολλοί πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην Δυτική Αφρική όταν τα «φώτα» της δημοσιότητας θα την τραβηχτούν από πάνω της. Και φυσικά, η φτώχεια και η αδιαφορία θα φέρουν την επόμενη επιδημία...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ