Μια από τις χαρακτηριστικότερες καταραμένες γενιές ήταν αυτή των Λαβδακιδών, στην οποία ανήκε ο Οιδίποδας. Ο πατέρας του, Λάϊος, απήγαγε τον Χρύσιππο, γιο του Πέλοπα.
Ο Πέλοπας καταράστηκε τον Λάϊο να τον σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Όπως κι έγινε. Ο Οιδίποδας σκοτώνει, εν αγνοία του, τον πατέρα του και παντρεύεται τη μητέρα του.
Όταν το μαθαίνει, βγάζει τα μάτια του, ενώ η σύζυγος – και μητέρα του – αυτοκτονεί. Στη συνέχεια, η κόρη του, Αντιγόνη, αυτοκτονεί κι οι δύο γιοι του, Πολυνείκης και Ετεοκλής, αλληλοσκοτώνονται.
Όταν μία γενιά βιώνει αλλεπάλληλες τραγωδίες, οι οποίες μεταφέρονται και στην επόμενη γενιά (συχνά και στη μεθεπόμενη), γεννιούνται κάποια ερωτηματικά.
Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις 10 πιο γνωστές «καταραμένες» οικογένειες στον κόσμο.
Οικογένεια Λι
Ένα απόγευμα, ο δεξιοτέχνης των πολεμικών τεχνών, γνωστός και ως Μπρους Λι, πήρε ένα φάρμακο για να ανακουφιστεί από τον πονοκέφαλο που τον ταλαιπωρούσε. Ένα αλλεργικό σοκ προκάλεσε διόγκωση του εγκεφάλου και προκάλεσε τον θάνατο του από εγκεφαλικό οίδημα στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Ήταν μόλις 32 ετών.
Είκοσι χρόνια μετά, ο μοναχογιός του, Μπράντον είχε ανάλογο τέλος. Ο Μπράντον Λι γύριζε μια σκηνή για την ταινία "The Crow", όπου ο χαρακτήρας που υποδύονταν, έπρεπε να πυροβοληθεί. Την προηγούμενη μέρα, μια ομάδα της παραγωγής έβαλε στο όπλο μια πραγματική σφαίρα και αμέλησε να την βγάλει.
Την επομένη, μια άλλη ομάδα γέμισε το όπλο με άσφαιρα. Την ημέρα του γυρίσματος, η πυρίτιδα αποδείχθηκε αρκετή για να εκτοξεύσει την πραγματική σφαίρα στον 28χρονο Λι και να τον σκοτώσει. Όπως κι ο πατέρας του, έτσι και ο Μπράντον Λι πέθανε νέος, ενώ βρίσκονταν στο κατώφλι του καλλιτεχνικού στερεώματος.
Η επόμενη γενιά: Το αποκορύφωμα της καριέρας τους είναι μάλλον επικίνδυνο για τα μέλη της οικογένειας Λι, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί η αδερφή του Μπράντον, Σάνον, ήταν τόσο κακή ηθοποιός, ώστε να μην έχει καμία πιθανότητα να γίνει σταρ.
Οικογένια Φον Έριχ
Ο Φριτζ Φον Έριχ ήταν ένας επιτυχημένος παλαιστής, με έξι γιούς που τους προόριζε για το επάγγελμα του. Η μοίρα όμως από ότι φαίνεται είχε άλλα σχέδια για την κατάληξη των παιδιών του.
Το πρωτότοκο παιδί πέθανε από ηλεκτροπληξία και πνιγμό σε ηλικία 7 ετών. Το τρίτο του παιδί, ο Ντέιβιντ, κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο του πατέρα του και να γίνει πετυχημένος παλαιστής αλλά δυστυχώς η εξάρτηση του από τις παράνομες ουσίες αποδείχθηκε μοιραία, αφού πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Το πέμπτο του παιδί, ο Μάικλ ,υπέφερε από σύνδρομο τοξικού κλονισμού ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση στους ώμους. Το 1987, πέθανε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών. Το έκτο του παιδί, ο Κρις, μετά από κατάθλιψη βαριάς μορφής λόγω του χαμού των τριών αδερφών του, έδωσε τέλος στη ζωή του το 1991.
Το τέταρτο παιδί, ο Κέρι, διακεκριμένος παλαιστής, γνωστός ως «ο Ανεμοστρόβιλος του Τέξας», ήταν ο πιο διάσημος κι ο πιο επιτυχημένος από τα αδέλφια του. Μετά όμως από μακροχρόνια προβλήματα με ναρκωτικά, αυτοκτόνησε κι αυτός το 1993.
Η επόμενη γενιά: Το δευτερότοκο παιδί, ο Κέβιν, είναι το μοναδικό παιδί του Φριτζ που βρίσκεται εν ζωή. «Ο Χρυσός Πολεμιστής», όπως είναι γνωστός στους κύκλους της πάλης, είχε μια επιτυχημένη καριέρα πριν αποσυρθεί το 1995. Έχει τέσσερα παιδιά και ένα εγγόνι.
Οικογένεια Μπράντο
Αν η ιστορία ζωής του διάσημου γόη της δεκαετίας του 50 ήταν σενάριο, ο ίδιος θα το έβρισκε πολύ δραματικό για να είναι αληθινό. Η μητέρα του Μάρλον Μπράντο ήταν αλκοολική. Η πρώτη του γυναίκα, Άννα Κάσφι, είχε κι αυτή προβλήματα με το αλκοόλ αλλά και με τα ναρκωτικά. Ο γιος που απέκτησε με την Κάσφι, Κρίστιαν, ήταν κι αυτός εξαρτημένος από τα ναρκωτικά, όπως και η μητέρα του.
Η μόνη διαφορά του Κρίστιαν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ότι το 1990 πυροβόλησε και σκότωσε τον εραστή της αδερφής του, Σεγιέν. Παρόλο που ισχυρίστηκε πως ήταν ατύχημα, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για δολοφονία εκ προ μελέτης.
Η Σεγιέν όμως, μην αντέχοντας τον θάνατο του αγαπημένου της, κρεμάστηκε πέντε χρόνια αργότερα, σε ηλικία 25 ετών. Στα απομνημονεύματά της, ωστόσο, η τρίτη σύζυγος του Μπράντο, αναφέρει πως ο σταρ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την κόρη του.
Ο ίδιος ο Μπράντο πέθανε πριν από τρία χρόνια λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και επίπονα αφού είχε καρκίνο στο συκώτι, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη και γεροντική ανία.
Η επόμενη γενιά: Ο Μάρλον είχε αποκτήσει άλλα 9 παιδιά που δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από την «κατάρα» της οικογένειας. Ο γιος του, Τεϊότου, είναι ο μοναδικός κάτοικος του Τετιαρόα, ενός νησιού κοντά στην Ταϊτή, το οποίο ο Μπράντο νοικιάζει μέχρι το 2064.
Ο οίκος των Χάμπσμπουργκ
Ο οίκος των Χάμπσμπουργκ είναι από τους σημαντικότερους βασιλικούς οίκους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία, με διάρκεια βασιλείας πάνω από έξι αιώνες. Μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι σχεδόν φυσικό να έχουν συμβεί κάποια δυσμενή περιστατικά που την καθιστούν «καταραμένη».
Η κατάρα αυτή ευτυχώς εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια της επικρατείας των Χάμπσμπουργκ, τον 19ο αιώνα, όταν η σύζυγος του Αυστριακού Αυτοκράτορα, Φρανς Ζόσεφ, Ελίζαμπεθ της Βαυαρίας, μαχαιρώνεται σε ηλικία 60 ετών από έναν αναρχικό του παλατιού.
Ο γιος τους και ο διάδοχος του θρόνου, Ρούντολφ, το 1889, πυροβόλησε και σκότωσε την αγαπημένη του, Βαρόνη Μαρί Βετσέρα, και μετά έστρεψε την κάνη στον εαυτό του. Το διπλό αυτό φονικό ουσιαστικά δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αφού το συνοδεύουν ακόμα και σήμερα θεωρίες συνομωσίας.
Λόγω του πρόωρου χαμού του Ρούντολφ, ο ανιψιός του αυτοκράτορα, Φρανς Φέρντιναντ, τον διαδέχθηκε τον θρόνο. Το 1914 η βασιλική οικογένεια ξεκληρίστηκε με την εν ψυχρώ δολοφονία του Φρανς Φέρντιναντ και της συζύγου του Σοφία, στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Δυστυχώς, η κατάρα της συγκεκριμένης οικογένειας απλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο μιας και η «δολοφονία του Σαράγιεβο» θεωρείται ο πρόδρομος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επόμενη γενιά: Η δολοφονία έδωσε τέλος στα χρόνια της βασιλείας των Χάμπσμπουργκ στην Ευρώπη.
Η Δυναστεία του Τουτανχαμόν
Ο γιος του Φαραώ Αχενάτεν, βασιλιάς Τουτ γεννήθηκε με διασπασμένο ουρανίσκο, μια προεξοχή στο πάνω σαγόνι, μεγάλους μπροστινούς κοπτήρες και πιθανόν το σύνδρομο Μάρφαν (δηλαδή επιμήκυνση του κρανίου). Ίσως, αυτός είναι και ένας λόγος που παντρεύτηκε την αδελφή του, Ανχεσενάμεν.
Ο Τουτ και η Ανχεσενάμεν απέκτησαν δύο κόρες. Και οι δύο γεννήθηκαν πρόωρα, και η μια από αυτές με spina bifida (κάποια κόκαλα της σπονδυλικής στήλης δεν έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα προκαλώντας παράλυση στα μέλη του σώματος) – και νεκρές.
Ο ίδιος ο βασιλιάς Τουτ πέθανε σε ηλικία 19 ετών, είτε από χτύπημα, είτε από δηλητηρίαση, είτε από ταχεία εκδήλωση γάγγραινας, αφήνοντας την Αίγυπτο χωρίς κληρονόμο. Η σύζυγός του επέλεξε να ξαναπαντρευτεί. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο νέος της σύζυγος, Aγί, δολοφόνησε τον Τουτ.
Η περίφημη "κατάρα του Τουτανχαμόν" που πυροδοτήθηκε από τις εφημερίδες την εποχή των ανασκαφών και που ήθελε, όσους αρχαιολόγους επιχείρησαν να εμπλακούν, να έχουν βρει άμεσα τραγικό θάνατο, ήταν μάλλον αβάσιμη. Η κακοτυχία φαίνεται τελικά να έπληξε μόνο εκείνον. Εκτός αν εκλάβει κανείς το ότι όλοι οι αρχαιολόγοι πέθαναν μετά τα 70 ως κάποιου είδους σύμπτωσηΗ επόμενη γενιά: Ο Aγί, ένας κοινός άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος και τελευταίος φαραώ της 18ης Δυναστείας. Επέλεξε τον διάδοχό του από το στρατό του, δίνοντας τέλος στην γενιά του Τουτ.
Οικογένεια Νέχρου-Γκάντι
Με την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947 ήρθε και η άνοδος της δυναστείας των Νεχρού-Γκάντι. Ο πατριάρχης Τζαβαχαρλάλ Νέχρου υπηρέτησε σαν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας και ώθησε την μοναχοκόρη του Ιντίρα να ακολουθήσει το δρόμο της πολιτικής.
Εκείνη υπηρέτησε σαν πρωθυπουργός από το 1966 μέχρι το 1977 και επανεκλέχθηκε για τη θέση το 1980. Προετοίμαζε τον νεότερο γιο της Σανγάϊ για να ακολουθήσει τα βήματά της, αλλά εκείνος σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου λίγο μετά την επανεκλογή της.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, διέταξε τους στρατιώτες της να εισβάλλουν στον ιερό βωμό της θρησκείας Σιχ, τον Χρυσό Ναό. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε βλασφημία από όλους τους οπαδούς της Σιχ – συμπεριλαμβανομένων και των σωματοφυλάκων της. Πέντε μήνες αργότερα, δύο από αυτούς την δολοφόνησαν.
Την Ιντίρα διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος της, Ραζίφ. Το 1991, μια νεαρή γυναίκα γονάτισε για να τα ακουμπήσει τα πόδια του και πυροδότησε μια ζώνη από βόμβες. Ο Ραζίφ, η γυναίκα και 16 ακόμα άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη.
Η επόμενη γενιά: Η χήρα του Ραζίφ, Σόνια, είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Αλλά τα προβλήματα μάλλον δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν: Ο γιος της Ραούλ είναι στο Κοινοβούλιο και έχει κακή φήμη σε όλη την Ινδία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χήρα και ο γιος του Σανγάϊ είναι αποξενωμένοι από την οικογένεια και μέρος της αντιπολίτευσης.
Οικογένεια Ρομανόφ
Δεκατρία χρόνια μετά τη δολοφονία του παππού του, ο Νικόλαος ο Δεύτερος έγινε τσάρος της Ρωσίας. Η σύζυγός του Αλεξάνδρα είχε κληρονομήσει ένα αλλοιωμένο γονίδιο από τη γιαγιά της, Βασίλισσα Βικτωρία, το οποίο πέρασε στο γιο της Αλεξέι. Σαν αποτέλεσμα του γονιδίου αυτού, το αγόρι είχε αιμοφιλία, κι ο Ρωσικός λαός δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα.
Μέσα στην απελπισία της να τον θεραπεύσει, η Αλεξάνδρα έβλαψε ακόμα περισσότερο τη φήμη της οικογένειας, ζητώντας τη βοήθεια του Ρασπούτιν, ενός αμφισβητούμενου μυστικιστή.
Ο Ρασπούτιν προφήτευσε ότι το τέλος των Ρομανόφ θα ερχόταν μέσα σε ένα χρόνο, μετά το θάνατό του ίδιου. Το 1917, οι ευγενείς δολοφόνησαν τον Ρασπούτιν και δύο μήνες αργότερα, η Επανάσταση του Φεβρουαρίου έβαλε τέλος στην εξουσία των Ρομανόφ που είχε κρατήσει πάνω από 300 χρόνια.
Η επόμενη γενιά: Εμφανίστηκαν πολλές γυναίκες που υποστήριζαν ότι ήταν μια από τις τέσσερεις δολοφονημένες κόρες του τσάρου. Από το 1918, οι απόγονοι των Ρομανόφ που είχαν απομένει, διατήρησαν ένα πολύ χαμηλό προφίλ.
Οικογένεια Χέμινγουέι
Η λογοτεχνική καριέρα του Έρνεστ Χέμινγουέι απογειώθηκε στα 29 του χρόνια, όταν ο πατέρας του αυτοκτόνησε. Κέρδισε Νόμπελ λογοτεχνίας, Πούλιτζερ, πλούτο και διεθνή φήμη. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν ήταν αρκετή για να τον αποτρέψει από την αυτοκτονία, σε ηλικία 62 ετών.
Πέντε χρόνια αργότερα, η αδελφή του Ούρσουλα, που πολεμούσε χρόνια με τον καρκίνο και την κατάθλιψη, πέθανε από υπερβολική δόση.
Δεκαέξι χρόνια μετά, ο μοναδικός αδελφός του Έρνεστ, Λέσεστερ, αυτοκτόνησε κι αυτός όταν έμαθε ότι θα έχανε τα πόδια του εξαιτίας του διαβήτη.
Δέκα χρόνια πέρασαν, και η 25χρονη εγγονή του Μπαμπά, Μάργκοξ, υπέκυψε στην κατάθλιψη κι αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
Η επόμενη γενιά: Η γενιά του Έρνεστ εξακολουθεί να είναι ζωντανή μέσω της γνωστής του εγγονής Μάριελ, η οποία έχει δύο κόρες, την Ντρι Λουίζ Κρίσμαν και την Λάνγκλεϊ Κρίσμαν.
Οικογένεια Ωνάση
Από την κατάρα του χρήματος δεν ξέφυγε ο μεγαλύτερος Έλληνας μεγιστάνας. Στα 40 του χρόνια, ο Ωνάσης παντρεύτηκε την απόγονο της εφοπλιστικής οικογένειας Τίνα Λιβανού, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Σύντομα χώρισαν και εκείνη παντρεύτηκε τον άνδρα της νεκρής τότε αδερφής της και μεγάλο αντίπαλο του Ωνάση, Σταύρο Νιάρχο.
Το 1957 διατηρούσε σχέσεις με τη Μαρία Κάλλας, με την οποία, λέγεται, πως το 1960 απέκτησε ένα γιο, που πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του. Το 1968 παντρεύεται τη χήρα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάκι Κένεντι, λίγο αφότου εκείνη είχε χάσει το δικό της νεογέννητο γιο, Πάτρικ.
Το 1973 σκοτώνεται ο 25χρονος μοναχογιός του, Αλέξανδρος όταν το αεροπλάνο το οποίο πιλόταρε, συντρίβεται. Το τραγικό αυτό γεγονός φαίνεται πως ήταν η αρχή του τέλους για τον μεγιστάνα, που σύντομα έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του και, δύο χρόνια αργότερα, και την ίδια του τη ζωή.
Ο ίδιος ο Αριστοτέλης πέθανε σε ηλικία 69 ετών από βρογχική πνευμονία. Λίγο πριν, μάλιστα, είχε πεθάνει και η πρώτη του σύζυγος, Τίνα, σε ηλικία 49 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Η κόρη του, Χριστίνα Ωνάση, στα 38 της χρόνια, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες, ένα μήνα πριν παντρευτεί το δεύτερο σύζυγό της. Παρόλο που οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ο θάνατος της προκλήθηκε από κατάχρηση χαπιών, η αλήθεια για τα αίτια του θανάτου της δε μαθεύτηκε ποτέ.
Η επόμενη γενιά: Η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας είναι η Αθηνά Ωνάση, η οποία προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από την φημολογούμενη κατάρα του γένους της.
Οικογένεια Κένεντι
Η πρώτη από τις καταραμένες οικογένειες. Οι Κένεντι ενσωματώνουν κάθε όψη της υποτιθέμενης κατάρας, από τη σύμπτωση μέχρι την κακή τύχη. Ο ίδιος ο Γερουσιαστής Κένεντι είχε πει ότι μπορεί να υπάρχει κατάρα στην οικογένεια.
Ο συγγραφέας Έντουαρντ Κλάιν υποστηρίζει ότι η κατάρα είναι «το αποτέλεσμα μιας καταστρεπτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην φαντασία για την παντοδυναμία των Κένεντι – η ανάγκη τους να γλυτώνουν από πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν – και την ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα της ζωής».
Η κατάρα της οικογένειας δεν αποδίδεται μόνο στην δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι το 1963, γιατί πριν και μετά από το χαμό του Προέδρου, οι ατυχείς καταλήξεις των μελών της οικογένειας είναι πολλές για να είναι σύμπτωση.
Τo 1944 σκοτώνεται σε έκρηξη αεροπλάνου ο μεγαλύτερος αδερφός του Τζον Φ. Κένεντι, Τζόζεφ, ενώ βρισκόταν σε ειδική αποστολή σχετικά με Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, η αδερφή τους, Καθλίν, σκοτώνεται κι αυτή σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία.
Το 1956 η Τζάκι Κένεντι, έπειτα από μια αποβολή ένα χρόνο νωρίτερα, γεννάει ένα νεκρό παιδί. Το 1963, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του JFK, η ο γιος τους, Πάτρικ, πεθαίνει δύο μέρες μετά την γέννα. Το 1968 δολοφονείται ο άλλος αδερφός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, σε προεκλογική καμπάνια.
Όλα σχεδόν τα παιδιά και τα εγγόνια από το γάμο του Τζόζεφ και της Ρόουζ Φιτζέραλντ, τα βρήκε κάποια συμφορά.
Το 1969 ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι βρέθηκε μπλεγμένος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, στο οποίο ένας από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκε.
Το 1973, ο Τεντ Κένεντι χάνει το δεξί του πόδι λόγω καρκίνου των οστών.
Το 1984, ο γιός του Ρόμπερτ Κένεντι, Ντέηβιντ, πεθαίνει από υπερβολική δόση κοκαΐνης.
Το 1997, ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ Κένεντι, συγκρούεται με ένα δέντρο καθώς έκανε σκι και χάνει τη ζωή του.
Το 1999 ο πάλαι ποτέ περιζήτητος εργένης, Τζον Φ. Κένεντι ο νεότερος, σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο που πιλόταρε ο ίδιος συντρίβεται . Μαζί του στο θάνατο, πήρε τη γυναίκα του, Κάρολιν Μ. Κένεντι και την κουνιάδα του.
Η επόμενη γενιά: Το 2006, το μέλος του Κογκρέσου, Πάτρικ Κένεντι τράκαρε με το αυτοκίνητό του υπό την επήρεια μεγάλης δόσης ναρκωτικών. Η μόνη απόγονος του Τζον Φ. Κένεντι και της Τζάκι, η Κάρολιν Κένεντι, είναι δικηγόρος, συγγραφέας και ασχολείται με την φιλανθρωπία.
Η εξήγηση βρίσκεται στην οικογένεια Οι καταδικασμένες γενιές είναι μύθος. Αντί για κάποια υπερφυσική κατάρα, η θλίψη, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αυτή που τους επηρεάζει και τους οδηγεί σε εξαιρετικά –και τραγικά – λανθασμένες κρίσεις και αποφάσεις.
men24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.