'Ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην 'Αθήνα κοπέλες που διαμαρτύρονται για τον περιορισμό που τους έχουν οι γονείς τους. Δεν τους επιτρέπουν, δηλαδή, να κάνουν τη ζωή τους όπως αυτές θέλουν η όπως παρακινούνται από τις πι προοδευτικές φίλες τους.
'Αν είναι βέβαια δυνατό να μιλήσει κάποια για περιoρισμούς στη σημερινή εποχή, που έχει απόλυτη ελευθερία, εκ των πραγμάτων, αφού ζει, κινείται, εργάζεται, σχεδόν όλη την ημέρα έξω από το σπίτι.
'Ετσι με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν στις ώρες της ημέρας αλλά σε μερικές και μόνο ώρες της νύχτας αφού ένα μέρος κι απ' αυτές βρίσκει τις κοπελιές στο δρόμο.
Εδώ θα αναφερθούμε στην 'Αθηναία των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης, της 'Οθωνικής εποχής ας πούμε.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η γυναίκα απολάμβανε μεταξύ των 'Ελλήνων ανδρών ιδιαίτερης εκτίμησης. Βέβαια οι ασχολίες της περιορίζονταν σε οικιακά έργα. ΄Ηταν ο σύντροφος της ζωής του αφέντη, του αρχηγού δηλαδή της οικογένειας και ονομαζόταν «κιουρά». Ηταν εγκατεστημένη μόνιμα στην κατοικία και σπάνια έβγαινε από αυτή.
Η κόρη της οικογένειας ζούσε αθέατη μέσα στο σπίτι, σαν σε θερμοκήπιο, και της έφτανε να παρατηρεί κάπου-κάπου, μέσα από τα σιδερόφρακτα παράθυρα τους νέους που περνούσαν. Η μεγάλη αυτή προφύλαξη περιγράφεται και στο δημώδες δίστιχο:
Δώδεκα χρονώ
κι ο ήλιος δεν την είδε………
'Ακόμα κι η φράση «δεν βγήκε στον κόσμοι» κυριολεκτούσε.
'Ιδεώδης τύπος της 'Αθηναίας κοπέλας ήταν η ξανθομαλλούσα, μαυρομάτα και φεγγαροπρόσωπη, δηλαδή στρογγυλοπρόσωπη.
Η κοπέλα, σ' οποιαδήποτε οικογένεια και αν ανήκε, έπρεπε να μάθει να ζυμώνει.
Το πρώτο ζύμωμα γινόταν στα 12 χρόνια της και με πανηγυρικό τρόπο.
Μαζεύονταν στο σπίτι οι συγγενείς και άλειφαν τα χέρια της με μέλι και λάδι για να κάνει το ψωμί γλυκό και νόστιμο.
Μαζί με το ζύμωμα, η κόρη μάθαινε να κεντάει , να υφαίνει και να ράβει για να κατασκευάσει τα «προικιά» της. Σ' αυτό τη βοηθούσε ειδική τεχνίτρα ή «μαϊστρα» που τη δίδασκε από τα δώδεκα χρόνια της.
Η κοπέλα έπρεπε να μάθει καλά τον αργαλειό, γιατί αλλιώς της τραγουδούσαν το σατιρικό δίστιχο:
Σαν δεν ήξερες να φάνεις
τα μασούρια τι τα βάνεις;
Η οικογενειακή ζωή της νεαρής 'Αθηναίας ήταν πολύ αυστηρή. Ομως ήταν γεμάτη τρυφερότητα, πράγμα που λείπει σήμερα. Η ζωή αυτή απέκλειε τις συναναστροφές με νέους. Γι' αυτό και τα πρώτα χρόνια της 'Ελεύθερης 'Ελλάδας, ο έρωτας αναπτυσσόταν σε άτομα λαϊκών τάξεων κυρίως.
Η αριστοκρατία της εποχής τον είχε κλειδωμένο στο σεντούκι. Εκτός ορισμένων περιπτώσεων Ο γάμος της κοπέλας εξαρτιόταν από την επιθυμία των γονιών της.
Η άρνηση της κόρης να δεχτεί την απόφασή τους, αποτελούσε σοβαρό αμάρτημα, που ούτε η Θρησκεία, ούτε η κοινωνία το συγχωρούσαν.
Βέβαια, μ' αυτό δε θέλω να πω ότι η 'Αθηναία κοπελιά ήταν κλεισμένη σε μπουντρούμι.
Αντίθετα, ότι ήταν κορίτσι του σπιτιού και μόνο με τούς δικούς της πήγαινε οπουδήποτε.
U.S. Diplomats Report Broken Morale and Abandoned Careers
-
U.S. Diplomats Report Broken Morale and Abandoned Careers A new survey
found that 98…
The post U.S. Diplomats Report Broken Morale and Abandoned Careers ...
Πριν από 14 δευτερόλεπτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.