Σκοτεινό παραμένει το μυστήριο σχετικά με το αν κάπου στον πλανήτη ζουν και σήμερα περίεργα ανθρωπόμορφα όντα
Θρύλοι σχετικοί με ανθρωπόμορφα όντα, όπως ο Μεγαλοπόδαρος και ο Γέτι, γοητεύουν τους ανθρώπους επί μακρόν. Πράγματι, αποτελούν πολύ καλή «μαγιά» για ιστορίες, ωστόσο μπορεί να υπάρχει αλήθεια γύρω από την ύπαρξή τους;
Μεγαλοπόδαροι και Γέτι
Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Προσφάτως ο Τζεφ Λόζιερ από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην Τασκαλούζα εξέτασε τις τοποθεσίες απ' όπου υποτίθεται ότι έχει περάσει ο Μεγαλοπόδαρος. Ανακάλυψε ότι τα «στέκια» του ταυτίζονται με αυτά της μαύρης αρκούδας, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς ο Μεγαλοπόδαρος έχει άλλη, πολύ πιο υπαρκτή ταυτότητα. «Δεν έχω δει ποτέ κανένα στοιχείο που να με πείσει για την ύπαρξη αυτού του όντος» λέει ο Ντέιβιντ Κόλτμαν από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Εντμοντον του Καναδά, ο οποίος προσφάτως ανέλυσε μια τούφα τρίχες οι οποίες υποτίθεται ότι προέρχονταν από τον Μεγαλοπόδαρο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρίχες βίσονα. Ο Κόλτμαν παραδέχεται ότι νέα είδη πρωτευόντων εντοπίζονται σποραδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, οπότε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υπάρχει κάποιο ανθρωποειδές εκεί έξω. «Είναι όμως σχεδόν αδύνατον να μπορεί να διαφεύγει από τα "ραντάρ" μας για τόσο μεγάλο διάστημα».
Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι - αν και λίγοι - επιστήμονες φλερτάρουν με την ιδέα ότι ο Homo sapiens δεν είναι μόνος. Ο Τζέφρι Μέλντραμ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αϊνταχο στο Ποκατέλο υπογραμμίζει ότι άλλα ανθρωποειδή συνυπήρχαν με τους προγόνους μας στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το γενεαλογικό μας δέντρο μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει, όπως συνέβη με την ανακάλυψη το Homo floresiensis, γνωστού ως «χόμπιτ», πριν από εννέα χρόνια. Το μικρόσωμο αυτό ανθρωποειδές ζούσε στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας ως και πριν από 18.000 χρόνια. Πριν από δύο χρόνια ήλθε μια νέα έκπληξη όταν γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ένα προηγουμένως άγνωστο είδος, τους Ντεσίνοβαν, που ζούσαν στη Σιβηρία πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
Τα ίχνη στο Ορεγκον
Ο Μέλντραμ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μικρές ομάδες των εξαδέλφων μας να… συχνάζουν ακόμη σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα Ιμαλάια και ο Καύκασος. Ισως να βρίσκονται και λίγο πιο κοντά στα… εγκόσμια. Το 1996 ο Μέλντραμ άκουσε για κάποιες αναφορές σχετικά με ίχνη μήκους 38 εκατοστών που παρέπεμπαν σε πίθηκο στα δάση του Μπλε Βουνού στο Ορεγκον. Εφθασε στην περιοχή περιμένοντας να δει μια κακή απομίμηση, ωστόσο τα χνάρια που βρήκε μπροστά του είχαν εκπληκτική λεπτομέρεια από ανατομικής απόψεως. Τα δάχτυλα του ποδιού ήταν λυγισμένα σε κάποια σημεία αλλά πιο χαλαρά σε άλλα, σαν το ζώο να έτρεχε σε κάποια τμήματα του ταξιδιού του. Τέτοιου είδους λεπτομέρειες είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστούν, τονίζει ο επιστήμονας. «Δεν προσπαθώ να πείσω σχετικά με την ύπαρξη του Μεγαλοπόδαρου, αλλά δεν πρέπει να αποκλείουμε αυτή την πιθανότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.