• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

    Πώς θα γίνει η μείωση 150.000 υπαλλήλων του Δημοσίου

    Η πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, οι μετατάξεις στον δημόσιο τομέα, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και η πλήρωση του στόχου για μείωση των...
    υπαλλήλων του κράτους κατά 150.000 άτομα έως το 2015 απασχόλησαν την τρόικα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. 

    Σύμφωνα με το tovima.gr ο υπουργός, κ. Αντ. Μανιτάκης και ο υφυπουργός, κ. Μαν.Βολουδάκης ξεκαθάρισαν ότι ο συνδυασμός των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής τήρησης του κανόνα «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις» θα πιάσουν τον στόχο της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο.

    Όπως μεταδίδουν κύκλοι του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία ανέλυσε «το σφιχτό χρονοδιάγραμμα» και την ταχύτητα με την οποία προχωρά η αξιολόγηση των δομών του δημοσίου, καθώς είναι ήδη έτοιμη η αξιολόγηση του οργανογράμματος των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ μέσα στη χρονιά θα ολοκληρωθούν και οι οργανισμοί των υπόλοιπων υπουργείων.

    Ήδη, όπως τους εξήγησαν, έχουν δημιουργηθεί οι ομάδες εργασίας που θα τρέξουν το εγχείρημα, και, μάλιστα, τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος θα λειτουργήσουν ως «πιλότοι» για το υπόλοιπο δημόσιο. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έθεσαν ζήτημα ούτε για τις 15.000 απολύσεις στο δημόσιο, που προβλέπονταν, ούτε για την εργασιακή εφεδρεία, ενώ ζήτησαν ενημέρωση για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων.

    Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι ήδη ανακοινώθηκε το πρώτο «κύμα» συγχωνεύσεων και ξεκαθάρισε ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την δημιουργία του κανονιστικού πλαισίου του εγχειρήματος. Και αυτό διότι χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα, λόγω των νομικών απαιτήσεων, που πρέπει να ξεκαθαριστούν. «Όλοι οι φορείς είναι υπό μελέτη» σημειώνει πηγή του υπουργείου, η οποία συμπληρώνει ότι η μεταρρύθμιση του κράτους θα έχει και άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

    Κατά πληροφορίες, οι δανειστές ρώτησαν για την πορεία των μετατάξεων. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι αυτές δεν θα γίνουν, πριν ολοκληρωθούν τα οργανογράμματα, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι οι δεσμεύσεις της χώρας θα τηρηθούν. Σημειωτέον ότι οι μετατάξεις ανάμεσα σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα δεν λογίζονται ως προσλήψεις, εν αντιθέσει με αυτές που προέρχονται από το ευρύτερο δημόσιο, οι οποίες θα συνυπολογιστούν στο «ένα προς πέντε». 

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης του κράτους επιταχύνεται, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έναν χρόνο νωρίτερα και με βάση τις υπάρχουσες προβολές, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τήρηση του στόχου για μείωση του κράτους κατά 150.000 άτομα.

    «Με τα νέα οργανογράμματα και μετά την αξιολόγηση του προσωπικού, θα δούμε πόσοι είναι πλεονάζοντες υπάλληλοι και που θα μετακινηθούν. Ωστόσο, πλέον πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον δημοσιονομικό στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, με τον επιμερισμό της συμμετοχής των υπουργείων γίνεται σε στενή συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους» σημειώνουν κύκλοι κοντά στην υπόθεση. «Στόχος είναι η λειτουργικά βέλτιστη αναδιοργάνωση του υπουργείου, η πλήρωση του στόχου για μείωση του προσωπικού και η δημοσιονομική προσαρμογή» καταλήγουν.




    e-volos.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ