Το eRepublik είναι ένα από τα δεκάδες παιχνίδια στρατηγικής και κατάκτησης κυριότερα όμως εναλλακτικής πραγματικότητας, που κοσμούν τους σκουπιδοτενεκέδες του διαδικτύου ασκώντας τους παίχτες τους σε κατακτήσεις χωρών, πολέμων η οικονομικών καταστροφών.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι πολίτες επιλέγουν μια υποθετική χώρα –η οποία όμως αναλογεί πρακτικά σε μια πραγματική χώρα που υπάρχει στην περιοχή- και από εκεί και πέρα ξεκινούν το ατέρμονο ταξίδι στον κόσμο της εναλλακτικής ανοησίας.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τόσο στην περιπλάνηση μιας υποθετικής βλακείας, είναι τόσο δικαίωμα των σχεδιαστών -δικά τους τα έξοδα- όσο και των παιχτών -δικός τους ο χρόνος- όσο οι πρώτοι και μη έχοντας ίχνος ιστορικής παιδείας υπερέβησαν τα όρια διαπομπεύοντας τα ιστορικά μας μνημεία. Ξεκινώντας με μότο αυτό του «what if», «τι θα συμβεί» δηλαδή «εάν η οικονομική κρίση πάει πραγματικά στραβά;» απεικονίζουν το Ιερό μνημεία της Ακρόπολης στις φλόγες και Τούρκους στρατιώτες να θέτουν την τουρκική σημαία επί του Ιερού βράχου.
Η απαράδεκτη και κατάπτυστη αυτή αναπαράσταση του υποθετικού τους κόσμου, όχι μόνο προσβάλλει το ελληνικό έθνος αλλά και την ιστορία την ίδια. Βέβαια το ότι η συγκεκριμένη έμπνευση προέρχεται πιθανότατα από ανθρώπους που στερούνται όχι μόνο ιστορικής ταυτότητας, αλλά και πολιτιστικής επίσης δεν μας εκπλήσσει. Μας εξοργίζει, αλλά δεν μας εκπλήσσει.
Και δεν μας εκπλήσσει καθώς η Ακρόπολη και όχι μόνο η Ακρόπολή, αλλά ολόκληρη η ελληνική ιστορία και πολιτισμός - ας μην ξεχάσουμε το εξώφυλλο του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου- ενοχλεί και ενοχλεί σφόδρα ανθρώπους που στερούνται ακριβώς αυτό: τον αρχαίο πολιτισμό και εν γένει όλο το φιλοσοφικό οικοδόμημα που στέκεται αντίθετο στην τεχνοκρατική τους σκέψη και μονοδιάστατη αντίληψη που έχουν για τη ζωή.
«Ή είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας» είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush μια φράση που αντικατοπτρίζει την ουσία όλου αυτού του δυτικόστροφου τρόπου σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων.
«Οι Έλληνες μπόρεσαν να επιβάλλουν το δίκαιο στην τυραννία της δυνάμεως» είχε σημειώσει πολύ εύστοχα ο Γάλλος συγγραφέας Jean Richepin και αυτό ακριβώς αποδίδει τη συνολική ταυτότητα του Ελληνισμού ως ιδέα, και φυσικά καταδεικνύει την αντινομική του σχέση με τα λεγόμενα του Bush.
Για να μην είμαστε άδικοι η Δύση όντως ασπάστηκε και ανέδειξε στο βαθμό που μπορούσε και της επέστρεψαν, την ελληνική φιλοσοφία και κοσμοαντίληψη και την προώθησε μέσα από φωτισμένα μυαλά. Δυστυχώς όμως σήμερα δείχνει να απομακρύνεται από αυτή.
Η συγκεκριμένη απεικόνιση πάντως φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από την κεντρική σελίδα του ιστολογίου -δεν γνωρίζουμε εάν έγινε μετά από διαμαρτυρίες ή οι ίδιοι συναισθάνθηκαν το ατόπημά τους- όπως και δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για κάτι προσωρινό και επιστρέψει αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.