Μαθητές δημοτικών σχολείων αγγίζουν το μάγουλο της Σάγια, μιας δασκάλας-ρομπότ που μπορεί να εκφράσει έξι βασικά συναισθήματα -έκπληξη, φόβο, απέχθεια, θυμό, ευτυχία και λύπη- χάρη στους 18 αισθητήρες, που είναι τοποθετημένοι κάτω από το συνθετικό της δέρμα, καθώς και χάρη στον πρωτοποριακό μηχανισμό που επιτρέπει στην επιδερμίδα της να συσπάται γύρω από τα μάτια και το στόμα.
Η Σάγια είναι επίτευγμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Επιστημών στο Τόκιο και, βέβαια, δεν είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ με θηλυκή εμφάνιση που παρουσιάζουν οι Ιάπωνες. Η Χανάκο είναι επίσης ένα ιαπωνικό δημιούργημα που «υποδύεται» το ρομπότ-ασθενή οδοντιάτρου και είναι σε θέση, με τις εκφράσεις που παίρνει, να εκφράσει πόνο -μέχρι και «ωχ, πονάω!» μπορεί να αναφωνήσει- και να ανοιγοκλείσει τα μάτια της εκδηλώνοντας δυσαρέσκεια.
Τον τελευταίο καιρό, η JAXA, η υπηρεσία αεροδιαστημικής της Ιαπωνίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει το 2013 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα ομιλούν ανθρωποειδές ρομπότ που θα ελέγχει την αποστολή ενόσω οι αστροναύτες θα κοιμούνται, θα παρακολουθεί την υγεία καθώς και τα επίπεδα του άγχους τους και θα επικοινωνεί με τη Γη μέσω του Twitter. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο μέλλον τα ομιλούντα ρομπότ θα μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους παρακολουθώντας την υγεία του ιδιοκτήτη τους και αποστέλλοντας SOS σε περίπτωση ανάγκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.