• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

    Ο Ερμής αποκαλύπτεται


    Προχωρεί η «χαρτογράφησή» του

    Μόλις έξι μήνες βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή το σκάφος «Messenger» της NASA και ήδη στέλνει πίσω πληροφορίες που θεωρούνται επαναστατικές για το πώς έβλεπαν έως σήμερα οι επιστήμονες τον πλανήτη που χωρίζεται με τη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο. 

    Η ανάλυση των πληροφοριών από το διαστημικό σκάφος παρέχει, μεταξύ άλλων, νέες ενδείξεις για την επιφάνεια και τη σύσταση του. 

    «Καταγράψαμε πολλές περιοχές της επιφάνειας με πρωτοφανή ανάλυση, παρακολουθήσαμε τις περιοχές των πόλων καθαρά για πρώτη φορά, χαρτογραφούμε τη σύνθεση της επιφάνειας και της εξώσφαιράς του και αποτυπώνουμε τη γεωμετρία του μαγνητικού πεδίου του Ερμή και της μαγνητόσφαιράς του. Και μόλις αρχίσαμε! Ο Ερμής μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις καθώς η αποστολή μας προχωρεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Messenger. 

    Το πεπρωμένο του Ερμή θεωρείται προδιαγεγραμμένο από τώρα. Καθώς είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, θα είναι επίσης και ο πρώτος πλανήτης που θα καταστραφεί όταν ο Ήλιος μας φτάσει στο στάδιο της μετατροπής του σε κόκκινο γίγαντα. Σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, ο Ήλιος θα αρχίσει να διογκώνεται και η επιφάνειά του θα φτάσει τον Ερμή και θα τον εξαερώσει. Η ίδια άλλωστε κατάληξη επιφυλάσσεται και για όλους τους άλλους εσωτερικούς πλανήτες του Ήλιου μας, ο οποίος θα μετατραπεί τότε σ’ έναν πατέρα που, σαν τον αρχαίο θεό Κρόνο, θα καταπιεί τα ίδια του τα παιδιά.
     


    Απεικόνιση της λειτουργίας του σπεκτρόμετρου ακτίνων Γάμμα του Messenger



    Το μαγνητικό πεδίο του Ερμή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ