Πάνω από 160 χιλιάδες άτομα πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 35 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, αριθμοί που αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050 και άρα οι ανοϊκοί ασθενείς να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια και οι φροντιστές τους (κυρίως η οικογένεια τους) τα 200.
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, πλήττοντας το 50-60% των ανοϊκών ασθενών, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά σε περίπου άλλες 100 μορφές άνοιας.
Η επιστημονική αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer ακολουθεί τρεις κατευθύνσεις: τη φαρμακευτική αγωγή, την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών (γνωστικές παρεμβάσεις,  κοινωνικοποίηση, ασκήσεις μνήμης και νοητικής ενδυνάμωσης κλπ) αλλά και τη στήριξη και εκπαίδευση των φροντιστών και των οικογενειών τους.
Στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία, οι ανοϊκοί ασθενείς φροντίζονται κατά 90% από τα μέλη των οικογενειών τους, που αντιστοιχώ χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, νευρολόγος Παρασκευή Σακκά, όχι μόνο δεν υπάρχει ειδικό επίδομα για τους ανοϊκούς ασθενείς, όχι μόνο ο αριθμός των υπαρχουσών υποστηρικτικών δομών είναι δυσανάλογος με τον αριθμό των ασθενών αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε την επιχορήγηση στο πρόγραμμα "Ψυχαργώς", που περικλείει τις εν λόγω δομές, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους και αφήνοντας εκτεθειμένους 3000 ασθενείς.
Μάλιστα, όπως κατήγγειλε η κ. Σακκά, η οποία χαρακτήρισε εξοργιστική την απόφαση του Υπουργείου, οι επαγγελματίες υγείας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες.
Από την πλευρά του ο ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας, μέλος του ΔΣ της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "Νέστωρ" ξεκαθάρισε πως υπάρχει η δυνατότητα ποιοτικής ζωής και εξειδικευμένης φροντίδας για τους ανοϊκούς ασθενείς και διευκρίνισε πως εάν κάποιος ξεχνάει δεν σημαίνει ότι πάσχει από Alzheimer, αλλά απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.