• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

    Πρεμιέρα στην Ευρώπη... σαν σήμερα!

    Ακριβώς πριν από 52 χρόνια, ο Ολυμπιακός γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

    Οι σταρ της εποχής
    Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959, υποδέχεται στο Ποδηλατοδρόμιο τη Μίλαν, για τον 1ο γύρο της διοργάνωσης. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 2-2, με τον Παπάζογλου να ανοίγει

    το σκορ στο 19`, πετυχαίνοντας το πρώτο ελληνικό γκολ στην Ευρώπη.


    Ο μεγάλος Αλταφίνι ισοφάρισε στο 33`, αλλά πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Υφαντής έβαλε και πάλι τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ (45`). Τελικά και πάλι ο Αλταφίνι, στο 76` στέρησε από την ομάδα του Μπρούνο Βάλε τη νίκη, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Δέκα ημέρες αργότερα, η Μίλαν επικράτησε 3-1 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης (αρχ), Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.
    ΜΙΛΑΝ: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρανσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν

    "Άδικο το 2-2"
    "Ο Ολυμπιακός κατάφερε να στρώσει το παιχνίδι του και να απειλήσει τη Μίλαν. Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα δύο γκολ που δεχτήκαμε" δήλωσε ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού Μπρούνο Βάλε, ενώ οι Γιώργος Σιδέρης και Σάββας Θεοδωρίδης, στάθηκαν στην τύχη των ιταλών: "Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά. Ηταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν".

    Ο ύμνος έπαιξε 32 φόρες!
    Από νωρίς το πρωί φίλαθλοι του Ολυμπιακού, αλλά και άλλων ομάδων, άρχισαν να καταφθάνουν στο Ποδηλατοδρόμιο για το μεγάλο γεγονός. Αρκετοί είχαν μαζευτεί στα γύρω καφενεία και αδημονούσαν για την έναρξη του αγώνα. Το πιο χαρακτηριστικό πάντως ήταν ότι μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι, ο ύμνος του Ολυμπιακού παίχτηκε 32 φορές από τα μεγάφωνα του γηπέδου! Ηταν ο πρώτος ύμνος της ομάδας... "Φτερά στα ποδάρια, καρδιά μες στα στήθια, που γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια..."

    Με vespa και ανθοδέσμη οι παίκτες του ΠΑΟ!
    Αλλες εποχές τότε... Τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Νεμπίδης, ο Λινοξυλάκης και ο Αγγελόπουλος, με τρεις vespa μοτοσικλέτες ιταλικής κατασκευής, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο κυκλοφορούσε, επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο τους παίκτες του Ολυμπιακού, τους προσέφεραν μια ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν μαζί τους και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο παιχνίδι με τη Μίλαν.

    Μαύρη αγορά και ρεκόρ 1.268.000 δρχ.!
    Οι μαυραγορίτες ήταν φαινόμενο συνηθισμένο για την εποχή. Κάποιοι από αυτούς είχαν προμηθευτεί εισιτήρια του αγώνα για να τα πουλήσουν μέχρι και δέκα φορές πάνω! Ο κόσμος που δεν είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στο γήπεδο, προτίμησε να ακούσει το παιχνίδι από το ραδιόφωνο. Αυτοί που έφτασαν την τελευταία στιγμή, δεν άγγιξαν τα εισιτήρια και περίμεναν να έρθει η στιγμή του αγώνα και να τα αγοράσουν σε τιμή κάτω του κόστους, αφού οι μαυραγορίτες αναγκάστηκαν να τα δώσουν για να μη τους μείνουν στα χέρια. Διατέθηκαν 20.482 εισιτήρια, που απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ εισπράξεων των 1.268.000 δρχ, ποσό απίστευτο για την εποχή. Από την αφαίρεση των φόρων και των κρατήσεων του γηπέδου οι “ερυθρόλευκοι” έβαλαν καθαρά στο ταμείο τους 640.691 δρχ. Από αυτές πλήρωσαν 100.000 δρχ για έξοδα διοργάνωσης και άλλα 250.000 για το ταξίδι στην Ιταλία. Τότε δεν υπήρχαν τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλα έξοδα, όπως σήμερα. Η βασική διαφορά ήταν ότι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η γηπεδούχος ομάδα έπαιρνε όλα τα χρήματα από τα εισιτήρια του εντός έδρας αγώνα.

    Μισό αιώνα και δύο χρόνια μετά από εκείνο το παιχνίδι, πολλά έχουν αλλάξει... Ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα στο αστραφτερό Champions League, χωρίς να έχει 11 έλληνες στην ενδεκάδα του, παρά μόνο δύο...

    sport.gr

    Himaira

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ