• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

    Φορολογούν αναδρομικά τα επιδόματα των Αγώνων του 2004

    Οι πάνω από 1600 εργαζόμενοι στην Οργανωτική Επιτροπή καλούνται να καταβάλουν από 3.000 έως 30.000 ευρώ

    Λόγω κρίσης φορολογούν μετά από επτά χρόνια τα επιδόματα υπαλλήλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.




    Κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες καλείται αιφνιδιαστικά να καταβάλει από 3.000 έως 30.000 ευρώ με σκοπό το ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει περιπου 1,2 εκατ. ευρώ.
    Η έκτακτη φορολόγηση αφορά 1.670 άτομα. Οι εργαζόμενοι μιλούν για «μια εξοντωτική απόφαση αφού τώρα πολλοί είμαστε άνεργοι. Επιπλέον όταν είχαμε αναλάβει αυτήν την εργασία μάς είχε δοθεί η ρητή διαβεβαίωση πως αυτά τα επιδόματα δεν θα φορολογηθούν».
    Πώς όμως έχει το θέμα της εκ των υστέρων φορολόγησης των υπαλλήλων των Ολυμπιακών Αγώνων ;


    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 Α.Ε.» προχώρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2002 στη σύνταξη ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρία με αντικειμενικό σκοπό την παροχή στο προσωπικό μιας εφάπαξ αποζημίωσης προκειμένου να δεσμεύσει το προσωπικό να παραμείνει μέχρι τέλους των Αγώνων, αλλά και ως «αντιστάθμισμα του δυσμενούς περιβάλλοντος εύρεσης εργασίας μετά το τελος των Αγώνων", όπως αναφερόταν.


    Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα ήταν η παραμονή του προσωπικού στην διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής μέχρι το πέρας των Αγώνων, καθώς επίσης η επιτυχής διεξαγωγή αυτών. Το ύψος της αποζημίωσης ήταν συνάρτηση του μισθού του υπαλλήλου και του χρόνου απασχόλησής του στην Οργανωτική Επιτροπή, ενώ είχε παρασχεθεί η διαβεβαίωση ότι το το προαναφερόμενο ποσό θα ήταν αφορολόγητο για το προσωπικό.


    Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ασφαλιστική εταιρεία κατέθεσε ποσά από 4.000 έως 15.000 ευρώ στον λογαριασμό των υπαλλήλων, ενώ σε ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη το επίδομα αυτό αγγιζε τα 80.000 ευρώ. Στην σχετική βεβαίωση αναφερόταν ότι δεν υπάρχει θέμα «φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου».


    Ωστόσο, με την απόφαση 1105 της 6ης Μαίου 2011 το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή την υπ'αριθ. 25/2011 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετά από επτά χρόνια υποχρεώνει το προσωπικό της Οργανωτικής Επιτροπής του "ΑΘΗΝΑ 2004" να καταθέσει συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2005 και 2006 (για τα εισοδήματα 2004 και 2005), προκειμένου να φορολογηθεί η ως άνω αποζημίωση ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες!


    Όπως ανέφεραν νομικοί που χειρίζονται την υπόθεση «οι δικαιούχοι αυτής της αποζημίωσης ανέρχονται σε 1.670 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά με αξιόλογους τίτλους σπουδών και αποδοχές της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ μηνιαίως, πολλοί των οποίων σήμερα είναι άνεργοι και κοσμούν τις λίστες των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Οι άνθρωποι αυτοί βεβαίως δεν θα είχαν αντίρρηση εάν, κατά το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, γινόταν παρακράτηση τυχόν φόρου που αναλογούσε. Σήμερα αισθάνονται ότι αφ' ενός μεν εξαπατήθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή και, αφ' ετέρου ότι αδικούνται κατάφωρα από την πολιτεία, η οποία τους αντιμετωπίζει ως φοροφυγάδες μετα από επτά χρόνια. Κι αυτό χωρίς καμία απολύτως δική τους υπαιτιότητα, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η οικονομική κρίση και η ανεργία πλήττει κάθε ελληνική οικογένεια...».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ