• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

    Στοιχεία - σοκ για τη διάλυση της αγοράς: «Έκρηξη» 42% στα «λουκέτα»

    ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΧΑΘΗΚΑΝ 842.670 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Έκρηξη κατά 42% του αριθμού των «λουκέτων» επιχειρήσεων στο πρώτο
    εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και μείωση 15% της ίδρυσης νέων εταιρειών για την ίδια περίοδο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
    858.682 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προ κρίσης έμειναν 613.968
    244.714 έβαλαν λουκετο δηλαδη μια στις τρεις καταστράφηκε σε διάστημα επτά ετών
    842.670 θέσεις εργασίας χάθηκαν μαζί με τις 244.714 επιχειρήσεις που έκλεισαν
    AdTech Ad
    Για την ακρίβεια, ο αριθμός των εταιρειών που κατέβασαν ρολά από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 30 Ιουνίου είναι 17.893 και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής της οποίας έχει συντελεστεί αρκεί να αναφερθεί ότι για το διάστημα αυτό κάθε μέρα έκλειναν 100 επιχειρήσεις.
    Δυστυχώς αντίστροφη είναι η πορεία των συστάσεων νέων εταιριών στην αγορά. Φέτος άνοιξαν 15.453 και πέρυσι, το πρώτο εξάμηνο, το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 18.263, ήτοι 15% λιγότερες. Κι αυτό το στοιχείο είναι που δείχνει το επιχειρηματικό αδιέξοδο στη χώρα μας αλλά και τη δυσκολία να δει κάποιος «φως» στο τούνελ της επταετούς ύφεσης.
    Ο απολογισμός στην αγορά γίνεται ακόμη πιο τραγικός αν κάποιος αναγνώσει τα αποτελέσματα των «λουκέτων» από το 2008 έως και το 2015. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν ότι ενώ πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρχαν 858.682 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πέρυσι η καταμέτρηση έδειξε να υφίστανται 613.968. Δηλαδή έσβησαν από το χάρτη 244.714. Ή μία στις τρεις καταστράφηκαν μέσα σε διάστημα επτά ετών.
    Όπως αναλύει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης «μαζί με τις 244.714 επιχειρήσεις που έκλεισαν χάθηκαν και 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η διαγραφή αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος».

    Και το κακό συνεχίζεται, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά και οι τελευταίες αιτήσεις μεγάλων ομίλων της χώρας στο πτωχευτικό δίκαιο. «Η καταστροφή αυτή συνεχίζεται, όμως, φέτος με μεγαλύτερη ένταση, αφού τα ‘λουκέτα’ στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα μέσα του Απριλίου ήταν το αμέσως προηγούμενο συμβάν μετά τον Μαρινόπουλο και την Jet oil», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης και συνεχίζει μιλώντας για πορεία της οικονομίας σε «αχαρτογράφητα νερά»: «Αυτή τη στιγμή προέχει η διασφάλιση των 14.000 περίπου απλήρωτων εργαζομένων καθώς επίσης και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών των εταιρειών υπό πτώχευση εν λειτουργία.

    Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση των εν λόγω αλλά και άλλων εταιρειών που βρίσκονται στο κατώφλι του άρθρου 99, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει σε «αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την ελληνική αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας».
    Το «ντόμινο» κλεισίματος επιχειρήσεων αποδίδεται στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά τόσο λόγω της πτώσης της ζήτησης αλλά όσο και λόγω της τεράστιας φορολογικής επιβάρυνσης που επωμίζονται φυσικά και νομικά πρόσωπα.

    Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, «σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τρεις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τέσσερις στις δέκα έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Επιπλέον το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών».
    Και δίνει επίσης ένα απλό παράδειγμα του φαύλου κύκλου της λιτότητας και αδιεξόδου που προκαλεί στην οικονομία η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ: «Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγουμε αβίαστα στα εξής: Εάν οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλίσουν στις τιμές θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς μάλιστα η θυσία αυτή να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.
    Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί, θέτοντας το μέτρο αυτό εκτός στόχων», καταλήγει ο κ. Καββαθάς.
    Το άρθρο 99
    Στην αγορά πάντως τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και ιδίως το τελευταίο εικοσαήμερο έχει προκύψει μία νέα τακτική επιχειρήσεων που αναζητούν την οικονομική εξυγίανση και επιβίωσή τους. Πρόκειται για την ακολουθούμενη διαδικασία κυρίως από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του πτωχευτικού δικαίου (άρθρο 99).
    Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τριετία 2012 ? 2015, τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας 1.940 εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από 63 πρωτοδικεία της χώρας.
    Από αυτές οι 783 «καθάρισαν» και έγιναν ξανά ενεργές. Άλλες 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ, οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συναλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 πτώχευσαν και πέντε κατατάσσονται στην κατηγορία «κάτι άλλο».
    Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων σε πτωχευτική διαδικασία προέρχεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς αυτές είναι 1.024. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 224, η Πάτρα με 59, το Ηράκλειο με 54, η Ρόδος με 51 κ.ο.κ.
    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πορεία των «λουκέτων» θα συνεχίσει να είναι ανοδική όσο στην ελληνική οικονομία διατηρούνται οι συνθήκες της οικονομικής ασφυξίας και της υπερφορολόγησης.
    Μάλιστα ζητούν άμεσα λύση μέσα από την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στις τραπεζικές υποχρεώσεις.
    Θεωρούν «κλειδί» αυτή τη διαδικασία και για τον λόγο αυτό απαιτούν την επίσπευση των λύσεων μέσα από τις διευθετήσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων.

    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ