• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

    ALERT! – ΑΡΧΙΣΕ Η Α Π Ο Β Α Σ Η

    ΞΕΚΙΝΗΣΕ…

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ…

    «ΚΟΡΑΚΙΑ» ΚΑΙ «ΓΥΠΕΣ» (ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ)
    Είμαστε παράρτημα της Γερμανίας; Αποικία;
    Σίγουρα είμαστε κατεχόμενη χώρα, δυστυχώς και με τη δική μας βούλα, με τον νόμο για τις Διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση με το πιστόλι στον κρόταφο, με τον ωμό εκβιασμό: «Αν αρνηθείς, γιοκ η αξιολόγηση και μένεις από λεφτά».
    Τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη θέση του διοικητή και των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν υπάρχει σοβαρός και με ικανότητες Έλληνας που να τις διαθέτει. Έτσι, μπαίνει μπροστά ο προγραμματισμένος στόχος των… «θεσμών» – δανειστών για τον απόλυτο έλεγχο από ξένους των τραπεζών μας και μέσω αυτών όλων των επιχειρήσεων και, φυσικά, και της ελληνικής οικονομίας.
    Η πρώτη απόβαση έχει αποφασισθεί ήδη και είναι η εγκατάσταση του Πολωνού Μαρέκ Μπέλκα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, χωρίς καν να ερωτηθεί η κυβέρνηση, να ζητηθεί η άποψή της. Ο κατοχικός κ. Μπέλκα, πρώην Ανατολικός, έχει διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών και είναι ξεκάθαρα άνθρωπος του Βερολίνου.
    Ήταν τόση η σπουδή να ξηλώσουν τη Διοίκηση του ΤΧΣ, που απαίτησαν την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Α. Ξενόφου, του αναπληρωτή του Γ. Κουτσού και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Αν. Γάγαλη πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης που γινόταν!
    Σειρά θα πάρουν οι Διοικήσεις των τραπεζών, όπου λόγο θα έχουν και τα γνωστά κοράκια – funds, εν όψει της… αρπαγής των φιλέτων – «κόκκινων» δανείων. Ήδη η πρώτη απόπειρα έγινε με το μπλοκάρισμα της τοποθέτησης του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς από τον γνωστό Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει το hedge fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας.
    Να σημειώσουμε ότι η άλωση της Τράπεζας Πειραιώς επιχειρείται με την ανατροπή του Μιχάλη Σάλλα, με μακρύ χέρι, όπως λέγεται, τον Άνθιμο Θωμόπουλο, που πριν από καιρό τον είχε βάλει διευθύνοντα σύμβουλο και ξαφνικά τον απέλυσε, με κάποιες φήμες να υποστηρίζουν ότι έπαιζε δικά του παιγνίδια σε συνεργασία με funds, ενδεχομένως και του Πόλσον.

    Αλλαγές ζητάει η κυβέρνηση

    Σε αυτήν τη γενική ανατροπή στον τραπεζικό χώρο, με κύριο στόχο να έχουν οι δανειστές τον πλήρη έλεγχο και να αποφασίζουν ποιοι θα χρηματοδοτούνται, η κυβέρνηση πιέζει τους «θεσμούς» για αλλαγές, γιατί αλλιώς μόλις αρχίσει να λειτουργεί αυτό το καθεστώς θα υπάρξει θύελλα αντιδράσεων.
    Με επιστολές που έστειλαν στους «θεσμούς» και στα όργανα της ΕΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις που ορίζονται για τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της τράπεζας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
    Να σημειώσουμε ότι, όπως λέει ο Τσακαλώτος σε συνεργάτες του, εν γνώσει του δέχτηκε να μπουν στον νόμο αυτές οι απαιτήσεις των «θεσμών», προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, με τη σκέψη ότι μετά θα ζητούσε να γίνουν αλλαγές. Μόνο που οι… νταβατζήδες μας δεν κάνουν πίσω, όταν μάλιστα έχουν… δέσει τον γάιδαρό τους.

    Αντιδρά η Ένωση Τραπεζών

    Σε αυτές τις ανατροπές που επιχειρούνται απέξω για τον απόλυτο αφελληνισμό των τραπεζών έχει αντιδράσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Με επιστολή που έστειλε πριν από έναν μήνα η πρόεδρός της Λούκα Κατσέλη στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι διατάξεις που εκβιαστικά ψηφίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο δεν μπορούν να εφαρμοσθούν.

    Φωτογραφικές οι διατάξεις!

    Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, οι διατάξεις του νόμου 4346/2015 προβλέπουν:
    1. Κάθε μέλος του ΔΣ υποχρεούται να διαθέτει τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων.
    2. Κάθε μέλος του ΔΣ υποχρεούται να μην έχει υπηρετήσει κατά τα τελευταία 4 χρόνια πριν από τον διορισμό του σε σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους πολιτικού κόμματος ή ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων.
    3. Τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ υποχρεούνται, επιπροσθέτως, να έχουν υπηρετήσει για τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη του ΔΣ πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα ή διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.
    4. Κάθε ΔΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, τα οποία θα προεδρεύουν των Επιτροπών του ΔΣ. Τα μέλη αυτά θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια.

    Αποκλείουν ικανά άτομα του ιδιωτικού τομέα

    Με τις προϋποθέσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές πάνε κόντρα στις μόνιμες πιέσεις για ιδιωτικοποίηση των πάντων!
    Συγκεκριμένα:
    • Υψηλόβαθμα στελέχη και επιχειρηματίες με αποδεδειγμένες ηγετικές ικανότητες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και τον επιχειρηματικό κόσμο αποκλείονται από τη συμμετοχή σε ΔΣ και θα πρέπει να παραιτηθούν (π.χ., Σ. Θεοδωρόπουλος – Chipita από ΕΤΕ, A. Αθανασίου – Unilever, E. Βασιλάκης – Aegean, Β. Φουρλής – Fourlis SA από Τρ. Πειραιώς, E. Βιδάλης – Titan, I. Παπαδοπούλου – Μπισκότα Παπαδόπουλος, I. Λύρας – Paralos Maritime από Alpha Bank).
    • Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ένα ευρύ φάσμα δυνητικά αξιόλογων και ικανών υποψηφίων για μέλη ΔΣ θα αποκλείονται (π.χ., επαγγελματίες με σημαντική εμπειρία σε διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οργανισμούς οι οποίοι ενδέχεται να μη συγκεντρώνουν 10 χρόνια προϋπηρεσίας σε ανώτερη διοικητική θέση στον τραπεζικό τομέα, άτομα με άριστες γνώσεις σε πεδία που είναι κρίσιμα για τον τραπεζικό τομέα, όπως ΙΤ, καινοτομία κ.ά., διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί στα οικονομικά, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα νομικά, στελέχη με περιορισμένη πολιτική έκθεση που διαθέτουν εξαιρετική ειδίκευση στο αντικείμενό τους και γνωρίζουν σε βάθος τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα οποία όμως αποκλείονται εξαιτίας του αναιτιολόγητα περιοριστικού ορισμού περί «Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων»).
    • Τα ΔΣ των τραπεζών θα καταλήξουν να έχουν ως μέλη άτομα με περιορισμένο πεδίο ικανοτήτων και αναποτελεσματικό επίπεδο κατανόησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την αναγκαία ποικιλομορφία δεξιοτήτων και εμπειριών. Τόσο η διεθνής ανταγωνιστική θέση των ελληνικών τραπεζών όσο και η αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης θα τεθούν σε κίνδυνο. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ