• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

    Βουλευτές πίσω από τα κάγκελα- Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη δίωξή τους

    Η φυλάκιση εν ενεργεία βουλευτών αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Ωστόσο οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής είναι πολύ σαφείς ως προς τη δυνατότητα σύλληψης, δίωξης, φυλάκισης βουλευτή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.



    Στις προϋποθέσεις για τη δίωξη βουλευτή αναφέρεται το άρθρο 62 του Συντάγματος το οποίο ρητώς ορίζει ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Η συνταγματική αυτή πρόνοια και το γεγονός ότι η δίωξη αφορά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα δύο στοιχεία που άνοιξαν το δρόμο για τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό πως παρά τη δίωξη, με βάση το άρθρο 55 του Συντάγματος, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα μόνο αν υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη, οπότε και εκπίπτουν του βουλευτικού τους αξιώματος. Σύμφωνα με το εν λόγω συνταγματικό άρθρο «για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής. Βουλευτής που στερήθηκε κάποιο από τα παραπάνω προσόντα εκπίπτει αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα».

    Ως προς το σενάριο παραιτήσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής ή μεμονωμένων βουλευτών, το άρθρο 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Η παραίτηση συντελείται με την υποβολή γραπτής δήλωσης στον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 2 του Συντάγματος, δεν υπόκειται σε ανάκληση. Η παραίτηση ανακοινώνεται στη Βουλή. Η πλήρωση των βουλευτών εδρών που χηρεύουν στη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας».

    Σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος, «η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν ανακαλείται».


    koolnews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ