• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

    Κατάντια ! Και ξύλο στις ουρές για μια δουλίτσα

    Κατάντια και ξύλο στον ΟΑΕΔ για μια θέση εργασίας, αφού χθες σημειώθηκαν επεισόδια και προπηλακισμοί στο υποκατάστημα του οργανισμού στην Καλλιθέα. Η ανάγκη για δουλειά οδήγησε μαζικά ανέργους στα γραφεία του ΟΑΕΔ, μια και ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα με τις 10.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες.
    Παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εντούτοις ήταν πάρα πολλοί οι άνεργοι που έσπευσαν σε διάφορα υποκαταστήματα του οργανισμού για να ρωτήσουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν. Και όλα αυτά για να αποκτήσουν θέση εργασίας για πέντε μήνες με αντίτιμο 490 ευρώ το πολύ. Στην Καλλιθέα, ειδικότερα, υπήρχαν άνεργοι που περίμεναν από τις 4 τα ξημερώματα έξω από το κτίριο, με συνέπεια τα νεύρα κάποια στιγμή να τεντωθούν επικίνδυνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τεράστια ουρά που είχε σχηματιστεί από τις 7 το πρωί έφτανε έως την άκρη του τετραγώνου που βρίσκεται το κτίριο του οργανισμού. Αποτέλεσμα ήταν λίγο μετά τις 10 το πρωί, και ενώ είχαν μοιραστεί περισσότερα από 300 χαρτάκια για να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, να προκληθεί ένταση ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους ανέργους. Στην κυριολεξία έπεσε ξύλο για την προτεραιότητα και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να λήξει το περιστατικό και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Ενδεικτικό της ανάγκης των ανέργων για μια θέση εργασίας είναι το γεγονός ότι μόνο στον Δήμο Πειραιά οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για οκτάμηνη απασχόληση υπερβαίνουν τις 4.500, όταν είναι μόλις 150 οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του οργανισμού, το χθεσινό φαινόμενο στην Καλλιθέα είναι καθημερινό και παρατηρείται στα περισσότερα υποκαταστήματα της πρωτεύουσας. Απεγνωσμένοι άνεργοι συρρέουν κατά δεκάδες και προσπαθούν να βρουν τρόπο να ενταχθούν σε κάποιο από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, έστω και αν οι απολαβές τους θα είναι πενιχρές και μόνο για μερικούς μήνες. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον οργανισμό ολοένα και λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εξυπηρέτηση των πολιτών. Αποτέλεσμα βέβαια είναι να σημειώνονται εστίες έντασης και να δημιουργούνται επεισόδια, είτε μεταξύ των αγανακτισμένων άνεργων πολιτών είτε ανάμεσα σε πολίτες και προσωπικό του οργανισμού.

    Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη όταν εξαγγέλλονται προγράμματα απασχόλησης. Ειδικά εάν υπάρχουν ημερομηνίες κατά τις οποίες πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις, όπως συμβαίνει με το πρόσφατο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, τότε επικρατεί το αδιαχώρητο. Τότε είναι που οι εστίες έντασης πολλαπλασιάζονται.

    Στοιχεία σοκ

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η ανεργία στην Ελλάδα είχε φτάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στο 27,1%, ενώ ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται σε 1.350.435 άτομα. Μόνο στον ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.018.990 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα μητρώα του οργανισμού, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, φτάνουν τα 388.494 άτομα. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων μόλις 138.142 άτομα λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας. Πάνω από μισό εκατομμύριο (544.537) είναι οι άνεργοι από την ηλικιακή κατηγορία 30-54 ετών.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ