• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

    Τα σχέδια της CIA για τη δημιουργία του Σκοπιανού Κράτους

    «Η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει την ύπαρξη του κρατιδίου»

    Σεπτέμβριος 28, 2013.

    Σε ένα από τα έγγραφα της CIAφέρεται ως σοβαρή απειλή για το Σκοπιανό Κράτος η ενδεχόμενη εξέγερση του Κοσσυφοπεδίου (στη δεκαετία του ’90).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – CIA που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες και αναφέρονται στους πολέμους των δυτικών Βαλκανίων, παρουσιάζεται η Ελλάδα να έχει ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες


     κατά της προσχώρησης των Σκοπίων και  της μεγαλύτερης δέσμευσής τους, αλλά οι ηγέτες των ΗΠΑ απέρριψαν αυτές τις πιέσεις καθοδηγούμενες από την επιθυμία για σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Υπογραμμίστηκε ότι μια παρέμβαση των Σκοπίων  στο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο θα υπήρχε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα. Αυτή η επιλογή αξιολογήθηκε από την CIA το 1995.

    Τα έγγραφα αυτά δημοσιεύονται  με μια παράλληλη κοινοποίηση ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στις αρχές Οκτωβρίου θα παραστεί σε ένα συμπόσιο την προεδρική βιβλιοθήκη του Ροκ Λιφτ στο Αρκάνσας, όπου θα παρουσιασθούν εκατοντάδες έγγραφα από τα αρχεία της CIA.

    Τα Σκόπια έχουν δευτερεύοντα ρόλο σε αυτά τα έγγραφα, αλλά τα ίδια τα έγγραφα περιέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

    Μόλις τρία αρχεία της περιόδου 1994 και 1995, από το σύνολο των αρχείων των Βαλκανίων δημοσιεύονται  από τη CIA και αναφέρονται στα Σκόπια.

    Σε ένα από τα έγγραφα αυτά αναφέρεται ως σοβαρή απειλή για την υπόσταση του σκοπιανού κράτους μια ενδεχόμενη  εξέγερση στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Η  σκοπιανή κυβέρνηση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, δεν έχει κάποιο σχέδιο για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς θεωρεί ότι η εξέγερση μπορεί να εκτροχιάσει την ειρήνη μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων στην περιοχή των Σκοπίων. Στην απουσία σχεδίων, η αποστολή UNPROFOR θα μπορούσε να διοργανώσει μια ομάδα υποδοχής προσφύγων σε κέντρα ασύλου και συνέχεια θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Η παρουσία της UNPROFOR, εδικά με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ, θα ικανοποιήσει το αίτημα της Αθήνας, να μην κατέβουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να μεταφερθεί η σύγκρουση στην Ελλάδα», γράφει ο πράκτορας της CIA που υπογράφει ως George.

    Προσθέτει ακόμη ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θεωρείται απομονωμένη από τις συγκρούσεις των Βαλκανίων με εξαίρεση το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τέτοβο, αλλά δεν αναμένονται μεγάλες ταραχές στο πρώην γιουγκοσλαβικό ομόσπονδο κρατίδιο.

    Η CIA ακόμη συνιστά,  ότι αντί να υπάρχει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Σκοπιανό Κράτος είναι προτιμότερο να ενισχυθεί με επενδύσεις και να αναγνωριστεί.

    «Η μείωση της εξάρτησης στη γραμμή Βορρά-Νότο, είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ύπαρξη των Σκοπίων», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο της CIA.

    Στο έγγραφο του πράκτορα George σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν πολιτικά και οικονομικά τα Σκόπια πραγματοποιώντας και βασικά έργα υποδομής, όπως είναι η κατασκευή του Διαδρόμου 8 που θα συνδέει την Αλβανία με τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια ύπαρξη του νοτιοσλαβικού κράτους αυτού, για το οποίο αμφιβάλλουν οι γειτονικές χώρες, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ