• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

    Πωλείται αυγό 400 ετών από πουλί ελέφαντα

    Το αυγό, 100 φορές μεγαλύτερο από ένα αυγό κότας, προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη και ανήκει στο μεγαλύτερο πτηνό που έχει υπάρξει ποτέ... Πωλείται αυγό 400 ετών από πουλί ελέφαντα, το μεγαλύτερο αυγό που έχει δει κανείς μέχρι τώρα, το οποίο προέρχεται από πουλί-ελέφαντα της Μαδαγασκάρης 400 χρόνια πριν, δημοπρατείται στη Γιορτή Αντικών της Τσέλσι, στα δυτικά του Λονδίνου, με τιμή εκκίνησης τις 500 λίρες (περίπου 536 ευρώ), όπως ενημέρωσε την Τετάρτη η εφημερίδα The Daily Telegraph.

    Η ιδιαιτερότητα αυτού του αυγού, που έχει διάμετρο 33 cm, οφείλεται στη μοναδικότητα του δημιουργού του, μιας και προέρχεται από το πουλί ελέφαντα, ένα είδος πτηνού που δεν πετούσε και ζούσε στο νησί της Μαδαγασκάρης μέχρι την εξαφάνισή του, περίπου τον 17ο αιώνα.

    Τα απολιθώματα που βρέθηκαν και η εποχή που τοποθετείται χρονολογικά, το κατατάσσουν στο δεύτερο υψηλότερο πτηνό που έζησε ποτέ στη Γη, καθώς έφτανε τα 3 μέτρα ύψος και ζύγιζε 450 κιλά. Αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά, δε φαίνεται καθόλου παράξενο τα αυγά του να φτάνουν αυτές τις εντυπωσιακές διαστάσεις και να φτάνουν σε βάρος και τα 12 κιλά.

    Σύμφωνα με τον Duncan Phillips, οργανωτή της Γιορτής των Αντικών της Τσέλσι, το κομμάτι που έχει βγει για δημοπρασία είναι ‘το μεγαλύτερο αυγό αυτού του τύπου που έχει δει ποτέ κανείς’ και προσθέτει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, μιας και ‘μπορεί να περάσουν 50 χρόνια μέχρι να βγει ξανά προς πώληση ένα τέτοιο παρόμοιο αυγό’.

    Πουλί Aepyornis


    Γνωστό και ως Πουλί Ελέφαντας και ζούσε στα έλη της Μαδαγασκάρης. Τα μόνα υπολλείματα του πουλιού αυτού είναι μερικά απολιθωμένα αυγά και ένας σκελετός. Ήταν ίσως το μεγαλύτερο πουλί που έζησε ποτέ αλλά είχε ατροφικά φτερά και δεν μπορούσε να πετάξει. Εξαφανίστηκε περίπου από το 1650. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία για τους λόγους εξαφάνισής του.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ