• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

    ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ Στην φυλακή οδηγείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος


    Στη φυλακή οδηγούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια - και ισόβια με επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη ο τελευταίος - από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον κεντρικό Δήμο.


    Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

    Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

    Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

    Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο για Μ. Λεμούσια και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς θεωρεί ότι έχουν προκαλέσει ζημίες στο Δημόσιο και πριν το 1999, οπότε και ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες μάλιστα διοικητικές θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.

    Ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τους δύο κατηγορούμενους και το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ισόβια φυλάκιση. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του και έτοιμος να ξεσπάσει σε λυγμούς αποχώρησε από το δικαστήριο.

    Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Για τους παραπάνω λόγους είπε πως δεν μπορούν να έχουν κανένα ελαφρυντικό.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μιχάλη Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

    Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.

    Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

    Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

    Ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

    Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

    Οι «βαριές» εκφράσεις στο δικαστήριο

    Νωρίτερα, «μηχανή υπεξαιρέσεων» χαρακτήρισε το δικαστήριο την διοίκηση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου, σύμφωνα με το seleo.gr.

    Αναλυτικά, το δικαστήριο πρότεινε την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου καθώς όπως υποστηρίξε:  «Γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα αλλά άφηνε τον χειρισμό στον Μιχάλη Λεμούσια».

    Ένοχος κρίθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και δεξί χέρι του Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσιας. Όπως ανέφερε το δικαστήριο, «όλα γίνονταν με τη γνώση και τη συγκατάθεσή του». Επίσης πρόσθεσε, πως υπεξαίρεσαν χρήματα με προφανές πρόσχημα να στηρίξουν οικονομικά, την παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου, την «Αναγέννηση».

    Το δικαστήριο πρότεινε την ενοχή του Π. Σαξώνη για την υπεξαίρεση του ποσού των 17.962.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, κατηγορείται για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊτατζή πρότεινε το δικαστήριο με την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως στον Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης.

    Μετά την απόφαση της έδρας για την ενοχή Σαξώνη- Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια, πραγματοποιήθηκε 15 λεπτο διάλειμμα στη διάρκεια του οποίου ο τελευταίος ξέσπασε ζητώντας τον λόγο από τον πρόεδρο και ρωτώντας τον: «Μπορώ να πω ότι είμαι αθώος κ. Πρόεδρε;».

    Η απάντηση του προέδρου της έδρας ήταν ότι «Μας το έχετε πει πολλές φορές αυτό κ. Λεμούσια», ενώ εκείνος απάντησε: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη". Παράλληλα, έντονο είναι το κλίμα που επικρατεί μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς πολλοί στηρίζουν τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο, ενώ δεν διστάζουν να δείξουν την συμπαράστασή τους αγκαλιάζοντάς τον. Μία γυναίκα από το ακροατήριο μάλιστα, φώναξε: «Βγες και πες την αλήθεια πρόεδρε».



    http://newpost.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ