• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

    Προσοχή στα βιολογικά

    Μετά το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος, σειρά έχουν τώρα τα αμφίβολης ποιότητας βιολογικά αυγά που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά ενόψει του Πάσχα. Οι έλεγχοι δεν είναι πάντα επαρκείς.

    «Δεν υπάρχει έλλειψη κανόνων για τις φάρμες βιολογικών αυγών» δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Ίλσε Άιγκνερ από τις Βρυξέλλες. Απεναντίας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα βιολογικά προϊόντα στη Γερμανία «είναι πολύ αυστηρό». Το πρόβλημα είναι ωστόσο η ελλιπής εφαρμογή του από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές των γερμανικών κρατιδίων. Πόσο περίπλοκες όμως είναι οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, εν προκειμένω των βιολογικών αυγών; Μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία με αφορμή τους ποιοτικούς ελέγχους των αυγών που βρίσκονται στα «βιολογικά» ράφια της αγοράς λίγο πριν το Πάσχα.
    Περίπλοκη διαδικασία πιστοποίησης
    Όταν αγοράζει κανείς βιολογικά αυγά στη Γερμανία σημαίνει πως αυτά πρέπει να φέρουν συγκεκριμένη «πράσινη» ετικέτα. Η ετικέτα πιστοποιεί ότι το κάθε αυγό έχει περάσει από συγκεκριμένη ελεγκτική διαδικασία για τη διακρίβωση της βιολογικής του προέλευσης. Μία κλίμακα από το 0 έως το 3 περιγράφει την ταυτότητα του αυγού, παρέχοντας πληροφορίες για τη διαδικασία εκτροφής των πουλερικών, την τροφή τους, τον τρόπο φύλαξής τους, αν μεγαλώνουν σε κλουβί ή αν είναι ελευθέρας βοσκής, ή αν είναι ειδικότερα οργανικής προέλευσης. Τέλος ένας ειδικός κωδικός με γράμματα πληροφορεί τους καταναλωτές για τη χώρα προέλευσης: DE για τη Γερμανία, ΑΤ για την Αυστρία κλπ.
    Τελευταία ακούγονται αιτιάσεις για πολλές φάρμες εκτροφής πουλερικών που φέρονται ως βιολογικές. Ο Τζόις Μέβιους από τον Σύνδεσμο Καλλιεργητών Βιολογικών Προϊόντων (BÖLW) αναφέρει ότι πολλά γερμανικά εκτροφεία, μολονότι συστήνονται στο αγοραστικό κοινό ως βιολογικά, στην πραγματικότητα δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής π.χ. ως προς τις συνθήκες εκτροφής και σίτισης των ζώων. Σύμφωνα με τον BÖLW πολλές υποθέσεις τέτοιων εκτροφείων εκκρεμούν στη γερμανική δικαιοσύνη. (DW, newsbomb)





    http://www.prisonplanet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ