Η Ελλάδα, ακολουθώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ αναγνώρισε την ανεξαρτησία και την ύπαρξη του κράτους της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν.
Η Αθήνα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει τα κάτωθι: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν ως νέο κράτος και την καλωσορίζει στη διεθνή κοινότητα. Ο ελληνικός λαός εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στο λαό του Νοτίου Σουδάν για την ανεξαρτησία του και του εύχεται πρόοδο και σταθερότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια του Νοτίου Σουδάν και της περιοχής και επιθυμεί να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το νέο κράτος, το συντομότερο δυνατό, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία με το Νότιο Σουδάν σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.»
Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν και τα ενέταξαν στην οικογένεια των κρατών του διεθνούς αυτού οργανισμού. Σε τελετή για την ανεξαρτησία της χώρας, παρουσία του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μούν και εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν Σαλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ όπου και αντάλλαξαν ευχές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Σουδάν υπογράμμισε πως η θέληση του λαού του Νοτίου Σουδάν θα πρέπει να γίνει σεβαστή.
Από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε πως το ζήτημα της δημιουργίας του νέου κράτους σε μία περιοχή γεμάτη υδρογονάνθρακες έχει αναλυθεί σε προηγούμενα τεύχη της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Για την ώρα αρκεί να υπενθυμίσουμε πως η περιοχή της Δημοκρατίας του Νότιου Σουδάν αποτελούσε την δεξαμενή από την οποία το Χαρτούμ προμηθευόταν πετρέλαιο το οποίο μεταφερόταν με αγωγούς στο βόρειο Σουδάν και από τον λιμένα του Πορτ Σουδάν εξαγόταν στο εξωτερικό.
Η ανεξαρτητοποίηση των πηγών από το δίκτυο μεταφοράς δημιουργεί τεράστιο θέμα απώλειας εσόδων και γεωπολιτικής αξίας για το Χαρτούμ ενώ ένα ακόμα παράγοντας ο οποίος «χάνει» από τις εξελίξεις είναι η Κίνα η οποία είχε αποκτήσει μεγάλα ερείσματα στο ημι-παράνομο, για τα μάτια της Δύσης, Χαρτούμ. Τώρα οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν αφού η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, υπό την κηδεμονία της Δύσης σχεδιάζει να κατασκευάσει αγωγούς προς τα νότια της χώρας οι οποίοι θα καταλήγουν στην Κένυα και από εκεί θα εξάγεται το πολύτιμο προϊόν στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως τα σχέδια για τους νέους αγωγούς, οι οποίοι θα εξουδετερώσουν του υπάρχοντες του Χαρτούμ καθώς και την επένδυση της Κίνας, έχουν εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Είναι σαφές πως το παίγνιο στην περιοχή είναι μεγάλο αφού εκτός από την αυτοδιάθεση ενός πληθυσμού ο οποίος ούτε μουσουλμανικός είναι ούτε αραβικής καταγωγής, στην όλη εικόνα προστίθεται και ο «μαύρος χρυσός» με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Μία δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και η απώλεια της «επένδυσης» της νεοθωμανικής Τουρκίας στο καθεστώς του Αλ Μπασίρ. Οι ιστορικές πλέον δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφορικά με την μη ύπαρξη γενοκτονίας στο Νταρφούρ ακόμα ηχούν στα αυτιά της διεθνούς κοινότητας. Μάλλον οι νέο-Οθωμανοί της Άγκυρας δεν θα φτάσουν τελικά στο… Νταρφούρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.