• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

    Δεν μεταφέρετε και τα Ολύμπια στο … χωριό μου;




    Μία ρωμαϊκή αγρέπαυλη που είχε έρθει στο φως στην Κρήτη κοντά στο Καστέλι κατά τα έργα κατασκευής της εθνικής οδού Ηρακλείου - Μοιρών πρόκειται να αποσπασθεί ολόκληρη από τη θέση της και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο όπου και θα ανασυντεθεί. Αυτά κάνει η σύγχρονη τεχνολογία!.. Σε λίγο καιρό οι Δελφοί θα είναι στα Ολύμπια και τα Ολύμπια στο … χωριό μου!


    ΔΙΑΒΑΣΑ σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, που έχει να κάνει με τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Τη μεταφέρω αυτούσια:
    «Μία ρωμαϊκή αγρέπαυλη που είχε έρθει στο φως στην Κρήτη κοντά στο Καστέλι κατά τα έργα κατασκευής της εθνικής οδού Ηρακλείου - Μοιρών πρόκειται να αποσπασθεί ολόκληρη από τη θέση της και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο όπου και θα ανασυντεθεί. Έτσι, όχι μόνον θα σωθεί το μεγάλο αυτό κτίσμα, δεδομένου ότι συμπίπτει με τη χάραξη της οδού Απομαρμά - Άγιοι Δέκα - υποέργο της εθνικής οδού- αλλά και θα προστατεύει και θα αναδειχθεί στο νέο χώρο.
    Στη μελέτη που εκπόνησαν οι πολιτικοί μηχανικοί Κώστας Ζάμπας και Γεράσιμος Θωμάς και η αρχιτέκτονας Ειρήνη Δουδούμη και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπεται η απόσπαση και η μεταφορά τμημάτων του κτηρίου που θα ανυψωθούν με τη βοήθεια γερανού, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε πολυαξονική πλατφόρμα και έτσι θα μεταφερθούν στον νέο χώρο, όπου θα εδρασθούν και πάλι με γερανό. Πριν ωστόσο θα έχει γίνει χάραξη του κτιρίου επί του εδάφους και εκσκαφή, θα κατασκευασθούν δοκοί από οπλισμένο σκυρόδεμα και πάνω σε αυτές θα τοποθετηθούν οι άλλοι δοκοί σύζευξης.
    (Οι αρχαιολογικοί χώροι) που αποκαλύφθηκαν το 2008 και 2009 ανήκουν σε ένα μεγάλο συγκρότημα, τμήμα του οποίου λειτούργησε και κατά την Υστερορωμαϊκή εποχή και την Πρωτοχριστιανική. Οι εξωτερικοί τοίχοι του κυρίως κτιρίου σώζονται σε ύψος ως 1,40 μέτρα αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ψηφιδωτό του δάπεδο και τα μαρμαροθετήματα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης αίθουσας στην οποία επίσης υπάρχουν δύο μαρμάρινες ιωνικές βάσεις, τα θεμέλια δύο κιόνων κ. α. Σε μικρή απόσταση εξάλλου εντοπίσθηκαν και τα λείψανα ενός μικρότερου οικοδομήματος, καθώς και κατάλοιπα διαφόρων προσαρτημάτων που λειτουργούσαν σαν αποθήκες.
    Το συγκρότημα είχε και δεξαμενές, από τις οποίες έχουν διασωθεί ορισμένοι αγωγοί ενώ σε κάποια απόσταση βρέθηκε λίθινη γούρνα που επικοινωνούσε με μία από αυτές. Υπήρχε δηλαδή ένα ιδιαίτερο υδραυλικό σύστημα. Τέλος εντοπίσθηκε και ένας τάφος με κτιστές πλευρές και κάλυψη με λίθινες πλάκες, ο οποίος επίσης θα μεταφερθεί στη νέα θέση.»
    Αυτά γράφει το σημερινό «Βήμα» και διερωτώμαι μέχρι ποίου βαθμού θα φθάσει η εξέλιξη της τεχνολογίας!.. Μια τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σε άλλο σημείο ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους!!..
    Ενθυμούμαι όταν έκανα τηλεοπτικές εκπομπές, μια ομάδα Ελλήνων πολιτικών μηχανικών  είχε κάνει κάποια σχέδια μεταφοράς του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στον Κεραμεικό, διότι, όπως ισχυρίζονταν, κάτω από το ναό σώζονται οι τάφοι του Κίμωνα και του Περικλή!
    Το γεγονός αυτό με είχε εντυπωσιάσει, αλλά δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα φθάσει στο σημείο να μεταφέρει σε άλλους τόπους ακόμη και τους ... αρχαιολογικούς μας χώρους!
    Ας κάνουμε, λοιπόν, λίγο χιούμορ και ας παρακαλέσουμε τους παραπάνω πολιτικούς μηχανικούς να μεταφέρουν και τα Ολύμπια στο … χωριό μου, όπου θα δούμε κι εμείς, λόγω της οικονομικής κρίσης, μία άσπρη μέρα!
    Να είναι καλά οι άνθρωποι!..
    Με σεβασμό και τιμή
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ