• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

    Ενός κακού, μύρια έπονται...

    Δεν είναι μόνο το λιώσιμο των πάγων, αλλά και η απελευθέρωση τοξικών ουσιών που προκαλείται από την υπερθέρμανση του κλίματος στην Αρκτική.


    Στην Αρκτική οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με οφθαλμοφανή τρόπο με το λιώσιμο των πάγων. Αλλά, πέρα από αυτό, προκαλούν επίσης, με τρόπο πιο έμμεσο, αλλά εξίσου βλαπτικό, αύξηση της συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα εντομοκτόνων και άλλων οργανικών ρυπαντών διαρκείας - πρόκειται για χημικές ουσίες τις οποίες η Ευρώπη προσπαθεί να εξαλείψει με όλα τα μέσα. Η Σύμβαση της Στοκχόλμης, που ισχύει από το 2004 και έχει αναθεωρηθεί το 2009, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών 21 από αυτούς τους οργανικούς ρυπαντές (όπως των PCB, HCB, DDT), που μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν καρκίνους ή γενετικές δυσμορφίες. Και μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της παραγωγής τους και της χρήσης τους έχουν φέρει αποτελέσματα: η συγκέντρωση στον αέρα, στην Αρκτική, πολλών τοξικών ουσιών μειώθηκε  κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

    Ωστόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει να αναστρέψει την τάση. Έτσι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου στο περιοδικό "Nature" από Καναδούς και Νορβηγούς ερευνητές, οι τοξικές ουσίες που είχαν αποθηκευθεί στο έδαφος και τους πάγους της Αρκτικής όταν οι θερμοκρασίες ήσαν ακόμη χαμηλές, τώρα, που το κλίμα θερμαίνεται και οι πάγοι λιώνουν, αρχίζουν να εξαερώνονται... Οι ερευνητές ανέλυσαν την εξέλιξη εναέριων συγκεντρώσεων ορισμένων από τις ουσίες αυτές, μεταξύ του 1993 και 2009, και θεωρούν ότι χιλιάδες παρεμφερείς ουσίες μπορεί να έχουν την ίδια συμπεριφορά. Και καταλήγουν τονίζοντας ότι η απελευθέρωσή τους, λόγω κλιματικής αλλαγής, μπορεί "να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση της έκθεσης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος σε αυτά τα χημικά τοξικά προϊόντα".


    avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ