• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

    Έρχεται ο πιό μαύρος Σεπτέμβρης




    Τον πιο μαύρο Σεπτέμβρη μετά την κατοχή θα ζήσουν οι Έλληνες σε ένα μήνα περίπου, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες ότι η συμφωνία για νέο δανεισμό θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα αυξηθούν τα εισοδήματα.
    Δεν είναι απλά και μόνο ότι μετά τα μπάνια του λαού θα έλθει η ψυχρολουσία από την εφορία με τα απανωτά σημειώματα για διάφορες πληρωμές. Είναι ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν κι άλλα μέτρα, περισσότερα από αυτά που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Το νέο δάνειο προϋποθέτει και νέους όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές μας ζητώντας διασφαλίσεις για τα λεφτά τους. Όμως, ο πραγματικός πανικός που έχει πιάσει την κυβέρνηση είναι το έλλειμμα και ο στόχος για κάτω από 7% όχι μόνο δεν πιάνεται αλλά και το 10,5% που πιάσαμε πέρυσι δεν αποκλείεται να το ξεπεράσουμε.
    Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα είναι τόσο μεγάλη που δεν κλείνει ούτε με τα μπαλώματα των αυθαιρέτων που καλοκαιριάτικα έσπευσαν να ανακοινώσουν. Η οικονομία βουλιάζει καθώς τα ταμεία είναι άδεια, οι εφορίες δεν εισπράττουν τίποτε, ο ΦΠΑ έχει βουλιάξει, έγινε και η γκάφα με τις αποδείξεις που θα οδηγήσει σε επιστροφές πάνω από 800 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.
    Επομένως, τα 700 εκατ. που φιλοδοξούν να εισπράξουν από τα παράβολα των αυθαιρέτων είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην πρόβλεψη ότι η «μαύρη τρύπα» θα σπάσει το όριο των 4 δις ευρώ.
    Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες καθώς γνωρίζει ότι τα έκανε θάλασσα στην οικονομία. Μεταθέτει τις πληρωμές για μερικές ημέρες, ανακοινώνει ψαλίδι στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50% ενώ σπεύδει ταχέως να καταργήσει φορείς και οργανισμούς, πολλούς από τους οποίους να πούμε την αλήθεια, άχρηστους.
    Ότι κι αν κάνει, όμως, τα νούμερα δε βγαίνουν διότι τις αποφάσεις τελικά τις παίρνουν… νούμερα. Ενώ όλος ο κόσμος, ακόμη και οι πιο ανίδεοι τους λένε ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί, αυτοί επιβάλλουν φόρους.
    Παρουσιάζουν ως επιτυχία ένα δάνειο το οποίο υπό αυτές τις συνθήκες απλά θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε άρθρο του στη γερμανική “Sueddeutsche Zeitung”, παραδέχεται ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, όμως, υπεραμύνεται των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που μειώνουν “δραματικά” -όπως αναφέρει- τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2020 και δίνουν χρόνο στη χώρα μας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
    Την ίδια στιγμή όμως που παραδέχεται το αδιέξοδο με το ελληνικό χρέος, σπεύδει να στείλει απειλητικά μηνύματα για επιβολή άμεσων κυρώσεων, όπως παρακράτηση κοινοτικών πόρων, στις χώρες της Ευρωζώνης που υπερβαίνουν τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος . «Θα μπορούσαμε άμεσα να μπλοκάρουμε την καταβολή ευρωπαϊκών πόρων στις χώρες που ξεπερνούν το όριο του δημόσιου χρέους που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε ο Σόιμπλε. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να παρεκτραπεί» πρόσθεσε.
    Και μας δανείζουν δηλαδή και μας απειλούν με κυρώσεις, ήτοι με παραγκωνισμό από τις αποφάσεις της Ευρώπης.
    Αυτό, όμως, είναι το ελάχιστο μπροστά σ’ αυτά που περιμένουν εκατομμύρια Έλληνες μόλις επιστρέψουν από τις παραλίες. Θα βρουν τις πόρτες των σπιτιών τους και των επιχειρήσεών τους μπλοκαρισμένες από σημειώματα της εφορίας. Σημειώστε για να μη χάσετε το λογαριασμό.
    Εισοδηματική έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας, ΦΑΠ για το 2010 και το 2011, καθώς και έκτακτες εισφορές για οχήματα, πισίνες, σκάφη αναψυχής, ΕΤΑΚ για το 2010 που δεν έχει πληρωθεί ακόμη.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας που μάζεψε τα βασικότερα μπιλιετάκια που θα έρθουν έχουμε και λέμε:
    1. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
    Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% θα πληρώνουν από φέτος και κάθε χρόνο μέχρι το 2015 όλοι ανεξαρτήτως οι φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωθέν συνολικό καθαρό εισόδημα (μετά την αφαίρεση ασφαλιστικών εισφορών) άνω των 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
    Η πληρωμή θα γίνει με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα στείλει το υπουργείο. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε μέχρι 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή της.
    2. ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
    Από φέτος και κάθε χρόνο εφ’ όρου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, ο επιτηδευματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας, με βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα πληρώνει τέλος επιτηδεύματος. Το Τέλος ειδικά για φέτος είναι 300 ευρώ. Από του χρόνου αυξάνει στα 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ σε μεγαλύτερες πόλεις, πλέον των 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Οποιοι διατηρούν δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμα και οι συμβασιούχοι, θα πληρώσουν το Τέλος. Αν το κλείσουν τώρα, θα πληρώσουν Τέλος μόνο για όσους μήνες διατηρούσαν το δελτίο.
    3. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
    Στα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν το 2012, θα δοθεί πιθανότατα η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, καθώς τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών κάθε χρόνου εγγράφονται στον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Τα νέα τέλη έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 10% και κυμαίνονται από 22 ευρώ έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά για όσα εκτελωνίστηκαν μέχρι 31/10/2010. Τα οχήματα που εκτελωνίστηκαν από 1ης/11/2010 και μετά πληρώνουν τέλος 0,90 -3,40 ευρώ κατά γραμμάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
    4. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ
    Οι κάτοχοι οχημάτων άνω των 1.929 κυβικών, πισινών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ανεμόπτερων και ελικοπτέρων θα πληρώσουν φέτος έκτακτη εισφορά 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.
    Της εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, τα αυτοκίνητα των αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τα μηχανοκίνητα σκάφη
    5.  ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    Φόρος ακινήτων από τα 200.001 ευρώ αξία περιουσίας πληρώνουν από φέτος οι ιδιοκτήτες. Το μειωμένο αφορολόγητο των 200.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ, που ίσχυε με το νόμο 3842/2010, ισχύει από 1ης/1/2011, αλλά επιβαρύνει και το προηγούμενο έτος, για το οποίο ο φόρος θα πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Οι συντελεστές του ΦΑΠ ξεκινούν από 0,2% για τα επόμενα 300.000 ευρώ αξία περιουσίας μετά το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι 1% για αξία περιουσίας άνω των 800.000 ευρώ.
    Ο νόμος 3842/2010 προέβλεπε και την επιβολή συντελεστή 2% για την αξία περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ κατά την τριετία 2010-2012.
    Ο φόρος των ετών 2010 και 2011, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, εξοφλείται σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του.
    Λένε ότι η κυβέρνηση δουλεύει πολύ και οι περισσότεροι υπουργοί δε θα κάνουν τα μπάνια του λαού. Μήπως, λέμε εμείς, να πάνε για μόνιμα μπάνια μπας και τη γλιτώσει η χώρα;

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ