Πριν από λίγη ώρα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση ανάρτησε μια είδηση που πραγματικά θα μπορούσε να αποκληθεί μέχρι και συγκλονιστική: Ο φυλακισμένος στις φυλακές του Ιμραλί ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φέρεται να ήρθε σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με κυβερνητική αντιπροσωπεία!
Η συμφωνία αφορά στη σύσταση ενός «Συμβουλίου Ειρήνης», το οποίο θα αναλάβει να μελετήσει και να συζητήσει όλο το φάσμα των προβλημάτων των Κούρδων στην Τουρκία και να επιδιώξει να τα επιλύσει. Το συμβούλιο θα έχει συσταθεί μέσα στον επόμενο μήνα.
Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, την είδηση μετέδωσε ο διαδικτυακός κόμβος της εφημερίδας Radikal με το ρεπορτάζ να επικαλείται άλλους κόμβους οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με το PKK.
Επίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι το συμβούλιο δεν θα αποτελείται αμιγώς από πολιτικά στελέχη, ούτε θα είναι «απολύτως επίσημο». Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναμένουμε καταρχάς την επιβεβαίωση ή τη διάψευση της είδησης και αφετέρου τη διευκρίνιση των ανωτέρω συγκεχυμένων πληροφοριών.
Αυτό που μάλλον θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο είναι ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες με σκοπό την εξεύρεση κάποιας λύσης στο κουρδικό πρόβλημα, καθότι η εξελίξεις στον τουρκικό περίγυρο πιέζουν την Τουρκία αφόρητα αφού τη θέτουν προ του διλήμματος να προβεί σε κάποιου είδους συμφωνία – διευθέτηση ή να διακινδυνεύσει ακόμα και την ίδια της την εδαφική ακεραιότητα, έστω σε βάθος χρόνου.
Ο Οτζαλάν φέρεται στο ίδιο δημοσίευμα να μιλάει και για την ίδρυση ενός «συνταγματικού συμβουλίου» το οποίο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του τουρκικού Κοινοβουλίου το οποίο θα μελετήσει τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν στο νέο τουρκικό Σύνταγμα.
Εν κατακλείδι, ο Οτζαλάν φέρεται να δηλώνει ότι οι βουλευτές του φιλο-κουρδικού κόμματος BDP οι οποίοι απέχουν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο εν λόγω φλέγον – για την Τουρκία και όχι μόνο – θέμα θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.