Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του περιοδικού «Focus», ο 80χρονος Κορνέλιους Γκούλιτ στο Μόναχο είχε στα χέρια του 1.500 πίνακες, σκίτσα και χαρακτικά έργα από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο, ο Σαγκάλ και ο Ματίς, η αξία των οποίων μπορεί να αγγίζει ακόμη και το ένα δισ. ευρώ.
Η ακριβής προέλευση και η αξία των έργων εξετάζονται ακόμη.
Τα έργα τέχνης κατασχέθηκαν, βάσει των πληροφοριών του γερμανικού περιοδικού, πριν από περίπου δύο χρόνια, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και το γεγονός κρατήθηκε όλο αυτό το διάστημα στο σκοτάδι.
Παρότι επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας, οι Αρχές διστάζουν να δώσουν επισήμως λεπτομέρειες στη δημοσιότητα και αρκούνται στο να μην το διαψεύδουν, φοβούμενοι διπλωματικές και νομικές επιπλοκές εάν υπάρξουν διεκδικήσεις από τυχόν δικαιούχους. Προς το παρόν τα έργα, φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο των βαυαρικών τελωνείων.
Ο ηλικιωμένος είχε κινήσει τις υποψίες των τελωνειακών σε έναν έλεγχο ρουτίνας την άνοιξη του 2011, όταν ταξίδευε με τρένο από το Μόναχο προς την Ελβετία και βρέθηκε να έχει αρκετά μετρητά. Στη συνέχεια η αστυνομία έψαξε το σπίτι του και έβγαλε… λαβράκι.
Ερευνητές
Ο πατέρας του Γκούλιτ, Χίλντεμπραντ, ήταν έμπορος έργων τέχνης και συγκέντρωσε όλο αυτόν τον θησαυρό τις δεκαετίες του 1930 και 1940, και όπως εκτιμούν οι ερευνητές, προφανώς είναι μεταξύ των πολύτιμων έργων που είχαν κατάσχει οι ναζί από εβραϊκές οικογένειες ως «έκφυλη τέχνη» ή που είχαν κλέψει από Εβραίους συλλέκτες. Τουλάχιστον 200 από τα έργα που έκρυβε ο Γκούλιτ αναζητώνται διεθνώς, ενώ 300 εξ αυτών συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των πινάκων που είχαν κατάσχει οι ναζί ως «ηθικά αμφιβόλου ποιότητος».
Οι πίνακες, τα σκίτσα και τα σκαριφήματα που απαρτίζουν την εντυπωσιακή συλλογή ήταν καλά κρυμμένα σε διαμέρισμα που διατηρούσε ο Γκούλιτ, στοιβαγμένα σε κούτες και σε αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες. Επί δεκαετίες ήταν στην κατοχή του ηλικιωμένου, που σταδιακά πουλούσε μερικά κομμάτια σε υψηλές τιμές και με το αντίτιμο είχε εξασφαλίσει μια άνετη διαβίωση.
Μέχρι πρότινος δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη της αστυνομίας και θεωρείται βέβαιο ότι δεν είχε συνεργούς. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ο ηλικιωμένος άνδρας είχε καταφέρει να εισπράξει χρήματα από δημοπράτηση πίνακα και μετά την αρχική έφοδο των Αρχών στο σπίτι του.
Πρόκειται για ένα έργο του Μαξ Μπέκμαν, το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Λέμπερτς της Κολωνίας για 864.000 ευρώ. Η αρμόδια Εισαγγελία του Αουγκσμπουργκ έχει κινήσει εναντίον του διαδικασίες και για φοροδιαφυγή, καθώς, όπως ήταν φυσικό, δεν υπήρξε ποτέ καμιά καταγραφή και φορολόγηση όλων αυτών των συναλλαγών.
Ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν ήταν και ένας πίνακας του Ματίς, που ανήκε κάποτε στον Εβραίο συλλέκτη Πάουλ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος, όταν κατάφερε να εγκαταλείψει τη Γερμανία κυνηγημένος από τους ναζί και να καταφύγει στο Παρίσι, είχε αφήσει πίσω του ολόκληρη τη συλλογή του. Η εγγονή του είναι η Γαλλίδα δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του Ντομινίκ Στρος Καν, Αν Σινκλέρ, η οποία δίνει μάχη εδώ και δεκαετίες για την επιστροφή των έργων που είχαν κλέψει οι ναζί από τον παππού της.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.