• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

    Τα δεδομένα μέσω μικροτσίπ μεταφέρονται στο Κράτος

    Το ίδιο θα συμβεί και με εκείνα των ανθρώπων

    Διαβάζουμε στο VICE:

    Όσο κτηνίατροι και φιλόζωοι δίνουν μάχη να πείσουν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να βάλουν μικροτσίπ στον σκύλο ή τη γάτα τους, την ίδια ώρα η βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής φαίνεται να διχάζει. Από τη μία ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία καταγγέλλουν ότι η βάση δεδομένων όπου είναι περασμένα τα μικροτσίπ παρουσιάζει δυσλειτουργίες και ελλείψεις, ενώ από την άλλη η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.


    Η βάση δεδομένων λειτουργούσε επί χρόνια υπό την ευθύνη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Με νόμο του 2012, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2015, μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός ήταν η εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας κάθε ζώου, ο περιορισμός του φαινομένου της εγκατάλειψης, η διευκόλυνση της περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και η δημιουργία ενός εποπτικού εργαλείου από τις αρμόδιες Αρχές, για περιπτώσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία (π.χ. ιός της λύσσας).

    «Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι το τσιπάρισμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προστασίας των ζώων. Γι' αυτό έχει σημασία πώς χρησιμοποιείται αυτό το εργαλείο. Τη βάση δεδομένων την κρατούσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με χίλια δυο προβλήματα, με δυσλειτουργίες. Όμως, από τότε που μεταφέρθηκε η βάση δεδομένων στο Υπουργείο πριν από 1,5 χρόνο, η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ενσωματώσει την παλιά βάση δεδομένων, με τα παλιά στοιχεία, στη νέα βάση δεδομένων. Γράφονται μεν κάποια ζώα που βάζουν τώρα το μικροτσίπ, αλλά δεν είναι μέσα όλα τα ζώα που ήταν καταχωρημένα στην παλιά βάση δεδομένων και επίσης υπάρχουν καθυστερήσεις», λέει από την πλευρά της η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση. «Τα ζώα καταγράφονται με μεγάλη δυσκολία, επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στο σύστημα και πολύ χρονοβόρα διαδικασία για τους κτηνιάτρους. Επίσης, δεν μπορούν να καταχωρήσουν τα μικροτσίπ παρά μόνο οι κτηνίατροι που έχουν ιατρείο. Όλοι οι νέοι κτηνίατροι που βγαίνουν από τη Σχολή δεν δικαιούνται να καταχωρούν ζώα, αλλά δυσκολεύονται και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία κτηνίατροι, που δεν έχουν όλοι την τεχνολογική ευχέρεια να το κάνουν. Παράλληλα, από το Υπουργείο έχουν αποφασίσει να ζητούν και ΑΦΜ για την καταγραφή, όμως, επειδή δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο σε όλα τα μικροτσίπ της παλιάς βάσης δεδομένων, δεν μπορούν να καταχωρηθούν στη νέα. Συνεπώς, η πλειονότητα των ζώων αυτή τη στιγμή δεν είναι πια καταχωρημένα σε βάση δεδομένων, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικροτσίπ», συνεχίζει.

    Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι τα ζώα που βρίσκουν συνήθως έχουν μικροτσίπ, αλλά δεν είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων, εκτός από τα αδέσποτα στα οποία έχουν περάσει το τσιπάκι οι Δήμοι. Τη ρωτώ αν μια οικογένεια κινδυνεύει, αν χάσει, για παράδειγμα, το σκυλάκι της, να μην μπορεί να το βρει, παρότι έχει μικροτσίπ; «Ναι, φυσικά και κινδυνεύει», απαντά και συμβουλεύει πως, «Αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε οικογένεια είναι, αφού βάλει ο κτηνίατρος το μικροτσίπ, να τηλεφωνήσει η ίδια μετά από δύο ημέρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να βεβαιωθεί ότι το σκυλί είναι καταχωρημένο».

    «Εμείς νομίζουμε ότι η βάση δεδομένων θα έπρεπε να μείνει στα χέρια του Κτηνιατρικού Συλλόγου, με την υποχρέωση και την πίεση να κάνουν σωστά αυτό που πρέπει να κάνουν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να το έχει το Υπουργείο. Εάν το σύστημα λειτουργούσε ρολόι, δεν θα λέγαμε τίποτα. Αλλά είναι μακριά από το να λειτουργεί ρολόι. Δεν έχουμε καλή εμπειρία από αυτές τις υπηρεσίες, για να λέμε ότι νιώθουμε καλά που διαχειρίζονται τη βάση δεδομένων. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν λειτουργεί καλά η υπηρεσία και γι' αυτό σε καμία χώρα αυτά τα πράγματα δεν είναι στα χέρια ενός δυσλειτουργικού κρατικού συστήματος», καταλήγει η κυρία Μολφέση.

    Από την άλλη, η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, λέει πως δεν υπάρχουν προβλήματα στη βάση δεδομένων του Υπουργείου και πως καλώς μεταφέρθηκε. «Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος διατηρούσε μία ιδιωτική βάση δεδομένων για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να βρίσκεται στο δημόσιο. Παράλληλα, είχε πολλές καθυστερήσεις έως και πολλών μηνών στο να περαστούν τα τσιπάκια στη βάση δεδομένων. Γι' αυτό θεωρούμε ως Ομοσπονδία ότι καλώς μεταφέρθηκε στο Υπουργείο, που λειτουργεί πολύ καλά», λέει η κ. Μπομπολάκη και συνεχίζει: «Δεν έχουμε καθυστερήσεις, οι ίδιοι οι κτηνίατροι θα πρέπει να περνούν το τσιπάκι, όχι μόνο στο ζώο, αλλά και στη βάση δεδομένων». Όσο για τα μικροτσίπ που ήταν περασμένα στην παλιά βάση δεδομένων, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας υποστηρίζει πως, «Έχουν ενσωματωθεί στη νέα βάση. Τουλάχιστον αυτήν την απάντηση έχουμε λάβει μετά από πιέσεις μας προς το Υπουργείο, έχοντας λάβει τέτοιες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο που προσπαθεί να πάρει πίσω τη βάση δεδομένων. Οι πληροφορίες αυτές είναι αναληθείς. Θεωρούμε ότι η βάση δεδομένων λειτουργεί πολύ καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν».

    Σε επικοινωνία με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Σπύρος Ντουντουνάκης υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενημέρωση της βάσης δεδομένων, αλλά λέει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε στοιχεία από την παλιά βάση δεδομένων των κτηνιάτρων.



    «Οι κτηνίατροι πλέον μπαίνουν στο site του Υπουργείου και δηλώνουν οι ίδιοι τα μικροτσίπ. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Δεν έχουν έρθει σε εμάς τέτοιες καταγγελίες. Στην αρχή της λειτουργίας, πριν από δύο χρόνια, όντως, μέχρι το σύστημα να μονταριστεί και να φτιαχτεί, υπήρχαν καθυστερήσεις, όμως τώρα η ροή είναι κανονική. Δεν είναι θέμα του Υπουργείου, αν καθυστερήσει να περάσει τα στοιχεία ο κτηνίατρος στη βάση δεδομένων. Εντάξει, αν έχει μεσολαβήσει σαββατοκύριακο ή κάποια γιορτή, μπορεί να υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση, αλλά η ροή είναι κανονική», σχολιάζει ο κ. Ντουντουνάκης και καταλήγει: «Αν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν μας έχει δώσει σωστά στοιχεία από την προηγούμενη βάση δεδομένων, δεν φταίει το Υπουργείο. Παραδόθηκε μία βάση, την οποία πήρε το Υπουργείο και συνεχίζει να λειτουργεί. Αν τα στοιχεία ήταν ελλιπή ή κάποια δεν υπήρχαν, δεν φταίει το Υπουργείο, επειδή δεν είχε τη βάση τότε. Εμείς προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και τα διορθώνουμε με τη βοήθεια των ιδιωτών κτηνιάτρων, συμπληρώνοντας τα στοιχεία. Εάν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, σιγά-σιγά τα βρίσκουμε», καταλήγει.

    Για τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, σε παλαιότερο δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως, «Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, δυσλειτουργίες, λάθη κτλ, για τα οποία φυσικά δεν ευθυνόμαστε εμείς και ακόμη δεν μας έχει δοθεί μια επαρκής αιτιολόγηση για τη μεταφορά. Το πιο εξοργιστικό από όλα, όμως, είναι η προσπάθεια σπίλωσης της δουλειάς του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

    Σε επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, η πρόεδρος Αθηνά Τραχήλη αναφέρει: «Πλέον το πρόβλημα είνα ότι μιλάμε για δύο τράπεζες δεδομένων. Είναι η παλιά που είχαμε εμείς επί δεκαετίας χωρίς κανένα πρόβλημα η οποία λειτουργούσε επί 24 ώρες και ξαφνικά με έναν νόμο το Υπουργείο την κρατικοποίησε. Ουσιαστικά υπάρχει μία τράπεζα από το 2015 και πριν και μία από το 2015 και μετά. Και όλα αυτά γιατί δεν μπορούσαν να συγχρονήσουν τα στοιχεία στη νέα τράπεζα δεδομένων γιατί είναι παλιό το σύστημά της. Αυτό σημαίνει ότι όσα σκυλιά χάνονται δεν μπορούν να βρεθούν. Θα πρέπει να μπαίνει κάποιος και στις δύο τράπεζες, να δηλώνει την απώλεια και δυστυχώς δεν είναι κανείς να το απαντήσει αυτό, ενώ εμείς όταν ήταν η βάση δεδομένων στον Σύλλογο γινόταν από εμάς η ανίχνευση των στοιχείων. Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα. Έχει μειωθεί ο αριθμός των ζώων που καταγράφονται κι αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον αυτά μπορεί να είναι εν δυνάμει αδέσποτα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί για να συμπληρώσει κάποιος την φόρμα ζητούν ΑΦΜ και οι ιδιοκτήτες το μυαλό τους πάει σε φορολογία των κατοικιδίων και δεν τα καταγράφουν. Οπότε καταλαβαίνεται ότι πολύ πιο εύκολα ένα ζώο που δεν καταγράφεται μπορεί να γίνει αδέσποτο», καταλήγει η κ. Τραχήλη.

    Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την απόφαση μεταφοράς και λειτουργίας της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑT και εκδικάζεται 23 Μαΐου.

    el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ