• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

  Ο Τραμπ «ακυρώνει» την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και «προσγειώνει ανώμαλα» το Μαξίμου

  Διαφορετική διάσταση αποκτά η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
  Η νέα αυτή διάσταση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ακυρώνει την ατζέντα και το αφήγημα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, το οποίο ήταν η πολυπόθητη για το Μαξίμου δήλωση στήριξης για το χρέος και γενικότερα την οικονομία, ως αντίβαρο απέναντι στις πιέσεις και αξιώσεις των δανειστών.
  Του Αιμίλιου Περδικάρη
  Τώρα, η συμβολική παρουσία του Ομπάμα μπροστά από τον βράχο της Ακρόπολης και το περιεχόμενο της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στο λίκνο της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκεντρώσει έτσι τα φώτα όλου του πλανήτη. Κάτι που αφορά ειδικότερα την Ευρώπη, η οποία παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις και οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις τρέμουν εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία το 2017 για τους… δικούς τους Τραμπ.
  Όλος ο κόσμος αναμένει, δηλαδή, πλέον τι θα πει ο Μπάρακ Ομπάμα για τις ΗΠΑ, τη Δημοκρατία, την εκλογή Τραμπ και όλο τον πλανήτη και τις τύχες του από την Αθήνα. Αναμένει κυρίως μια επιχείρηση από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για ανάταση του ηθικού των πολιτών όλου του κόσμου, οι οποίοι στο πρόσωπο του Τραμπ βλέπουν έναν ηγέτη αναντίστοιχο του μεγέθους των ΗΠΑ, με απρόβλεπτες παρενέργειες και εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό.
  Στο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με προσοχή τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ όχι μόνο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους – που είναι προφανές πλέον ότι θα απουσιάζει από την ατζέντα του, τουλάχιστον με τη μορφή που το έθετε η κυβέρνηση Ομπάμα έως σήμερα – αλλά και τα πρόσωπα που θα επιλέξει για το State Department και τις ισορροπίες που θα διαμορφώσει με την εξωτερική του πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεδομένης της επιθετικότητας που εκφράζει ανοιχτά πλέον ο Έρντογαν από την Άγκυρα.
  Υπό αυτό το πρίσμα, αλλιώς σχεδίαζαν την επίσκεψη Ομπάμα στην κυβέρνηση και αλλιώς τούς προκύπτει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αναστάτωση προκαλούν τα… καμώματα του συγκυβερνήτη Καμμένου, ο οποίος – σε αντίθεση με τις διαρροές του Μαξίμου από χθες για στήριξη της Χίλαρι Κλίντον και σήμερα για επιφυλακτικότητα απέναντι στην εκλογή Τραμπ – έσπευσε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και να αναδείξει το γεγονός ότι ανάμεσα στους συνεργάτες του βρίσκεται κάποιος… Παπαδόπουλος από την Ελλάδα.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ