• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

    Είναι τα μεταλλαγμένα κουνούπια η λύση στην εξάπλωση του ιού Ζίκα;

    Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορούν να εξαλείψουν τον πληθυσμό των κουνουπιών τίγρης, κυρίως υπαίτιων για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, απελευθερώνοντας σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας άλλα μεταλλαγμένα κουνούπια

    Η εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού Ζίκα αποτελεί πονοκέφαλο της διεθνούς κοινότητας, το τελευταίο διάστημα, ενώ κρούσματά του έχουν διαπιστωθεί σε σειρά από χώρες με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις πανδημίας. Όπως είναι γνωστός ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα κουνουπιού, κατά κύριο λόγο του αφρικανικού κουνουπιού, πιο γνωστού ως κουνούπι-τίγρης. Μια εταιρία από τη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει πως έχει τη λύση στο πρόβλημα της εξάπλωσης του ιού, αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο μέσω των συγκεκριμένων εντόμων.

    Η Oxitec, όπως ονομάζεται η εταιρία, δημιούργησε γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια τα οποία, όπως ισχυρίζεται μπορούν αν απελευθερωθούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου μπορούν να μειώσουν δραστικά τον πληθυσμό των εντόμων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν αρσενικά κουνούπια με μεταλλαγμένο DNA, τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με τους κατά τόπους πληθυσμούς και αναπαραχθούν, θα αποκτήσουν απογόνους με γονιδίωμα που δεν θα τους επιτρέψει να ενηλικιωθούν.

    Αυτό είναι και το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση, τόσο του πληθυσμού τους, όσο και της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Από τη μία οι απόγονοι με το μεταλλαγμένο DNA δεν θα προλάβουν να αναπαραχθούν, ενώ παράλληλα το σύντομο της επιβίωσής τους, αποτρέπει την επώαση του ιού χωρίς να δίνει τον απαραίτητο χρόνο για την μετάδοση του Ζίκα.
    Εξάλλου, οι επιστήμονες της εταιρίας ισχυρίζονται πως τα κουνούπια τους δεν αποτελούν κίνδυνο, αφού ούτε εκείνα έχουν πλήρη κύκλο ζωής, ενώ μπορούν να τσιμπήσουν.
    Η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας εξηγεί τον τρόπο που το μεταλλαγμένο κουνούπι της θα μειώσει ως και 90% τον πληθυσμό των κουνουπιών, ενώ περιγράφει πως μικρής κλίμακας προγράμματα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη Βραζιλία - χώρα που μαστίζεται από κρούσματα - τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, αλλά και τις ΗΠΑ.
    Αντιδράσεις από τους κατοίκους
    Πιο συγκεκριμένα, η Oxitec θέλει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην απελευθέρωση κουνουπιών στο Key Haven, νησιωτική περιοχή της Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες πιστεύουν πως αποτελεί ιδανικό μέρος για να αποδειχθεί η θεωρία τους για φυσική και αποτελεσματική εξάλειψη των κουνουπιών.
    Οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας αντιδρούν έντονα, έχοντας αναρτήσει έξω από δημόσια κτίρια πλακάτ στα οποία αναγράφεται "Δεν συναινώ στην απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών". Οι κάτοικοι μάλιστα της περιοχής έχουν συγκεντρώσει ήδη μέσω διαδικτύου 170.000 υπογραφές για την αναχαίτιση της απελευθέρωσης των κουνουπιών.

    Μια 62χρονη Αμερικανή αναφέρει σε άρθρο της Guardian πως ίσως η δοκιμή να αξίζει τον κόπο, όμως συμπληρώνει: "Δεν θέλουμε να γίνουμε ποντικοί εργαστηρίου". "Λένε πως τα κουνούπια τους δεν τσιμπάνε, αλλά δεν ξέρω αν το 'τρώω'" αναφέρει η 62χρονη Άντρεα. Το νησί έχει ιδιαίτερα "μαύρη ιστορία" αναφορικά με τα κουνούπια, με τους παλιότερους να θυμούνται τις εφιαλτικές καλοκαιρινές νύχτες τη δεκαετία του '50, όταν οδηγοί σταματούσαν πάντα να παραλάβουν κάποιον πεζό προκειμένου να τον διασώσουν από το νέφος αιμοδιψών εντόμων. Άλλοι θυμούνται πως αν κάποιος "πάθαινε λάστιχο" καταμεσής του δρόμου το σούρουπο, προτιμούσε να κοιμηθεί εντός του αυτοκινήτου, αντί να δοκιμάσει να το αλλάξει και έτσι να έρθει αντιμέτωπος με τα κουνούπια.
    Έκτοτε, ένα δραστικό πρόγραμμα ψεκασμών μείωσε σημαντικά τον πληθυσμό κουνουπιών. Σήμερα όμως, το κουνούπι τίγρης παρουσιάζει ταχεία εξάπλωση, αλλά και αντοχή στους ψεκασμούς, ενώ με τη χρήση των εντομοκτόνων κινδυνεύουν και άλλα έντομα υπό εξαφάνιση, όπως οι πολύτιμες μέλισσες.

    news247.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ