Το Shigir Idol, είναι το παλαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο.
Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου, γύρω στο 7.500 π.Χ., αλλά ανακαλύφθηκε μόλις στις 24 Ιανουαρίου του 1894 σε βάθος 4 μέτρων σε τυρφορυχείο της Shigir στα Ουράλια όρη περίπου 100 χλμ από την Αικατερινούπολη.
Η ραδιοχρονολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τον επιστήμονα GI Zajtseva του Ινστιτούτου Ιστορίας και Υλικού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας στη Μόσχα, δίνει μία ηλικία 9.500 ετών. Είναι το αρχαιότερο γνωστό ξύλινο γλυπτό στον κόσμο.
Το ύψος του είναι 2,8 μέτρα, αλλά το αρχικό του ύψος ήταν 5,3 μέτρα. Σχεδόν 2 μέτρα του τεχνουργήματος εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, λόγω πολιτικών αναταραχών στην Ρωσία, αλλά ο αρχαιολόγος Vladimir Tolmachev έχει εικόνες από όλα τα κομμάτια.
Τα μηνύματα που βρίσκονται πάνω στο λαξευμένο στολίδι παραμένουν ένα απόλυτο μυστήριο για τον σύγχρονο άνθρωπο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Μερικοί λένε ότι οι ευθείες γραμμές του Shigir Idol θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την Γη, οι οριζόντιες τα σύνορα ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό, και η διαχωριστική γραμμή τα σύνορα μεταξύ των κόσμων. Η κυματιστή γραμμή ζιγκ-ζαγκ συμβόλιζε το υγρό στοιχείο, το φίδι, σαύρα, ή καθορίζει συγκεκριμένα σύνορα.
Αλλά τα σημάδια θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές σημασίες για το αρχαίο άγαλμα στο οποίο απεικονίζονται επτά πρόσωπα, και ένα εκ των οποίων είναι τρισδιάστατο.
Τα πρόσωπα μπορεί να είναι εικόνες από πνεύματα που κατοικούσαν τον ανθρώπινο κόσμο στην αρχαιότητα, και το είδωλο αφηγείται την ιστορία της «δημιουργίας του κόσμου», όπως γίνεται κατανοητό από τους Μεσολιθικούς ανθρώπους.
Ο καθηγητής Uwe Hoysner, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου πρόσθεσε: «Το είδωλο είναι λαξευμένο από Πεύκο, και όπως βλέπουμε από τους ετήσιους δακτυλίους, το δέντρο είχε ηλικία 159 χρονών».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.