- Ο Παπούλιας θέλει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα
- Την ώρα που η Άγκυρα βρυχάται, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και βελτιώσεις, για να μπορεί να τεθεί σε πλήρη και κανονική λειτουργία το ρωσικό οπλικό σύστημα που είχε αγοραστεί το 1997
Σε πολύ οριακό σημείο -το πιο οριακό των τελευταίων ετών- οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και όχι μόνο. Πέραν όσων είναι γνωστά, η κρισιμότητα της κατάστασης προκύπτει και από το γεγονός ότι -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας»- έχουν τεθεί σε «επιφυλακή» και οι ρωσικοί πύραυλοι S300 που βρίσκονται στην Κρήτη...
Η στρατηγική της έντασης έχει κλιμακωθεί από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να αναβιώνει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η γεωπολιτική αστάθεια φαίνεται ότι οδηγεί την τουρκική ηγεσία, μετά και την υποχώρησή της στο θέμα των Κούρδων στα ανατολικά, στην αναζήτηση «διεξόδου» για το εσωτερικό ακροατήριό της στο Κυπριακό.
Το δόγμα
Όπως εκτιμάται, άλλωστε, η συγκυρία αυτή προσφέρεται για να επιχειρήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, «δικαίωση» ως προς το δόγμα του σε σχέση με την Ελλάδα, για την οποία θεωρεί ότι «έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Τουρκία μέσω των νησιών του Αιγαίου». Στην Τουρκία μεγάλη είναι η ενόχληση και για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, καθώς μετά την υπουργική συνάντηση στη Λευκωσία που έγινε την Τετάρτη, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς.
Θεωρείται πολύ πιθανό αυτές οι εξελίξεις να επηρεάσουν καθοριστικά και τις διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με όσα συμβαίνουν παράλληλα στον χώρο της οικονομίας και στις συζητήσεις στα κόμματα, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διενέργειας (ή μη) πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει αξιόπιστη πηγή, η τουρκική επιθετικότητα θα είχε περάσει κατά πιθανότητα στο επόμενο στάδιο, αν δεν υπήρχε για την Άγκυρα ο φόβος των S-300. Οι S-300, βασικός σκοπός των οποίων είναι η κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων, είχαν αγοραστεί το 1997 από την Κύπρο, αλλά μετά τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις και την εμπλοκή που προκλήθηκε το σύστημα μεταφέρθηκε το 1999, μυστικά και με ειδικό απόρρητο σχέδιο, κατόπιν συμφωνίας με την Αθήνα στο πλαίσιο του δόγματος περί «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου», στην Κρήτη.
Οι απειλές
Οι τούρκοι είχαν απειλήσει ότι τους περιμένουν στα Δαρδανέλια, δηλώνοντας ότι θα τους βομβαρδίσουν και ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ανάπτυξή τους στον ελληνικό χώρο…
Έκτοτε το οπλικό σύστημα παρέμενε για σχεδόν 15 χρόνια «αποθηκευμένο» στην Κρήτη. Για πρώτη φορά οι πύραυλοι ενεργοποιήθηκαν και εκτέλεσαν δοκιμαστική βολή στο πεδίο βολής Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2013, στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκός Αετός 2013», με την παρουσία αμερικανών, ρώσων και κινέζων παρατηρητών.
Την άσκηση είχαν παρακολουθήσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Αβραμόπουλος, καθώς και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου.
Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν πριν από λίγο καιρό (πάντως σε όχι ανύποπτο χρόνο) και κατά τρόπο αθόρυβο οι απαραίτητες ενέργειες και βελτιώσεις με πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας, για να μπορεί να τεθεί σε πλήρη και κανονική λειτουργία το οπλικό σύστημα. Αυτό θεωρείται ακόμη μία ένδειξη του κρίσιμου χαρακτήρα που έχουν προσλάβει οι εξελίξεις όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και των προετοιμασιών που συντελούνται αρκετό διάστημα πριν από την τωρινή επικίνδυνη κλιμάκωση.
Θέλουν να αντιγράψουν το «μοντέλο της Κριμαίας» ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου
Δέκα ώρες και 20 λεπτά διήρκεσε (καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ που από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία) η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα, που με μία προκλητική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι θα προστατεύσει «με αποφασιστικότητα» τα συμφέροντα της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου…
Με βάση την εικόνα και τις πληροφορίες που έχουν, πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκφράζουν φόβους ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να θέσει τώρα σε εφαρμογή ένα ύπουλο και ακραίο σχέδιο.
Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου εμφανίζονται έτοιμοι να «αντιγράψουν» το μοντέλο της Κριμαίας και να επιχειρήσεις να επιβάλουν νέα τετελεσμένα και να εκβιάσουν καταστάσεις με ένα δημοψήφισμα – αστραπή στην κατεχόμενη Κύπρο. Θέμα του δημοψηφίσματος θα είναι η δημιουργία συνομοσπονδίας με την Τουρκία, κατά τρόπο ανάλογο με τον οποίο ο Πούτιν ένωσε τη ρωσόφιλη χερσόνησο της Ουκρανίας με την Ρωσία.
Όλες οι αναλύσεις που γίνονται οδηγούν στην εκτίμηση ότι, με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η Τουρκία θα προχωρήσει σε «επιθετική κίνηση», ειδάλλως το δόγμα της ηγεσίας της για ανάδειξη σε περιφερειακή δύναμη στις περιοχές που ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κινδυνεύει με κατάρρευση.
Το νέο επιβλητικό «λευκό παλάτι» του Ερντογάν θεωρείται μάλιστα ότι συμβολίζει αυτό το όραμα.
Στη σκιά όλων αυτών, το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα θα έχει διαβεί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.
Πληροφορίες, φέρουν τον κ. Παπούλια να διερευνά τις δυνατότητες για τη σύγκλιση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, με αποκλειστικό αντικείμενο τα εθνικά θέματα!
Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.