• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

    Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη

    Το μοντάζ των ειδικών δείχνει την αναπήδηση του Philae στην επιφάνεια του κομήτη
    Στη δημοσιότητα έδωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία τις πρώτες φωτογραφίες που δείχνουν το ρομποτικό όχημα Philae να αναπηδά στην επιφάνεια του κομήτη 67P πριν καταφέρει να αγγιστρωθεί στο έδαφός του.


    Οπως αναφέρει το BBC, τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης τράβηξε μία από τις κάμερες του οχήματος Rosetta, από όπου έπεσε το ρομπότ.

    Το μοντάζ των φωτογραφιών που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA, καλύπτει χρονική διάρκεια μισής ώρας, κατά την οποία το Philae πάλευε να προσεδαφιστεί στον αφιλόξενο κομήτη.

    Το όχημα έμεινε από μπαταρία την Παρασκευή και από τότε, έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία του με τη Γη.

    Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τη θέση του στον κομήτη, αλλά δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι μπορεί να καταφέρουν να επικοινωνήσουν ξανά μαζί του. Για να γίνει όμως, αυτό, πρέπει να καταφέρει να στραφεί προς τον ήλιο ώστε να φορτίσει τις μπαταρίες του. 

    Για αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί το σημείο προσεδάφισής του.
    Οι νέες φωτογραφίες μπορεί να βοηθήσουν σε αυτήν την αποστολή, καθώς δείχνουν καθαρά την κατεύθυνση προς την οποία αναπήδησε το ρομπότ.

    Το μωσαϊκό των φωτογραφιών δημιούργησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Λειψία, οι οποίοι ευθύνονται για τη λειτουργία της κάμερας.

    Το όχημα ακούμπησε στο έδαφος και στη συνέχεια αναπήδησε εκατοντάδες μέτρα από την επιφάνεια του κομήτη, λόγω της απώλειας βαρύτητας. 

    Δύο ώρες αργότερα, το Philae έπεσε ξανά στον κομήτη, αναπήδησε μια ακόμα φορά, αλλά σε ύψος πολύ λιγότερων μέτρων και επέστρεψε στο τελικό σημείο προσεδάφισης.
    Αυτό όμως, καλύπτεται από σκιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κι έτσι δεν μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του.

    Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες της ESA δηλώνουν πανευτυχείς με όσα δεδομένα κατάφερε να συγκεντρώσει τις 60 ώρες ζωής του πάνω στον κομήτη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρομπότ έβγαλε σε πέρας το 80% των προγραμματισμένων εργασιών του.

    Λίγο πριν βγει εκτός λειτουργίας, κατάφεραν να αποσπάσουν όλα τα δεδομένα από τα όργανά του, τα οποία ακόμα, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

    Μόνο ένα στοιχείο έχει γίνει γνωστό από γερμανούς επιστήμονες. Με τη βοήθεια ενός θερμομέτρου που έφερε ένα σφυρί στο τέλος του, διαπίστωσαν ότι η παγωμένη επιφάνεια του κομήτη είναι πολύ πιο σκληρή από ό,τι περίμεναν, για αυτό και το ρομπότ δυσκολεύτηκε να αγγιστρωθεί πάνω της.


    tanea.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ