Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει με το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας (σ.σ. pentapostagma.gr – fiat currency/ το μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών (π.χ. χρυσός);
Σε τελική ανάλυση, ο πειρασμός να τυπώσεις ολοένα και περισσότερο χρήμα όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα η οικονομία είναι πολύ μεγάλος ώστε να αντισταθείς.
Την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αιφνιδιάζοντας τους πάντες αύξησε δραματικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο πραγματοποιεί μέσω της ανακοίνωσης νέων μέτρων.
Αυτό το γεγονός οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών των Ιαπωνικών ομολόγων και στη δραματική μείωση της αξίας του ιαπωνικού yen. To yen είχε ήδη σημειώσει πτώση της τάξης τους έντεκα τοις εκατό έναντι του δολαρίου το τελευταίο έτος πριν από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, και η πρόσφατη ανακοίνωση οδήγησε το yen να καταρρεύσει στην χαμηλότερη αξία των τελευταίων επτά ετών.
Στην πραγματικότητα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κήρυξε έναν νέο νομισματικό πόλεμο. Και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σε κάθε νομισματικό πόλεμο υπάρχουν μεγάλοι νικητές και μεγάλοι χαμένοι. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι οι παγκόσμιες οικονομικές αγορές δεν θα «αποτελέσουν το θύμα» των διασταυρούμενων πυρών.
Πάντως, δίχως καμία αμφιβολία, η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται σε δραματικό σημείο. Η οικονομική πτώση της έχει διαρκέσει ολόκληρες δεκαετίες, και τα επίπεδα χρέους της χώρας είναι δυσθεώρητα. Σε μία τέτοια συνθήκη, η εκτύπωση περισσότερου χρήματος μοιάζει ως μία εύκολη λύση. Όμως, όπως μας έχει δείξει η ιστορία το ανεξέλεγκτο τύπωμα μετρητών έχει πάντα πολύ άσχημη κατάληξη. Ας θυμηθούμε τα παραδείγματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Zimbabwe.
Στις ημέρες μας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας συμπεριφέρεται τόσο παράτολμα που καθιστά ακόμη και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «δειλή».
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται πλέον να αυξήσει το ποσό αγοράς ομολόγων σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – ένα ποσό τόσο τεράστιο που αντιστοιχεί σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εάν εφαρμοστεί στην κλίμακα του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οι Ιάπωνες καταστρέφουν ολοκληρωτικά την αξιοπιστία του νομίσματός τους, σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη οικονομική τους μεγέθυνση.
Όμως, γιατί οι Ιάπωνες επιθυμούν να υποτιμήσουν το νόμισμα τους; Στην πραγματικότητα, οι δύο κύριοι λόγοι που ορισμένα κράτη προχωρούν σε υποτίμηση του νομίσματός τους είναι οι εξής:
Ένας κύριος λόγος αφορά στην ευκολότερη αποπληρωμή του χρέους. Το κυβερνητικό χρέος προς το ΑΕΠ της Ιαπωνίας βρίσκεται περίπου στο επίπεδο του 250 τοις εκατό, ενώ το συνολικό χρέος της χώρας προς το ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 600 τοις εκατό.
Όταν διαθέτεις άπλετο κυκλοφορούν χρήμα, τότε η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται πιο εφικτή.
Δευτερευόντως, τα κράτη αρέσκονται να υποτιμούν τα νομίσματά τους καθώς τα προϊόντα τους καθίστανται κατά αυτόν τον τρόπο φθηνότερα στην παγκόσμια αγορά.
Η διαδικασία, αυτή, βλάπτει τελικώς, όμως τους άλλους εξαγωγείς. Για παράδειγμα, η πρόσφατη κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχει ήδη σοβαρότατες συνέπειες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Νότιας Κορέας.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Hyundai Motor και Kia Motors έπεσαν τη Δευτέρα κατά 5,9 τοις εκατό και 5,6 τοις εκατό αντίστοιχα.
Οι Νοτιοκορεατικές και οι Ιαπωνικές εταιρείες πολύ συχνά ανταγωνίζονται ανοιχτά και έντονα στις ίδιες κατηγορίες προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως στα αυτοκίνητα και στα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Εάν μία οικονομία αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω της υποτίμησης του νομίσματος της, τότε αυτόματα μειώνει τον όγκο συναλλαγών και κύκλο εργασιών μίας άλλης οικονομίας. Και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ξεκινήσουν να υποτιμούν τα νομίσματά τους και άλλες οικονομίες με στόχο να παραμείνουν ανταγωνιστικές..
Ο νέος νομισματικός πόλεμος ξεκίνησε, και τον κήρυξε η Ιαπωνία, σε ένα ήδη εξαιρετικά προβληματικό διεθνές οικονομικό σκηνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.