Η δημιουργία ιζηματογενών πετρωμάτων από την ύπαρξη νερού αποτελεί στοιχείο που δείχνει ότι κάποτε ήταν δυνατή η εμφάνιση μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη, όπως δείχνουν οι έρευνες του μη επανδρωμένου σκάφους Curiosity της NASA που πραγματοποιεί έρευνες στον “Κόκκινο Πλανήτη”.
Οι χημικές αναλύσεις στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity έδειξαν ότι τα δείγματα αποτελούνταν κατά 20% από άργιλο, που πιθανότατα σχηματίστηκε από την αντίδραση τρεχούμενου νερού με πυριγενή πετρώματα.
Όπως ανακοίνωσε η NASA σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης (12/3), τα δεδομένα δείχνουν ότι το σκάφος βρίσκεται στις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών.
Αντίστοιχα ίχνη έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Άρη. Παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο σημείο Curiosity βρήκε ότι το νερό δεν ήταν όξινο ή οξειδωτικό σε βαθμό τέτοιο που να εμποδίσει την ανάπτυξη ζωής.
Επίσης, τα επίπεδα αλάτων δεν βρίσκονταν σε απαγορευτικά επίπεδα με την παρουσία θειικού ασβεστίου να δείχνει ότι το νερό ήταν ουδέτερο ή ήπια αλκαλικό.
Τέλος, τα υλικά που ανίχνευσε το Curiosity θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει στα εξωγήινα μικρόβια μια πηγή χημικής ενέργειας για την ανάπτυξή τους, επισήμαναν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.
«Μια θεμελιώδης ερώτηση που καλείται να απαντήσει αυτή η αποστολή είναι το κατά πόσο θα μπορούσε ο Άρης να είχε προσφέρει ένα περιβάλλον κατάλληλο για τη ζωή» δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον.
«Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η απάντηση είναι ναι» είπε. (econews)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.