• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

    Άνεργος και αγανακτισμένος ο δράστης

    Σοκαρισμένη είναι η ιταλική κοινωνία ύστερα από το πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν εξοργισμένο πολίτη, ο οποίος όπλισε το χέρι του με μια Beretta διαμετρήματος 7,65 mm και άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών την ώρα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση.

    Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και μία έγκυος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δράστης συνελήφθη. Πέρα από την προσωπική ιστορία του δράστη, συγκλονίζει επίσης η ευαισθησία και η κατανόηση που επέδειξαν οι καραμπινιέροι για αυτόν, καθώς έβαλαν κατά των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί τόσο στους ίδιους όσο και στον λαό.

    Το προφίλ του δράστη
    Σφαίρες στο Παλάτσο Κίτζι
    Σφαίρες στο Παλάτσο Κίτζι
    Ο 49χρονος Λουίτζι Πρεΐτι, ο οποίος κατάγεται από την Καλαβρία και διαμένει κοντά στο Τορίνο, ήταν ο άνθρωπος που η οργή τού όπλισε το χέρι. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο δράστης πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά του -εργαζόταν ως οικοδόμος-, ενώ επιπλέον χώρισε με τη σύντροφό του.

    Έψαχνε εναγωνίως για δουλειά. Του αρκούσε ένα μεροκάματο. Μάταια όμως. Η δουλειά στην οικοδομή, ανύπαρκτη.

    Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αφότου χώρισε για οικονομικούς λόγους, διέμενε στο σπίτι των γονιών του. Οι ίδιοι ήταν μετανάστες στη Γερμανία. «Νοικοκυραίοι», όπως τους περιγράφουν φίλοι και συγγενείς.

    «Ο Λουίτζι είναι 49 ετών και δεν αντιμετώπισε ποτέ του ψυχικά προβλήματα. Δεν είναι παράφρων, είναι
    Η ορκωμοσία
    Η ορκωμοσία
     απελπισμένος» δήλωσε ο αδερφός του, ο Αρκλάντζελο Πρεΐτι. «Όλη η οικογένειά μου τώρα έχει βυθιστεί στην απελπισία. Μετά τον πρόσφατο χωρισμό του, ο Λουίτζι είχε γυρίσει στην Καλαβρία, στο Ροζάρνο, για να ζήσει με τους γονείς μας. Είχαμε αρκετό καιρό όμως να μιλήσουμε» πρόσθεσε.

    Να σκοτώσει πολιτικούς ήθελε-όπως μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο 49χρονος δράστης. Την ομολογία αυτή έκανε ο ίδιος προς τους αστυνομικούς που τον ανέκριναν μετά τη σύλληψή του και παραδέχτηκε ότι ήταν εκτός εαυτού με τους πολιτικούς τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο 49χρονος πυροβόλησε επτά φορές με μια Beretta που δεν έφερε αριθμό μητρώου, την οποία είχε αγοράσει το προηγούμενο βράδυ. Διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο και το πρωί μετέβη στο Παλάτσο Κίτζι, όπου φανερά ταραγμένος επιτέθηκε στους καραμπινιέρους. 


    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στα ιταλικά ΜΜΕ ότι μετά τους πυροβολισμούς ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος.


    Ο συλληφθείς

    Πριν ανοίξει πυρ, ο Πρεΐτι φώναξε: «Τι περιμένετε; Πυροβολήστε με!». Μετά τον αφοπλισμό του κραύγαζε να του βγάλουν τις χειροπέδες, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες νωρίτερα προσπάθησε να αυτοκτονήσει, όμως το όπλο είχε πλέον αδειάσει.



    Το χρονικό του αιματηρού συμβάντος

    Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης το πρωί της Κυριακής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ορκωμοσία της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα. 

    Η ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι ο δράστης που πυροβόλησε αρχικά φορούσε κοστούμι. Όταν έφτασε μπροστά από την είσοδο του Παλάτσο Κίτζι, άνοιξε πυρ εναντίον των καραμπινιέρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εξ αυτών. Στο έδαφος βρέθηκαν επτά κάλυκες από φυσίγγια. 

    Πρόκειται για 49χρονο άνδρα, oνόματι Λουίτζι Πρεΐτι, ο οποίος κατάγεται από την Καλαβρία και διαμένει κοντά στο Τορίνο. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο δράστης πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά του, ενώ επιπλέον χώρισε με τη σύντροφό του. 

    «Τι περιμένετε; Πυροβολήστε με!» φέρεται να φώναξε στους αστυνομικούς τη στιγμή που άνοιγε πυρ. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν απάντησαν στα πυρά και τον αφόπλισαν αμέσως χάρη στην ειδική επιχειρησιακή ετοιμότητα που είχαν.

    Ο Πρεΐτι κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδέχεται να υποβληθεί άμεσα σε ιατρική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση της ψυχικής του υγείας.





    Tραυματίας αστυνομικός μετά τους πυροβολισμούς
    Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα αλλά με καθυστέρηση 45 λεπτών, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τους τραυματίες.

     


    Ο άνδρας της φωτογραφίας συνελήφθη για το περιστατικό


    Πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του πρωθυπουργού


    Σε αστυνομικό κλοιό ο δράστης

    Τραυματισμένος στον λαιμό ο ένας αστυνομικός



    Παρέμβαση Γκρίλο για το επεισόδιο στο μέγαρο
    Με ηχηρή παρέμβασή του, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο ξεκαθαρίζει ότι οι υποστηρικτές του παραμένουν πιστοί στους θεσμούς και τονίζει ότι δεν υποθάλπει τη βία, διαψεύδοντας τα όσα επιχειρούν να του προσάψουν με πολιτικά κίνητρα οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

    Στην ανακοίνωσή του ο Γκρίλο εκφράζει την υποστήριξή του στους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους.

    «Ο αδερφός μου δεν είναι παράφρων»


    Εντωμεταξύ, ο αδελφός του δράστη δήλωσε στα ιταλικά ΜΜΕ: «Ο αδερφός μου δεν είναι παράφρων, έχασε τη δουλειά του».

    «Ο Λουίτζι έχασε τη δουλειά του και χώρισε. Είναι 49 ετών και δεν αντιμετώπισε ποτέ του ψυχικά προβλήματα. Δεν είναι παράφρων, είναι απελπισμένος» δήλωσε ο Αρκλάντζελο Πρεΐτι. «Όλη η οικογένειά μου τώρα έχει βυθιστεί σε απελπισία. Μετά τον πρόσφατο χωρισμό του, ο Λουίτζι είχε γυρίσει στην Καλαβρία, στο Ροζάρνο, για να ζήσει με τους γονείς μας. Είχαμε αρκετό καιρό όμως να μιλήσουμε».

    Το ξέσπασμα των αστυνομικών

    Λίγη ώρα μετά το αιματηρό περιστατικό έξω από το Παλάτσο Κίτζι, οι αστυνομικοί ξέσπασαν για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες.

    «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και επιτίθεται εναντίον μας». Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησαν για να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους για το περιστατικό. Οι περισσότεροι, προς τιμήν τους, δικαιολόγησαν την πράξη του απεγνωσμένου άνδρα, καθώς, όπως ανέφεραν, οι Ιταλοί έχουν αγανακτήσει από τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί, με τους ίδιους να καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο τους και μάλιστα έχοντας υποστεί μεγάλες περικοπές.

     



    Στα νοσοκομεία Σαν Τζοβάνι και Ουμπέρτο Πρίμο της Ρώμης μεταφέρθηκαν οι δυο καραμπινιέροι που τραυματίστηκαν πριν από μια ώρα μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης. Ο ένας από τους δύο τραυματίστηκε πιο σοβαρά, στα πόδια, ωστόσο δεν κινδυνεύει η ζωή του.

    Μια γυναίκα η οποία περνούσε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο τραυματίστηκε επίσης ελαφρά. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο Αντζελίνο Αλφάνο, μεταβαίνει στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι δυο καραμπινιέροι προκειμένου να τους επισκεφθεί.


     
    Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου




    http://www.zougla.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ