Εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΕ για τον εντοπισμό νοθευμένου με αλογίσιο κρέας συσκευασιών κρέατος. Τα περισσότερα κρούσματα νοθείας εντοπίστηκαν στη Γαλλία, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση!
Η Κομισιόν κάνει λόγο για διατροφικό σκάνδαλο που κρύβει πίσω του «απάτη» μεγάλης κλίμακας, μιας και οι αναγραφόμενες ενδείξεις σε συσκευασίες βοδινού κρέατος δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια. Παρά τις αναληθείς διατυπώσεις ως προς την ταυτότητα των κρεάτων, η ΕΕ ωστόσο καθησυχάζει στην έκθεσή της ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Ζήτημα εμπιστοσύνης στη βιομηχανία τροφίμων
Πιο συγκεκριμένα, σε δείγμα 4.144 προϊόντων που πέρασαν τους σχετικούς ελέγχους, τα 193 περιείχαν ίχνη DNA αλόγου. Σε ένα άλλο δείγμα 3.115 τροφίμων, το 0,51% των προϊόντων βρέθηκαν θετικά στην αντιβιοτική ουσία φενιλβουλταζόνη, η οποία γενικά απαγορεύεται γιατί είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. 14 από αυτά τα δείγματα εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα στην Ιρλανδία και ένα στην Τσεχία. Εντούτοις κτηνίατροι επισημαίνουν πως ακόμη και η επικίνδυνη αυτή ουσία, δεν αποτελεί πρόβλημα για τον άνθρωπο στις μικροποσότητες που εντοπίστηκε.
«Τα σημερινά αποτελέσματα απέδειξαν πως πρόκειται για ένα ζήτημα απάτης αλλά και ασφάλειας των τροφίμων», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να αποκατασταθεί τώρα η εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των ευρωπαίων καταναλωτών απέναντι στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα παραγωγής στην ΕΕ».
Πρώτη σε κρούσματα η Γαλλία, δεύτερη η Ελλάδα
Τα περισσότερα νοθευμένα δείγματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία, ενώ δεύτερη έρχεται η Ελλάδα. Σε σύνολο 288 προϊόντων που πέρασαν από τους σχετικούς ευρωπαϊκούς ελέγχους στην Ελλάδα εντοπίστηκαν 36 δείγματα νοθευμένου κρέατος. Από αυτά τα 201 προέρχονταν από συσκευασμένο κρέας και τα υπόλοιπα 87 από κρέας που πωλούνταν χύμα.
Ας σημειωθεί ότι από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, στα μέσα Φεβρουαρίου στην Ιρλανδία, εκατομμύρια προϊόντα συσκευασμένου βοδινού κιμά έχουν αποσυρθεί από την αγορά, κυρίως στη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Αfp, ap/ Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.