• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

    «Ρίξαμε λεφτά! Θέλουμε τον χρυσό της Ελλάδας»

    H Eldorado Gold ήρθε για να μείνει. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει χθες από τη Θεσσαλονίκη η καναδική μεταλλευτική εταιρία, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τις δύο επενδύσεις χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη.
    Σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας στην Ελλάδα Εντουάρντο Μούρα εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αποχώρησή της από τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες όσων είπαν οι άνθρωποί της στην προηγούμενη επαφή τους με τον Τύπο. Μάλιστα χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα 100.000.000 ευρώ που έχει επενδύσει η Eldorado τον τελευταίο έναν χρόνο και τον τριπλασιασμό των θέσεων εργασίας στη Χαλκιδική από 400 άτομα σε 1.200, επανέλαβε ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογου ύψους θα είναι και οι ετήσιες εξαγωγές της σε πλήρη παραγωγική φάση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τους αντιδρώντες στη Χαλκιδική ηχηρή μειονότητα, τονίζοντας ότι η εταιρία έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη είναι υπέρ της επένδυσης.

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα της διαχείρισης της επένδυσης στη Χαλκιδική θα λυθεί με διαπολιτική σφραγίδα. Τόνισε δε ότι στην περιοχή δεν «ζούμε μια μάχη του κόσμου», αλλά η πολεμική ατμόσφαιρα είναι η έκφραση ενός συστήματος που θέλει να επιβληθεί και δημιουργήθηκε αυτοφυώς από μια ομάδα ανθρώπων. «Εμείς έχουμε τη διάθεση να μείνουμε, η Πολιτεία έχει τη διάθεση να φτιάξει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Κάπου θα συναντηθούμε» τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατίας» για το αν φοβάται μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης ή ένα νέο επεισόδιο στις Σκουριές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μόνη μας έννοια είναι η αντιπαράθεση να μη μεταφερθεί στο κοινωνικό επίπεδο, να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό. Οσα κυάνια και αρσενικά κι αν ρίχναμε στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πέντε δέκα χρόνια θα περνούσαν. Το δηλητήριο όμως που θα αφήσουν όλα αυτά στην κοινωνία δεν θα φύγει. Σε αυτό δουλεύουμε (να μη γίνει)».

    Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Γιώργος Μαρκόπουλος τόνισε ότι η εταιρία περιμένει μια τελευταία υπογραφή για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Πέραμα Εβρου, εκτιμώντας ότι σε διάστημα ενός με δύο μηνών θα εξασφαλιστεί η έγκριση.


    Μαρία Μαθιοπούλου



    http://www.dimokratianews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ