• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

    Η βόμβα στα θεμέλια του προϋπολογισμού πυροδοτήθηκε!


    Μονόδρομος είναι πλέον η πάταξη της φοροδιαφυγής για την ανάπτυξη και προπαντός για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων είναι πλέον δεδομένη. Την αποκαλύπτει η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σε 4 μήνες αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ περίπου.
    Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους. Εχουν γονατίσει. Είναι αυτή η μεγάλη βόμβα στα θεμέλια του προϋπολογισμού του 2013. Αν η κυβέρνηση δεν αναζητήσει άλλες πηγές εσόδων σύντομα (μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο), θα διαπιστώσει πως ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται.
    Πολλές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο δύο. Η μία είναι η ανάσχεση της ύφεσης και η επιστροφή στην ανάπτυξη που θα έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Ομως, αυτή η λύση δεν είναι άμεσης απόδοσης. Δεύτερη η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη με συνοπτικές διαδικασίες των φόρων. Εδώ ισχύει η ρήση του Γ. Παπανδρέου, λεφτά υπάρχουν. Η κυβέρνηση οφείλει να τα εισπράξει και θα πετύχει μόνο αν ακολουθήσει την ίδια σκληρή και άκαμπτη τακτική που ακολούθησε με τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
    Ετσι με έναν σμπάρο θα πετύχει όχι δύο, αλλά τρία τρυγόνια, αφού θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, θα βοηθήσει στην επιστροφή της ανάπτυξης γιατί δεν αφαιρεί εισοδήματα από τα συνήθη υποζύγια, αλλά από έχοντες και κατέχοντες, και επομένως δεν θα λείψουν από την κατανάλωση, ενώ θα συμβάλει στην εμπέδωση φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού επιτέλους θα πληρώσουν εκείνοι που ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη.
    Θανάσης Λυρτσογιάννης

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ