• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

    Ερντογάν σε Σαμαρά: Να ακυρωθεί ο νόμος για τους ιμάμηδες

    Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στη Ντόχα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε ακύρωση του νόμου για τους ιμάμηδες. Ποια η στάση Σαμαρά

    Σαραντάλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ντόχα είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσία του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Σταύρου Βασιλόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά τέθηκε και το "θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα".
    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως "με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση".
    Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντοργάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.
    Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.
    Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στις 19:00 να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.
    Τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν
    Μειονοτικά ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και τις μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού".
    "Εκτός από τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης συζητήσαμε και το θέμα της ίδρυσης περιβαλλοντολογικού ινστιτούτου στο κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου" είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι "συμφωνήσαμε, στα ζητήματα αυτά που θέσαμε να προετοιμαστούμε εν όψει της συνάντησής μας στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα και να τα οριστικοποιήσουμε".
    Αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο Ερντογάν είπε πως "συμφωνήσαμε, τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης". Ερωτηθείς αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, ο Ερντογάν είπε "γιατί όχι".
    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σύμφωνα με τη Hurriyet, θα συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για αλλαγές επί του "νόμου των 240 ιμάμηδων".
    Στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα βρισκόταν το θέμα του νόμου για τους ιμάμηδες, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να αναμένεται να ζητήσει την απόσυρσή του.
    Στο δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρεται πως ψηφίστηκε η τροπολογία για τον διορισμό ιμάμηδων στη Θράκη από το Δημόσιο παρά τις αντιρρήσεις της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.



    http://news247.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ