κλίμακες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, στις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων κυρίως στις αστικές περιοχές, αλλά και στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.).
Το αδιέξοδο, όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα επιβληθεί από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και εξετάζεται να εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, έχει προκληθεί, καθώς, δεν βγαίνουν τα νούμερα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξευρεθούν τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, για φέτος, το συγκεκριμένο ποσό έχει βρεθεί, καθώς στο ειδικό τέλος των ακινήτων, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμπεριλάβει και τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012.
Για τους ανωτέρω πάντως λόγους, άκαρπη ήταν και η σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή και για το λόγο αυτό θα επαναληφθεί την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου, όπως διαμηνύουν τουλάχιστον τα μέλη της επιτροπής, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι σκόπελοι άλλωστε είναι πολλοί, με σπουδαιότερο αυτόν του αφορολογήτου ορίου, καθώς ακόμη εξετάζονται και οι προτάσεις:
* το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, ή
* το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 100.000 ευρώ,
* ανάλογα φυσικά με το ύψος του αφορολογήτου ορίου η νέα κλίμακα, για τα φυσικά πρόσωπα, θα έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,05% εφόσον το αφορολόγητο οριστεί στις 50.000 ευρώ, ή από 0,1% εάν οριστεί στις 100.000 ευρώ και θα φθάνουν πάντα σε συνάρτηση με το αφορολόγητο όριο μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.500.000 ή 4.000.000 ευρώ.
* Για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4%, χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ οι χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
* Στο τραπέζι εξάλλου παραμένει -καθώς η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση δεν προκύπτει από τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς- η πρόταση να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.
Φόροι στο εισόδημα και την περιουσία
Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος αφορά στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε υπέρμετρες αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, οπότε αντίστοιχα οι επιβαρύνσεις θα είναι εξοντωτικές.
Ετσι, στο υπουργείο επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων, επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και μελετούν ήδη όπως η φορολογητέα αξία επί της οποίας θα επιβληθεί ο νέος φόρος υπολογίζεται στην τιμή βάσης με συντελεστές προσαύξησης που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση η φορολογητέα αξία να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της τιμής βάσης του αγροτεμαχίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονείται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:
* Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
* Ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
* Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του Μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.
http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.