• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

    Αμπρα κατάμπρα... κόλλησε! Νέο συνθετικό υλικό αυτοθεραπεύεται και κολλάει μόνο του


    Άμστερνταμ 
    Εσπασαν τα γυαλιά σας; Σύντομα θα είστε σε θέση να τα ξανακολλήσετε με μια απλή κίνηση και χωρίς να έχετε ανάγκη το μαγικό ραβδί του Χάρι Πότερ. Ολλανδοί επιστήμονες αναπτύσσουν ένα νέο συνθετικό υλικό το οποίο έχει την ικανότητα να «αυτοθεραπεύεται» όταν σχίζεται ή όταν σπάζει.
    Πρόκειται για ένα νέο είδος πλαστικού το οποίο ονομάζεται Supra B και ανήκει στην κατηγορία των υπερμοριακών πολυμερών. Αν κοπεί ή σπάσει, απλώς πιέζετε για λίγο τα κομμάτια του μεταξύ τους και εμφανίζεται ξανά άθικτο και το ίδιο δυνατό.
    Εκτός από τους σκελετούς των γυαλιών αναμένεται να αποδειχθεί σωτήριο για τους γονείς εφόσον θα δώσει άμεσο _ και αίσιο _ τέλος στο δράμα των σπασμένων παιχνιδιών. Οι ειδικοί που το αναπτύσσουν θεωρούν επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των αμαξωμάτων των αυτοκινήτων μειώνοντας σημαντικά το κόστος των επισκευών ύστερα από κάποιο τρακάρισμα.
    «Μαγικές» ιδιότητες δεσμών υδρογόνου
    Το Supra B αναπτύσσεται από την εταιρεία χημικών AkzoNobel σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Αποκτά τις «μαγικές» ιδιότητές του μιμούμενο τους δεσμούς υδρογόνου που δίνουν στο νερό το ιξώδες και την τάση επιφανείας του. Χρησιμοποιούν δηλαδή ως «κολλητική» δύναμη την έλξη που αναπτύσσεται ανάμεσα στα άτομα του υδρογόνου και τα άτομα άλλων στοιχείων.
    Οι επιστήμονες έχουν τετραπλασιάσει τον αριθμό των δεσμών υδρογόνου ανάμεσα στα μόρια του πρωτοποριακού πολυμερούς. Αυτό, όπως λένε, καθιστά το Supra B εξίσου ανθεκτικό με τα άλλα πλαστικά, αλλά ταυτόχρονα χαρίζει στα μόριά του την ιδιότητα να συνδέονται χωρίς την παρέμβαση άλλων χημικών ενώσεων.
    «Το υπερμοριακό πολυμερές μας έχει μοναδικές δυναμικές ιδιότητες όντας ταυτόχρονα εξίσου ανθεκτικό με το παραδοσιακό πλαστικό» τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ο Μπερτ Μάιγερ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν. «Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τα ελαστικού τύπου υλικά».
    Από την πλευρά του ο Αντριου Μπέρτζες, επικεφαλής του επιστημονικού τομέα της AkzoNobel, πρόσθεσε ότι το Supra B αποτελεί ένα πρώτο βήμα, καθώς απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη αυτοθεραπευόμενων υλικών που θα είναι «άτρωτα» στα γδαρσίματα και τις αμυχές και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικάλυψη αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ