• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

    Ραδιενεργά τσιγάρα και νερό «δηλητήριο» στη ζωή μας




    Με δύο έρευνες, που αποκαλύπτουν σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, θα ασχοληθεί η εκπομπή «Έχω Θέμα» του Χρήστου Μαζάνη στο web zougla radio, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 15:00-16:00).
    • Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA αποκαλύπτει ότι οι καπνοβιομηχανίες στις Η.Π.Α., παρόλο που γνώριζαν για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ότι ο καπνός των τσιγάρων περιέχει ραδιενεργά ισότοπα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, απέκρυψαν σκοπίμως τα σχετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, εξετάζοντας δεκάδες έγγραφα καπνοβιομηχανιών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το 1998, στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, επιβεβαίωσαν τις φήμες ότι οι εταιρείες γνώριζαν την ύπαρξη της ραδιενεργής ουσίας στον καπνό από το 1959, διεξάγοντας παράλληλα έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των καπνιστών.
    Η ραδιενεργή ουσία, που ταυτοποιήθηκε το 1964 ως το ισότοπο πολώνιο-210, εκπέμπει την πλέον δραστική για την καταστροφή των κυττάρων ακτινοβολία Α. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πολώνιο-210 μπορεί να προκαλέσει 120 με 138 επιπλέον θανάτους ανά 1.000 καπνιστές ανά 25 χρόνια.

    Παρά τις σοβαρές ενδείξεις καρκινογένεσης και παρόλο που ήδη από το 1980 υπάρχει τεχνική απομάκρυνσης του πολωνίου-210, με ξέπλυμα του καπνού με οξέα, οι καπνοβιομηχανίες έχουν αποφύγει έως τώρα να υιοθετήσουν μεθόδους απομάκρυνσης του πολωνίου-210.
    Τι συμβαίνει όμως, στην Ελλάδα; Τι έδειξαν έρευνες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας; Ο κίνδυνος ελλοχεύει και για τους παθητικούς καπνιστές; Παράλληλα, το θέμα φέρνει στην Ευρωβουλή με ερώτηση ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή και στον Χρήστο Μαζάνη από τις Βρυξέλλες.

    • Ακόμα: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ανιχνεύτηκαν τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

    Στο στούντιο καλεσμένος θα είναι ο χημικός-τεχνολόγος τροφίμων, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ τηλεφωνικές παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Σπύρος Φλέγκας (πρόεδρος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών), Αλέξανδρος Κοντός (πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν γενικός διευθυντής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), Νίκος Κατσαρός (επιστημονικός συνεργάτης στο Δημόκριτο), Θοδωρής Γιάνναρος (πυρηνικός βιολόγος-διοικητής νοσοκομείου Ελπίς), Θοδωρής Λιόλιος (πυρηνικός φυσικός, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Όπλων), Παναγιώτης Μπεχράκης (πρόεδρος Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, πνευμονολόγος)



    zougla

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ