Μιλάμε, ασφαλώς, για μία εικόνα του Κρόνου, που προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Έχει επεξεργαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει ρεαλιστικά τα «σωστά» χρώματα του πλανήτη, ενώ οι διαφορετικές ζώνες χρώματος που παρατηρούνται οφείλονται στις υφιστάμενες διαφορές των νεφών, τα οποία καλύπτουν το δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. [ΦΩΤΟΓΡ: NASA/ESA)]
Λένε («Βικιπαίδεια»), πως η ιστορία του βιβλίου άρχισε σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίχθηκε σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, με το μεγαλύτερο του μέρος να δημιουργείται κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα εξώφυλλα των τριών τόμων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδόσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε επανεκδοθεί πολλές φορές και μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της μυθοπλαστικής υποκατηγορίας του φάνταζυ υπήρξε καταλυτική.
Το έργο «Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών» διαδραματίζεται κατά τη Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, μιας φανταστικής περιοχής, η οποία κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές:Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Ορκ. Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή. Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του Δακτυλιδιού.
Κι όχι μόνον!..Η τεράστια επιτυχία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών έχει εμπνεύσει τη δημιουργία σύντομων ιστοριών, έργων τέχνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μουσικής.Ραδιοφωνικές, θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν γίνει κατά καιρούς. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 - 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν.
Και ο Κρόνος;
Από αστρονομικής πλευράς ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον Δία. Με τους μεγαλόπρεπους δακτυλίους του και τους 18 δορυφόρους του, ο Κρόνος είναι μοναδικός ανάμεσα στο ουράνια σώματα.
Έχει διάμετρο 120.660 χιλιόμετρα (9,4 φορές μεγαλύτερη της γης), όγκο 754 φορές μεγαλύτερο της γης και πυκνότητα μικρή (0,7 της γήινης).
Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά του είναι 10,67 ώρες γης και η περίοδος περιστροφής γύρω από τον Ήλιο είναι 29,46 γήινα έτη.
Ο πλανήτης περιβάλλεται από τρεις λεπτούς, αποτελούμενος από πάγο, επίπεδους δακτυλίους, που έχουν το ίδιο κέντρο. Από καιρό σε καιρό, που η επιστήμη έχει καθορίσει ακριβώς, οι δακτύλιοι αυτοί, εξαιτίας της θέσης που παίρνει η γη σχετικά με τον Κρόνο, παραμένουν αόρατοι για μια ή δυο μέρες, ενώ οι δορυφόροι του Κρόνου φαίνονται σαν χάντρες κομπολογιού. Έτσι ακριβώς ήταν ο πλανήτης αυτός όταν τον είδε για πρώτη φορά ο Γαλιλαίος και, χωρίς ν' αναγνωρίσει την πραγματική του εικόνα, θεώρησε ότι ήταν τρίδυμος και είπε: "τον απώτατον πλανήτην, τρίδυμον είδα". Ο πλανήτης έχει 18 δορυφόρους.
Είναι, όπως λένε, ο πραγματικός «Άρχοντας των δακτυλιδιών»!..
Είναι, όπως λένε, ο πραγματικός «Άρχοντας των δακτυλιδιών»!..
Κι αυτή τη φορά δεν αστειευόμαστε!..
----------
Απαραίτητη διευκρίνηση: Η πάνω εικόνα του Κρόνου είναι από το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Απαραίτητη διευκρίνηση: Η πάνω εικόνα του Κρόνου είναι από το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.