• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

    Συμφωνία για το ελληνικό χρέος - Πρόγραμμα ύψους 109 δισ. ευρώ


    ΤΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΡΟΜΠΟΤΗ - ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    Κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    «Έχουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και έχουμε την υποστήριξη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Έχουμε ένα πακέτο αποφάσεων που δίνει μία δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το χρέος μας. Το μόνο που ζητούμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, τομές στην πατρίδα μας ώστε η χώρα μας να γίνει ευέλικτη και να αναπτύσσεται» είπε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε «καλωσορίζω το πρόγραμμα ανάπτυξης. Είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Δίνουμε ένα σημαντικό σινιάλο είναι ένα μήνυμα υποστήριξης προς το τραπεζικό σύστημα. Είναι για χρηματοδότηση για ρευστότητα. Είναι μία υποστήριξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για την Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και υπογράμμισε ότι «έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα και να προστατεύσουμε το κοινό μας νόμισμα. Δώσαμε μία λύση στην Ελλάδα και το ελληνικό πρόβλημα».

    «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και μακροπρόθεσμα. Με όλες αυτές τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα δείξαμε ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε αν χρειαστεί να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα. Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την ευρωζώνη και το εννοούμε».

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε πως η απόφαση αποτελεί μοναδική λύση για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή είναι σε εθελοντική βάση. «Δεν είναι ενάντια στις αγορές. Στόχοας μας είναι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό σε άλλη χώρα. Είναι ένα πακέτο που καλύπτει το σύνολο των προβλημάτων».

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου ο Νικολά Σαρκοζί απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Επίσης, εγγυήθηκε τα κεφάλαια των τραπεζών.

    Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου για την Ελλάδα

    Τα 8 σημεία του σχεδίου που διασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020, όπως τα παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter ο Νίκος Χατζηνικολάου.

    1. Το σχέδιο υποστηρίζεται από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που επικράτησε στο περιθώριο της συνόδου. Ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως επικράτησε να ονομάζεται, για την ανάπτυξη της χώρας.

    2. Διπλασιάζεται η μέση διάρκεια του συνόλου του χρέους, δηλαδή μία μεγάλη επιμήκυνση.

    3. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για 40 χρόνια θα κινείται με επιτόκια κατώτερα του 5%.

    4. Δημιουργείται μηχανισμός επαναγοράς των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF)

    5. Γίνεται άμεσα μείωση 12%, δηλαδή 26,1 δισ. ευρώ, μόνο με χρήματα των εταίρων μας. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια με επαναγορά τμημάτων του χρέους από ιδιώτες, ακόμη και με κινεζικά κεφάλαια που μπορεί να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

    6. Ο ιδιωτικό τομέας διατηρεί τη συμμετοχή του στο χρέος μας μέχρι το 2020. Όσα ομόλογα λήγουν τότε επιμηκύνονται κατά 30 χρόνια.

    7. Η συμμετοχή γίνεται με ασφάλεια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα επηρεάσει τη ρευστότητα για την οποία θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες πως θα την αντιμετωπίσει η ΕΚΤ με εγγύηση από τον EFSF. Το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 35 δισ. ευρώ για να ενισχυθεί το πρώτο διάστημα η ρευστότητα των τραπεζών και στη συνέχεια θα υπάρξει κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν την αναδιάρθρωση οι μέτοχοι και όχι οι καταθέτες.

    8. Τα πρώτα 5 χρόνια μέχρι το 2016 θα έχουμε μικρότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανεισμού μας. Δηλαδή στο -1% επί του τριπλάσιου ποσού και επαναδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χαμηλώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

    Δείτε πως σχολίασε τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών.




    Η βασική πρόταση των τραπεζών

    Μια σύνθετη λύση που θα περιλαμβάνει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, την επιμήκυνση στις λήξεις των τίτλων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και την αξιοποίηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί το σχέδιο που βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με την πρόταση που έχει σχεδιάσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο οργανισμός εκπροσωπεί περισσότερες από 400 τράπεζες παγκοσμίως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2014 ανέρχονται στα 173 δισ. ευρώ.

    Από αυτά, περίπου 28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και επιπλέον 57 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις χώρες της Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως υπόλοιπο της αρχικής δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ που υπογράφηκε πέρυσι τον Μάιο.

    Τα υπόλοιπα 88 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από νέα χρηματοδότηση της Ε.Ε και του ΔΝΤ καθώς και από την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

    Οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία) κατέχουν αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα 150 δις. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να ανταλλάξουν με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας( πιθανότατα 30 ετών).

    Σύμφωνα με έγγραφο της πρότασης του IIF που παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters εάν το 90% των ιδιωτών επενδυτών δεχθεί να συμμετάσχει στην ανταλλαγή των ομολόγων τότε ελληνικό χρέος ύψους 135 δις. ευρώ θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα, ανεβάζοντας τη μέση περίοδο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους από τα 6,87 χρόνια στα 19,78 χρόνια.

    Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα επαναγοράς, για τη χρηματοδότηση του οποίου οι χώρες της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ενδεχομένως και άλλες χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα θα χορηγήσουν την Ελλάδα με ποσό 30 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, στο έγγραφο του IIF υπογραμμίζεται οτι, εφ' όσον η λύση που θα υιοθετηθεί οδηγήσει στην αξιολόγηση selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) από τους διεθνείς οίκους τότε θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συσταθεί ένα ταμείο με δύναμη πυρός 25 έως 35 δισ. ευρώ.

    Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τη λύση αυτή ενδεχομένως οι μέτοχοι των τραπεζών να δουν τα μερίδια τους να μειώνονται αλλά προστατεύονται οριστικά οι καταθέσεις.

    Το προσχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το προσχέδιο της απόφασης που αναμένεται να λάβουν.

    Ολόκληρο το προσχέδιο της απόφασης:

    «Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.

    Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.

    Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.

    Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:

    Ελλάδα

    1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».

    2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.

    3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.

    4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.

    6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

    Σταθεροποιητικά εργαλεία

    7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:

    - Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

    - Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.

    - Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.

    Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:

    8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.

    9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.

    10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.

    Οικονομική διακυβέρνηση

    11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.

    12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.

    13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

    14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.

    Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ