Ενδεικτική είναι η... πρωτοβουλία της γνωστής εφημερίδας New York Times, που έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο debate αναφορικά με την εικόνα και τις προοπτικές της Ελλάδας. Στις ηλεκτρονικές της σελίδες φιλοξενεί τις απόψεις κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής αγοράς -και όχι μόνο.
Κοινός τόπος όλων όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας είναι το ότι η παρούσα κατάσταση με την ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη, τουλάχιστον όχι χωρίς την παρέμβαση των εταίρων-πιστωτών μας, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν πως η επίλυση της ελληνικής κρίσης, προτού μάλιστα αυτή οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αρνητικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και στις λοιπές ασθενείς οικονομίες της Περιφέρειας, προϋποθέτει πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπερκλεϊ της Καλιφόρνια, Barry Eichengreen, γράφει πως το «Plan A» για την Ελλάδα, δηλαδή η μείωση μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και η αγωνιώδης προσπάθεια να μην εξωθηθεί η χώρα σε αναδιάρθρωση (κούρεμα) του χρέους της, ξεκάθαρα δεν έχει λειτουργήσει.
Ομοίως, δεν θεωρεί ως λύση ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ και μια δραστική επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν στο επόμενο διάστημα θα επιδράσει αρνητικά στην “υγεία” του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Για τον κύριο Eichengreen η μόνη λύση είναι να προωθήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις στους πιστωτές της και μέσω αυτής της διαδικασίας να εξασφαλίσει νέα δάνεια, μέσω των οποίων θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Η κυρία Veronique de Rugy, επικεφαλής ερευνήτρια στο Mercatus Center στο Πανεπιστήμιο George Mason, θεωρεί πως το μόνο που απομένει για την Ελλάδα είναι να εμμείνει στις διαδικασίες σύγκλισής της και στα μέτρα περικοπής δαπανών. Επιμένει πάντως ότι μια ενδεχόμενη κήρυξη χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους δεν συνιστά λύση.
Από την πλευρά του, ο κύριος Edward Harrison, οικονομικός αναλυτής στην Global Macro Advisors, επιμένει πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα και συνολικότερα στην Ευρώπη είναι καθαρά θέμα πολιτικών επιλογών στο να αντιμετωπιστεί.
Η Ελλάδα, λέει, απλώς βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης πολιτικών και αγορών. Και τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να βρει την πολιτική θέληση να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό πλάνο και κυρίως να πάρει επώδυνες και σκληρές αποφάσεις τώρα, άμεσα.
Η Anat R. Admati, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Stanford, εκτιμά πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους! Και τονίζει πως τελικά, τόσο η ΕΚΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, θα υποχρεωθούν να “προσφέρουν” διάσωση στις τράπεζες και άλλων χωρών, αφού οι τράπεζες είναι αυτές που ουσιαστικά πυροδότησαν την κρίση.
Τέλος, η κυρία Vanessa Rossi, οικονομολόγος στη λονδρέζικη Chatham House, θεωρεί πως είτε με είτε χωρίς αναδιάρθρωση είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια μακροχρόνια περίοδο οικονομικής ύφεσης και δυσκολίες στο να ανακάμψει και να καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική.
Σε κάθε περίπτωση, το “κλειδί” για την έξοδο από αυτή την επίπονη διαδικασία είναι η υιοθέτηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στην οικονομία όσο και στην ίδια τη δομή και λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.