Η ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων που εκ των πραγμάτων θα αποτύχει, η εμμονή του οικονομικού επιτελείου σε μια αποτυχημένη συνταγή που θα βυθίσει τη χώρα σε πιο βαθιά κρίση, θα αυξήσει κατακόρυφα τη φτώχεια και την ανεργία, η επιμονή του πρωθυπουργού να διατηρεί τον Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργούν ένα βασικό ερώτημα: Πού το πάει ο πρωθυπουργός;
Η επιδίωξη του ΔΝΤ είναι πλέον ξεκάθαρη: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση και κρίση διαρκείας και, εάν ληφθούν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα, θα εκμηδενιστούν η παραγωγικότητα και οι όποιες ελπίδες για ανάπτυξη. Με την υπογραφή του μνημονίου Νο 2 και το νέο δάνειο που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της στους δανειστές της, η χώρα θα συρθεί μέχρι το 2013, οπότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος,ύφεση και φτώχεια, και θα χρειάζεται συνεχώς νέα δάνεια για να επιβιώσει και να μη βρίσκεται στο έλεος των αγορών.
Τότε η ευρωζώνη θα κλείσει τις πόρτες του δανεισμού της και θα δείξει τον... «μονόδρομο» προς το ΔΝΤ.
Αυτές μπορεί να είναι οι επιδιώξεις των ξένων επιτηρητών, όμως γιατί ο πρωθυπουργός δεν αντιδρά;
Με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ξεκαθαριστεί ότι ο Παπανδρέου έχει πλήρηεπίγνωση της κατάστασης της οικονομίας και φαίνεται να υποστηρίζει ότι η αύξηση των φόρων είναι ησωστή λύση. Και η μεν τρόικα μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια για τους δικούς της λόγους, όμως γιατίκάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός;
Οι αριθμοί, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μιλούν από μόνοι τους καιαποδεικνύουν περίτρανα ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι σε θέση να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Το 2010 το ΥΠΟΙΟ εξήγγειλε μέτρα, βάσει των οποίων τα έσοδα αντιστοιχούσαν σε 11,5 δισ. ευρώ και οι περικοπές δαπανών σε 8,2 δισ.:
♦ Πρώτη απόδειξη αποτυχίας: Από τις αυξήσεις ΦΠΑ το υπουργείο υπολόγιζε να λάβει 2,2 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε μόλις 800 εκατομμύρια.
♦ Δεύτερη απόδειξη αποτυχίας: Από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αλκοόλ και καπνό υπολόγιζε 1,3 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε μόλις 500 εκατομμύρια.
♦ Τρίτη απόδειξη αποτυχίας: Από αυξήσεις ΕΦΚ στα καύσιμα υπολόγιζε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε 1,3 δισ. ευρώ.
♦ Τέταρτη απόδειξη αποτυχίας: Από τον ΦΜΑΠ υπολόγιζε να λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ και εισέπραξε... μηδέν!
♦ Πέμπτη απόδειξη αποτυχίας: Από τον φόρο εισοδήματος (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) υπολόγιζε να εξοικονομήσει 1,15 δισ. ευρώ. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά υποχρεώθηκε να κάνει μεγαλύτερες επιστροφές φόρου αφού οι φορολογούμενοι των μεσαίων στρωμάτων υπέβαλαν περισσότερες του αναμενομένου αποδείξεις.
♦ Έκτη απόδειξη αποτυχίας: Εξακολουθεί να ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κάθε φορά που φαίνεται αύξηση των δαπανών, διαλύοντας οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο.
Παρά την αδιαμφισβήτητη αποτυχία της πολιτικής του 2010, τι κάνει ο υπουργός Οικονομικών; Ανακοινώνει για το 2011 σχέδιο για είσπραξη φόρων 9,8 δισ. ευρώ, μείωση των δαπανών 7,6 δισ. ευρώ και άλλα αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ!
Νέα καθίζηση
Τη ίδια στιγμή μάλιστα, οι ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους δείχνουν ότι το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα 7,24 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έχουμε νέα καθίζηση στα έσοδα κατά 9,1% και αυξημένες δαπάνες. Ακριβώς τα... αντίθετα από αυτά που προνοεί το μνημόνιο δηλαδή.
Και όμως, επιμένουν στο ίδιο μοντέλο παρά τον φαύλο κύκλο. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο το ύψος των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν ήταν 1,75 δισ. ευρώ και σήμερα το ύψος εκτοξεύθηκε στα 6,4δισ.
Ύστερα απ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση η αγωνιώδης απόπειρα του πρωθυπουργού να διαφύγει από τις εφιαλτικές ευθύνες του θέτοντας διλήμματα χωρίς περιεχόμενο. Ξέρει ότι το πικρό ποτήρι πρέπει να το πιει μόνος του, αλλά το βάρος είναι τεράστιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.