• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 29 Μαΐου 2011

    O Παπακωνσταντίνου ομολογεί την αποτυχία



    Η ανακοίνωση ενός πακέτου μέ­τρων που εκ των πραγμάτων θα αποτύχειη εμμονή του οικονομικού επιτελείου σε μια απο­τυχημένη συνταγή που θα βυθίσει τη χώρα σε πιο βαθιά κρίση, θα αυξή­σει κατακόρυφα τη φτώχεια και την ανεργία, η επιμονή του πρωθυπουρ­γού να διατηρεί τον Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών δη­μιουργούν ένα βασικό ερώτημα: Πού το πάει ο πρωθυπουργός;
    Η επιδίωξη του ΔΝΤ είναι πλέον ξε­κάθαρη: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφε­ση και κρίση διαρκείας και, εάν λη­φθούν όλα τα φοροεισπρακτικά μέ­τρα, θα εκμηδενιστούν η παραγωγι­κότητα και οι όποιες ελπίδες για ανά­πτυξη. Με την υπογραφή του μνημο­νίου Νο 2 και το νέο δάνειο που θα δι­ασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της στους δα­νειστές της, η χώρα θα συρθεί μέχρι το 2013, οπότε θα βρεθεί αντιμέτω­πη με ένα τεράστιο χρέος,ύφεση και φτώχειακαι θα χρειάζεται συνεχώς νέα δάνεια για να επιβιώσει και να μη βρίσκεται στο έλεος των αγορών.
    Τότε η ευρωζώνη θα κλείσει τις πόρτες του δανεισμού της και θα δεί­ξει τον... «μονόδρομο» προς το ΔΝΤ.
    Αυτές μπορεί να είναι οι επιδιώξεις των ξένων επιτηρητών, όμως γιατί ο πρωθυπουργός δεν αντιδρά;
    Με τις συναντήσεις με τους πολιτι­κούς αρχηγούς έχει ξεκαθαριστεί ότι ο Παπανδρέου έχει πλήρηεπίγνωση της κατάστασης της οικονομίας και φαίνεται να υποστηρίζει ότι η αύξηση των φόρων είναι ησωστή λύση. Και η μεν τρόικα μπορεί να κάνει τα στρα­βά μάτια για τους δικούς της λόγους, όμως γιατίκάνει το ίδιο και ο πρωθυ­πουργός;
    Οι αριθμοί, όπως δείχνουν τα επί­σημα στοιχεία του υπουργείου Οικο­νομικών, μιλούν από μόνοι τους καιαποδεικνύουν περίτρανα ότι ο υπουρ­γός Οικονομικών δεν είναι σε θέση να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Το 2010 το ΥΠΟΙΟ εξήγγειλε μέτρα, βάσει των οποίων τα έσοδα αντιστοιχούσαν σε 11,5 δισ. ευρώ και οι περικοπές δα­πανών σε 8,2 δισ.:
    ♦ Πρώτη απόδειξη αποτυχίαςΑπό τις αυξήσεις ΦΠΑ το υπουργείο υπο­λόγιζε να λάβει 2,2 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε μόλις 800 εκατομμύρια.
    ♦ Δεύτερη απόδειξη αποτυχίαςΑπό τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αλ­κοόλ και καπνό υπολόγιζε 1,3 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε μόλις 500 εκατομμύ­ρια.
    ♦ Τρίτη απόδειξη αποτυχίαςΑπό αυ­ξήσεις ΕΦΚ στα καύσιμα υπολόγιζε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έλαβε 1,3 δισ. ευρώ.
    ♦ Τέταρτη απόδειξη αποτυχίαςΑπό τον ΦΜΑΠ υπολόγιζε να λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ και εισέπραξε... μηδέν!
    ♦ Πέμπτη απόδειξη αποτυχίαςΑπό τον φόρο εισοδήματος (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) υπολόγιζε να εξοικονομήσει 1,15 δισ. ευρώ. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά υπο­χρεώθηκε να κάνει μεγαλύτερες επι­στροφές φόρου αφού οι φορολογού­μενοι των μεσαίων στρωμάτων υπέ­βαλαν περισσότερες του αναμενομένου αποδείξεις.
    ♦ Έκτη απόδειξη αποτυχίαςΕξακο­λουθεί να ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κάθε φορά που φαίνεται αύξηση των δαπανών, διαλύοντας οποιαδήποτε ψευδαίσθη­ση ότι υπάρχει αναπτυξιακό πλάνο.
    Παρά την αδιαμφισβήτητη αποτυ­χία της πολιτικής του 2010, τι κάνει ο υπουργός Οικονομικών; Ανακοινώνει για το 2011 σχέδιο για είσπραξη φό­ρων 9,8 δισ. ευρώ, μείωση των δαπα­νών 7,6 δισ. ευρώ και άλλα αδιευκρί­νιστα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ!
    Νέα καθίζηση
    Τη ίδια στιγμή μάλιστα, οι ανακοι­νώσεις για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού το πρώτο τε­τράμηνο του έτους δείχνουν ότι το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στα 7,24 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έχουμε νέα καθί­ζηση στα έσοδα κατά 9,1% και αυξη­μένες δαπάνες. Ακριβώς τα... αντίθε­τα από αυτά που προνοεί το μνημόνιο δηλαδή.
    Και όμως, επιμένουν στο ίδιο μο­ντέλο παρά τον φαύλο κύκλο. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο το ύψος των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν ήταν 1,75 δισευρώ και σή­μερα το ύψος εκτοξεύθηκε στα 6,4δισ.
    Ύστερα απ’ όλα αυτά, δεν θα πρέ­πει να κάνει εντύπωση η αγωνιώδης απόπειρα του πρωθυπουργού να δια­φύγει από τις εφιαλτικές ευθύνες του θέτοντας διλήμματα χωρίς περιεχό­μενο. Ξέρει ότι το πικρό ποτήρι πρέ­πει να το πιει μόνος τουαλλά το βά­ρος είναι τεράστιο...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ