• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 31 Μαΐου 2011

    Καθησυχαστικό το υπουργείο Υγείας «Δεν έχουν εισαχθεί μολυσμένα λαχανικά στην Ελλάδα»


    Κανένα μολυσμένο φυτικό προϊόν δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης. Ωστόσο η χώρα μας παραμένει σε επιφυλακή και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων παρακολουθεί στενά τη μετάδοση του βακτηρίου. Επίσης το Κέντρο έχει αποστέλλει οδηγίες σε νοσοκομεία ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα, που συνοδεύεται από διάρροια με αίμα, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται αμέσως στο Κέντρο.
    Επίσης ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να πλένουν τα λαχανικά με άφθονο, τρεχούμενο, καθαρό νερό.

    Πάντως, ο νέος διατροφικός εφιάλτης με το βακτήριο Ε.Coli στα λαχανικά φαίνεται πως βρίσκεται εδώ για να μείνει, καθώς τα θύματα αυξάνονται, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Στη Γερμανία, 14 άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατοντάδες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία από βακτηριακή γαστρεντερίτιδα και μολύνσεις που οφείλονται σε μολυσμένα λαχανικά, κυρίως αγγουράκια.

    «Φοβόμαστε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί» δήλωσε ο Oliver Grieve, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Schleswig-Holstein, όπου κουράρονται πολλοί ασθενείς με το βακτήριο Ε.Coli.

    Εκτιμάται ότι το ξέσπασμα έγινε από ισπανικά αγγουράκια βιολογικής καλλιέργειας που εισήχθησαν στη Γερμανία. Ωστόσο η Ισπανία αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμα σαφές από πού και γιατί ξεκίνησε.

    Στη Γερμανία επισήμως έχουν προσβληθεί 329 άνθρωποι, αν και νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 1.200. Αλλα 36 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Σουηδία. Και οι 36 ασθενείς είχαν ταξιδέψει και καταναλώσει λαχανικά στη Γερμανία.

    Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 χρονών, που είχε προσβληθεί από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) κατά τη διαμονή της στη Γερμανία, πέθανε σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

    Είναι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του βακτηριδίου εκτός Γερμανίας που γίνεται γνωστό.



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ