• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 1 Μαΐου 2011

    Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά


    Με προβλήματα οι μετακινήσεις

    Το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς. Εν μέσω Μνημονίου και οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά των απολύσεων, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της ακρίβειας και των ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, με προβλήματα γίνονται οι μετακινήσεις καθώς πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
    Μικρότερη συγκριτικά με άλλες χρονιές ήταν η προσέλευση του κόσμου, λόγω και της ημέρας που είναι Κυριακή. Οι χωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, δεν βοήθησαν επίσης στο να δοθεί παλμός. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και αρκετοί μετανάστες, οι οποίοι μέσω ομιλίας εκπροσώπου τους, ζήτησαν νομιμοποίηση.

    Στην πλατεία Κλαυθμώνος δόθηκε το "ραντεβού" των εργαζομένων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενώ μια ώρα νωρίτερα από το σύνταγμα ξεκίνησε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Στη διάρκεια της πορείας, μέλη του ΠΑΜΕ έριξαν κόκκινη μπογιά στην πρεσβεία της Γαλλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
    Ξεχωριστές οι συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ξεκίνησε στις 10 το πρωί,στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ.). Μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησε πορεία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Στην Καμάρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση φορείς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
    Τσίπρας, Κουβέλης και Παπαρήγα στις συγκεντρώσεις
    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έκανε μνεία στις χωριστές συγκεντρώσεις, ζητώντας από τους εργαζόμενους να τις ξεπεράσουν και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας. Όπως δήλωσε "ας μην ζήσουμε άλλη Μνημονιακή πρωτομαγιά".
    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λείπει από τον αγώνα ενάντια στην κρίση, 
    "Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς είναι αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αγώνας για τα δικαιώματα της κοινωνίας. Η κοινωνία πρέπει όρθια, εξοπλισμένη με τα δικαιώματά της, να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Σε αυτό τον αγώνα κανένας δεν πρέπει να λείπει" δήλωσε.
    Λίγο νωρίτερα, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για ανάγκη συντονισμού των σωματείων.
    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς
    Όλο το 24ωρο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και ο προαστιακός, ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
    Το μετρό δεν θα λειτουργήσει από τις 9 το βράδυ μέχρι το τέλος της βάρδιας, ενώ δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα λεωφορεία της Αθήνας θα κινηθούν κανονικά. 
    Στη Θεσσαλονίκη έχει κηρυχθεί 24ωρη απεργία στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
    Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από την απεργία των ναυτεργατών, καθώς δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια πλοίων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ