• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 14 Μαΐου 2011

    Οι προτάσεις Σαμαρά για έξοδο από την κρίση



    Προτάσεις Σαμαρά για την επανεκκίνηση της οικονομίας

    Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο στήριξης του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής


    Κατηγορηματικά και δημόσια απέκλεισε χθες κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. – το αποκαλούμενο και Ζάππειο ΙΙ - ξεκαθάρισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

    «Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Να συναινέσω σε αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β' παγκόσμιο πόλεμο; Συναίνεση στο λάθος, στο νεφελώδες; Είναι επιπολαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια έριξε το γάντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η οικονομική πρόταση που κατέθεσε είναι ουσιαστικά η βάση για εθνική συναίνεση. «Μόνο ολόκληρη αποδίδει και όχι αποσπασματικά. Δεν είναι κουρελού», είπε και συμπλήρωσε, εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων: «Αυτή είναι η βάση συναίνεσης και όχι η διαιώνιση του λάθους. Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Θα ήταν συνενοχή».

    Ο πρόεδρος της Ν. Δ. χαρακτηρίζοντας μικροπολιτικούς εκβιασμούς τα όσα διαρρέονται περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες, αλλά διερωτήθηκε, με ειρωνικό ύφος: «Είναι σίγουροι, ότι τις θέλουν; Γιατί, όπως λένε στο χωριό μου: Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».



    Δραστική μείωση φόρων πρότεινε ο Σαμαράς

    Κόβει τις συζητήσεις περί συναίνεσης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς και δηλώνει ότι είναι έτοιμος για εκλογές. Στην παρουσίαση της πρότασής του για την Οικονομία στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς προέταξε «την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου εξηγώντας ότι ως επανεκκίνηση εννοεί ένα δημιουργικό σοκ».

    «Συναίνεση σε λάθος πολιτική είναι έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι «καλοδεχούμενες αν τις κάνουν, αλλά στο χωριό μου λένε ότι πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».

    Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον θάνατο του 44τράχρονου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση απέφυγε όμως να κάνει αναφορά στα προχθεσινά επεισόδια και στους τραυματισμούς των διαδηλωτών. «Μηδενική ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα όπως η δολοφονία του 44τράχρονου» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι « προστασία της ζωής και της περιουσίας προηγείται της οικονομίας».



    Επτά βήματα

    για την επανεκκίνηση

    Χρειάζεται επανεκίνηση της οικονομίας δήλωσε ο κ. Σαμαράς και ανέπτυξε επτά βήματα:

    Πρώτον μείωση των φορολογικών συντελεστών: Προτείνουμε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από 25 που είναι σήμερα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% θα υποχωρήσει στο 40% και μέσα σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%. Ο ΦΠΑ από 23 σε 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13 σε 9% στη μεσαία ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 4,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ.

    Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

    Δεύτερο βήμα η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος: Κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας, όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και κατάργηση του «πόθεν έσχες» με εξαίρεση των πολιτικών όπου επανέφερε την πρότασή του για να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Τρίτο βήμα η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση απλού και σταθερού συστήματος με κωδικοποίηση των διατάξεων και αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.

    Τέταρτο βήμα η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της Ελλάδας και απαγόρευση δια ροπάλου της αυθαίρετης δόμησης.

    Πέμπτο βήμα θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες και οι οφειλές κάθε είδους. Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα δεν πληρώνω.

    Έκτο βήμα η δέσμευση των τραπεζών ότι θα προσφέρουν στην οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δις και προχθές προσθέσαμε ρύθμιση για 30 δις. «Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να παραταθούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και για το 2012» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Έβδομο βήμα μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους όπως επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που θα επανενεργοποιήσει την οικοδομή που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Επίσης πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αξιοποίηση των ευρωπαικών κονδυλίων, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτές οι ανάσες μπορούν να φέρουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο πάνω από 8 δις τα δύο πρώτα χρόνια.

    Ειδική αναφορά έκανε στην αποκατάσταση της αδικίας στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ όπως και τις ενισχύσεις προς τους πολύτεκνους.

    Το σύνολο των μέτρων επανεκκίνησης θα έχουν κέρδος μείωσης του ελλείμματος κατά 2% ανέφερε και πρόσθεσε μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης. Πρώτο την κοστολόγηση των νοσοκομείων με πλήρη μηχανογράφηση και όρους στην συνταγογράφηση σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια και μετά μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Περικοπή των επιδομάτων στα ρετιρέ και ιδίως των ΔΕΚΟ. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλη και ότι μεγαλώνει ξανά το κράτος του κόμματος. Εμείς δεν προτείνουμε οριζόντιες περικοπές ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος επανεκκίνησης της ΝΔ θα έχει αποτέλεσμα μείωση του ελλείμματος σε 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια.

    Μίλησε για θεσμικά μέτρα που θα συνοδεύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας προτάσσοντας τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και έκανε ειδική αναφορά στην ανακήρυξη ΑΟΖ που φοβάται το ΠΑΣΟΚ και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.



    Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις



    Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. Το προτείναμε γιατί ξέραμε ότι το χρέος θα ξεφύγει αλλά η κυβέρνηση μας χλεύασε ανέφερε ο κ. Σαμαράς σήμερα η Τρόικα το βάζει σαν όρο του δανεισμού και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό απαιτεί χρόνο ενώ έκανε λόγο για ανοησίες και φιάσκα τύπου Αστακού.

    Για το θέμα των ακινήτων ανέφερε ότι μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε και πρότεινε αξιοποίηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αξιοποιώ την περιουσία του Δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν είπε ο κ. Σαμαράς. Αν δεν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας θα είναι ξεπούλημα. Μορφές αξιοποίησης είναι πολλές: από ενοικίαση και ΣΔΙΤ μέχρι Αμοιβαία Κτηματομεσιτικά Κεγφάλαια. Εταιρίες Συμμετοχών και δημιουργία ειδικών επενδυτικών Οχημάτων για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Πάντως είπε ο κ. Σαμαράς ότι «δεν είμαι ατζέντης για να μιλήσω σήμερα για το ένα ή το άλλο ακίνητο όπως περιμένουν ορισμένοι».

    Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά σημείωσε ότι όλες μαζί οι ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο δεν φθάνουν τα 6 δισ. και αν η κυβέρνηση αρχίσει να πουλά μαζικά μετοχές θα ρίξει κι άλλο τις τιμές. Χαρακτήρισε λάθος το σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ που δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. «Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με σύγχρονο τρόπο ξεκινώντας από την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή για το κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση.

    Στρατηγικός επενδυτής είπε ο κ. Σαμαράς θα αναζητηθεί και για τις άλλες ΔΕΚΟ. Για τον ΟΠΑΠ είπε ότι φέρνει έσοδα και δεν μπορούμε να τον πουλήσουμε σε τιμή όσο τα έσοδά του για δύο ή τρία χρόνια ενώ στράφηκε και εναντίον των συνδικαλιστών λέγοντας ότι « Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ιδιοκτήτης της ενέργειας ή άλλων δημόσιων υποδομών».



    Πολιτικά μηνύματα



    Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «κάποιοι ποντάρουν σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αστάθεια σε μία ευαίσθητη περίοδο». Επιχειρηματολόγησε για την αλλαγή των όρων του μνημονίου λέγοντας ότι «η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν καλύτερους όρους με διαπραγμάτευση κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου».

    Θα διαπραγματευθώ όλους τους όρους της επανεκκίνησης διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευθεί κάθε ιδέα που θα δίνει ανακούφιση στην διαχείριση του χρέους. Επανήλθε στην πρόταση για το ευρωομόλογο και στην δυνατότητα επαναγοράς του χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αναφέρθηκε στην συζήτηση των ημερών λέγοντας ότι «η επιμήκυνση δεν είναι ανώδυνη και οποιοσδήποτε ανασχεδιασμός του χρέους προυποθέτει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

    Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, δεν έχει σχέδιο. Το καινούργιο μνημόνιο συζητείται γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο».

    Έστειλε και πολιτικά μηνύματα αναφέροντας: «Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στο μνημόνιο όταν πολλοί έλεγαν ότι είναι ο μόνος τρόπος και διατύπωσα απερίφραστα τις απόψεις μας και στο εξωτερικό. Η κριτική μας δικαιώθηκε, σήμερα προτείνω την επανεκκίνηση. Εμείς δεν είπαμε «λεφτά υπάρχουν» ούτε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Μιλάνε για συναίνεση, σε τι να συναινέσω σε αυτό που διαφωνώ και διαλύει την χώρα μου; ρώτησε ο κ. Σαμαράς μέσα σε έντονο χειροκρότημα και συνέχισε « Να συναινέσω στο λάθος; Θα ήταν έγκλημα. Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Εκείνοι έχουν υποχρέωση να το διορθώσουν; Μήπως η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν;». Ξεκαθάρισε όμως ότι «εμείς διατυπώσαμε ένα ολόκληρο σχέδιο που μόνο στο σύνολό του μπορεί να αποδώσει. Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να κυβερνά και να κάνει και λάθος αλλά και της αντιπολίτευσης να έχει διαφορετική γνώμη και να την εκφράζει. Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται ενότητα στο λάθος απαγορεύεται».

    Τέλος αναφέρθηκε στα σενάρια περί εκλογών: «ακούω μικροπολιτικούς εκβιασμούς για πρόωρες εκλογές, καλοδεχούμενες αν τις κάνουν, δεν είμαι σίγουρος αν τις θέλουν γιατί όπως λένε στο χωριό μου «πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να ρθει το Πάσχα». Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε. 



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ