• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 8 Μαΐου 2011

    Κρίσιμες εκλογές για τα εθνικά θέματα σε Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο




    Κρίσιμες εξελίξεις σημειώνονται σε δύο εθνικά μέτωπα, Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο, με την Αθήνα να καλείται να λάβει θέση και αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον των δύο μεγαλύτερων γηγενών πληθυσμών τού εκτός συνόρων Ελληνισμού. Με φόντο την ύστατη ίσως προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, τα κόμματα της Μεγαλονήσου κατεβαίνουν τη μεθεπόμενη Κυριακή στο στίβο των βουλευτικών εκλογών, ενώ σήμερα στην Αλβανία διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα δημοτικές εκλογές.
    Όπως γράφει ο “Τύπος της Κυριακής”, στην Κύπρο, η αναμέτρηση γίνεται είκοσι ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία και στον απόηχο της προειδοποίησης του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι οι προσπάθειες για λύση εξαντλούνται. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΔΗΣΥ, έναντι του ΑΚΕΛ καθώς και άνοδο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με τους αναποφάσιστους, το λευκό και το άκυρο να συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Το Κυπριακό, όπως είναι αναμενόμενο, αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για τους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις σε θέματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία με τους Τουρκοκυπρίους. Από πλευράς ΑΚΕΛ υποστηρίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται με δύο γραμμές, τοποθετούμενα διαφορετικά στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και λέγοντας άλλα δημοσίως για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Διαμηνύει, δε, ότι οι προτάσεις που διαπραγματεύεται ο κ. Χριστόφιας δεν είναι ούτε καινούργιες ούτε άγνωστες στα κόμματα, αλλά διαμορφώθηκαν εδώ και χρόνια στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Η αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή υπέρ της αντιπολίτευσης, πάντως, αν οι δημοσκοπικές τάσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, θα δυσχεράνει τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια, περιπλέκοντας, ίσως, την κατάσταση.
    Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, η οποία, όπως παραδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός, Δημήτρης Δρούτσας, «κρατά το κλειδί για τη στάση των Τουρκοκυπρίων». Εν αντιθέσει με την Άγκυρα, η οποία όντως «κρατά το κλειδί» της τουρκοκυπριακής πλευράς, η Αθήνα κινείται  με τρόπο που όλο και περισσότερο παραπέμπει σε ουδέτερο τρίτο, με τυπικό  ενδιαφέρον και μάλλον πρεμούρα να «κλείσει» το «πρόβλημα», και όχι σε χώρα με ύψιστο εθνικό συμφέρον στην υπόθεση. Οι δηλώσεις ότι η Ελλάδα «στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια» δεν λένε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, ενώ η απόρριψη τουρκικών προτάσεων, που είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, δεν συνιστά υψηλή στρατηγική. Το ερώτημα ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Οι κοινότοπες δημόσιες τοποθετήσεις περί σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου ουδέν διασφαλίζουν, αφού ως γνωστόν σε τέτοια σοβαρά ζητήματα οι «λεπτομέρειες» κάνουν τη διαφορά. Στην Κύπρο, εξάλλου, όπου οι δυνάμεις οι οποίες είχαν ταχθεί κατά του Σχεδίου Ανάν παραμένουν πάντα καχύποπτες για τυχόν απόπειρες επαναφοράς πτυχών του από την «πίσω πόρτα», δεν ξεχνούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε σπεύσει να προκαταλάβει τη βούληση των Ελληνοκυπρίων στηρίζοντας δημοσίως το Σχέδιο λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Το οποίο Σχέδιο Ανάν κονιορτοποιούσε και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που σήμερα επικαλείται ο Ελληνας πρωθυπουργός. Το σχέδιο είχε στηρίξει βέβαια και ο αρχηγός του προπορευόμενου σήμερα ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.
    Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, έλεγε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, με τις θέσεις που διατυπώνει «έχει πάει τις διαπραγματεύσεις χρόνια πίσω». Εφόσον αυτό συμβαίνει και η διαφαινόμενη επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία τον άλλο μήνα δεν σηματοδοτήσει αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας στο Κυπριακό, αυξάνονται οι πιθανότητες αδιεξόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ερώτημα: Εχει η Ελλάδα εναλλακτική στρατηγική σε περίπτωση που με ευθύνη της Τουρκίας οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και η συζήτηση -έστω και ως μορφή πίεσης για να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις- μετατεθεί στα σενάρια επίσημης διχοτόμησης, όπως έχει εμμέσως απειλήσει ο Μπαν Κι Μουν;
    Στο έλεος του παρακράτους οι ομογενείς στη Βόρεια Ηπειρο
    Την ίδια ώρα στην Αλβανία, οι τοπικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα έντασης, με την ελληνική κοινότητα να αποτελεί το σύνηθες θύμα της συχνά γκανγκστερικής συμπεριφοράς απέναντί της από το αλβανικό παρακράτος, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και της υποτονικής ελληνικής πολιτικής στο Βορειοηπειρωτικό. Η παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ αλλά και της Ε.Ε. (θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Γιώργος Κουμουτσάκος) είναι δηλωτική της… ποιότητας της εκλογικής διαδικασίας που αναμένει ο διεθνής παράγων. Η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στηρίζουν την κάθοδο στις εκλογές της μειονοτικής συμμαχίας ΚΕΑΔ- ΟΜΟΝΟΙΑ («είμαστε δύο φορείς στην ουσία, όμως, είμαστε ένας οργανισμός» είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, σε πρόσφατη συνάντηση του ιδίου και του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλη Μπολάνου, με τον Αντώνη Σαμαρά.) Οι τοπικές εκλογές, αν δεν τιναχτούν στον αέρα από επεισόδια, θα δώσουν μία εικόνα των συσχετισμών μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και των Σοσιαλιστών του Εντι Ράμα, κυρίως όμως ενδιαφέρει η δύναμη. Το ΚΕΑΔ, εγκαταλείποντας την παλαιότερη συμμαχία του με τον Σαλί Μπερίσα, σύναψε συμφωνία συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα με στόχο να εξασφαλίσει στήριξη των μειονοτικών υποψηφίων από τους Σοσιαλιστές σε συγκεκριμένες περιοχές (Ανω και Κάτω Δρόπολη, Πωγώνι, Λειβαδιά, Δίβρη, Φοινίκη, Αλυκο, Μεσοπόταμο, Οντριε) με εξαίρεση τη συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας πόλη της Χειμάρρας, όπου υποψήφιος δήμαρχος θα κατέβει ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλης Μπολάνος. Δυστυχώς, οι Ελληνες της Αλβανίας κατεβαίνουν στις εκλογές διασπασμένοι, καθώς το νέο μειονοτικό κόμμα MEGA, φίλα προσκείμενο στον Μπερίσα, έχει μεν περιορισμένη επιρροή, αρκετή όμως για να κόψει κρίσιμες ίσως ψήφους από το ΚΕΑΔ σε ορισμένες περιοχές. Η πολυδιάσπαση της μειονότητας και η δημογραφική συρρίκνωσή της, σε συνδυασμό και με τις πρακτικές κάποιων εκπροσώπων της, ανησυχούν την Αθήνα όχι όμως όσο θα έπρεπε, αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος. Αν πραγματικά ανησυχούσε, δεν θα άφηνε να φθάσει η κατάσταση μέχρι εδώ, στηρίζοντας χωρίς ουσιαστική πίεση (όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας) την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αφήνοντας κάποιους από τους ταγούς της μειονότητας να επιδίδονται σε ένα ατελέσφορο, όπως αποδεικνύεται, δούναι και λαβείν με τα αλβανικά κόμματα, βάζοντας αρκετές φορές το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
    Χαρακτηριστικό της γενικότερης κατάστασης στην Αλβανία είναι ότι αρμόδια, υψηλόβαθμη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε το πολιτικό τοπίο «μια μικρή τρέλα»! Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων να είναι όντως «μια μικρή τρέλα», όμως, οι δολοφονίες Ελλήνων, οι δημεύσεις ελληνικών περιουσιών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας μόνο «μικρή τρέλα» δεν είναι. Είναι ψυχρή πολιτική επιλογή, η μόνη ίσως στην οποία διαχρονικά συμφωνούν όλα τα αλβανικά κόμματα

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ